D__VG20190304014
Gazdaság

Napelemek kerülhetnek a fővárosi háztetőkre, itt a városvezetés új programja

Portfolio
A főváros új, elsősorban magánépületekre összpontosító „Nappal hajtva” programjának célja, hogy 2030-ra 1500 megawattnyi napelem kerüljön a fővárosi háztetőkre mondta el Karácsony Gergely főpolgármester. Ez egy-egy lakosra vetítve körülbelül 5 négyzetméternek felelne meg – írja a Népszava cikkében.

A budapesti vezetés egyelőre a helyzet felmérését végzi, mivel számos tényező akadályozza budapesti épületek beterítését napelemmel.

Budapest 2030-ra 2015-höz képest 40 százalékkal csökkentené évi 6 millió tonnás szén-dioxid-kibocsátását.

Ennek a 2,4 millió tonnás csökkentésnek a 19 százalékát szeretné a főváros napelemek segítségével megoldani. Jelenleg a főváros energiafogyasztásának csak 4 százaléka származik megújuló forrásból. A Nappal hajtva-program célja egyelőre, hogy 2023-ig átlássak a fővárosi napelemtelepítések buktatóit, illetve javaslatokat tegyenek a megoldásra.

A legbonyolultabbnak a társasházak ígérkeznek. Bár néhány panelépületen már üzemel napelem, hagyományos társasházak tetején még szakmabeliek sem láttak hasonlót.

Szeptember 7-én a fenntarthatóságé lesz a főszerep a Portfolio Sustainable World konferenciáján. Fenntartható vállalati megoldások, zöld pénzügyek és befektetések, valamint a megújuló energia.

A körülbelül 900 ezer fővárosi lakás mintegy negyede panel, a fennmaradó 75 százalék mintegy fele hagyományos építésű társas-, illetve családi ház.

Morva György, az Óbudai Egyetem docense úgy becsülte, hogy a főváros áramfogyasztásának akár 35-40 százaléka is származhatna napenergiából.

Hiányzik viszont a társasházi napelemtelepítések esetében többek között a megfelelő törvényi keret, az energiaközösségek szabályozása és a pénzügyi ösztönzők is.

Támogatásként a főváros főképp uniós forrásokat csatornázna a fejlesztésekbe, ha ilyenhez hozzáfér mondta el Ámon Ada klíma- és környezetügyi főosztályvezető.

A német állam 600 ezer euróval támogatja egyébként a programot, amelynek megvalósításában a főváros mellett az Óbudai Egyetem a német Agora Energiewende, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ), az Elmű és a kerületek is részt vesznek.

Címlapkép: MTI Fotó/Varga György

mutans koronavirus varians
vakcina
ausztraliasidney
nicaragua
sakkmatt szu 75 checkmate jet
vatikán róma pápa
Bizalomgerjesztő gyorsjelentés a Deutsche Banktól

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Alapblog Óvatosságra intő jelek

A koronavírus delta variánsa jelentős bizonytalanságot okoz a piacokon, a vezető részvényindexek azonban mégis csúcs...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
mutans koronavirus varians