penztarca_forint2-20190903
Gazdaság

MNB: több, mint 7 százalékot nőnek idén a bérek

Portfolio
A munkaerőpiac gyors helyreállására és a bruttó bérek 7,4%-os éves növekedésére számít idén a jegybank - derül ki a júniusi inflációs jelentésükből. A teljes foglalkoztatottságot 2021 második felében sikerül majd újra megközelíteni, míg a bérek növekedési üteme újra stabil pályára állhat az elmúlt évek csökkenő tendenciája után.

Miután a válság hatására a munkanélküliség közel 4,2%-ra emelkedett, járvány újabb hullámainak kifutásával a munkaerőpiaci korrekció és kilábalás a vártnál gyorsabban mehet végbe - állítja elemzésében az MNB. A széleskörű átoltottság, a korlátozások feloldása és a munkaerőkereslet növekedése következtében a versenyszféra a vártnál hamarabb érheti el a válság előtti foglalkoztatottsági szintjét.

versenyszféra foglalkoztatottság

Az első hullám hatására erősen visszaesett a munkaerőpiac, utána viszont gyors helyreállás következett, ez a gyors korrekció pedig előretekintve a munkaerőpiac válságállóságára utal - mutat rá a jegybank. Emellett a következő három hónapra vonatkozó foglalkoztatási várakozások is azt mutatják, hogy a vállalatok április-májusban már mindegyik ágazatban létszámbővítést terveztek, ezáltal a versenyszféra foglalkoztatásban gyors visszapattanásra lehet számítani 2021 második negyedévétől, 2022-ben pedig 1,1%-os növekedés következhet be.

A munkaerőpiac helyreállásával a munkanélküliségi ráta 2021 második negyedévétől várhatóan csökkenésnek indul.

A teljes foglalkoztatottság ismételt megközelítése 2021 második felében következhet be a munkanélküliségi ráta 4% alá csökkenésével.

A jelentés szerint az aktívak számának alakulásában alapvetően korlátozó tényezőt játszanak a demográfiai folyamatok, azonban 2022-től a fiatalok szja-mentességének hatására az aktivitás további növekedésére számít az MNB.

Ami a béreket illeti, a jegybank az eddigi adatok alapján a 2020-as évnél mérsékeltebb, de továbbra is magas bérdinamikát vetít előre. A dinamikus gazdasági növekedés miatt a munkaerő-kereslet ismét jelentősen élénkül, azaz a munkavállalókért folytatott verseny egyre fokozódik, ami a reálbérek tartós emelkedését vonja maga után - áll a jelentésben.

átlagkereset

A jegybank előrejelzése szerint

2021-ben az éves bérnövekedés 7,4%- on alakul a versenyszférában, majd az erős bérdinamika az előrejelzési időszak további részében is fennmarad.

Az orvosi bérek jelentős emelésével a nemzetgazdasági bérek a versenyszektorban várható mértéknél nagyobb ütemben növekedhetnek 2021-ben és 2022-ben.

Címlapkép: Shutterstock

tunezia
vihar zivatar omsz eső
régi bezárt hotel
vakcina_vilag_oltas
USA koronavírus Egyesült Államok Covid-19

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
USA koronavírus Egyesült Államok Covid-19