D_ATI20210621006
Gazdaság

Rossz hír jött a Szputnyikkal oltott magyaroknak: talán sosem lesz EU-s engedély!

Portfolio
Bírálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hatékonyságát Mario Draghi olasz miniszterelnök az újságíróknak pénteken az EU vezetőivel folytatott kétnapos tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón. Draghi annak a véleményének is hangot adott, hogy a Szputynik V orosz vakcina talán sosem fog engedélyt kapni az EMA-tól.

A világjárvány megmutatta a változtatások szükségességét az Európai Gyógyszerügynökségnél - mondta Mario Draghi, aki az uniós csúcstalálkozó után úgy látja, hogy az koronavírus-járvány tapasztalatai alapján konszenzus alakult ki a módosítások szükségességéről. A fő probléma, hogy a világjárvány idején az EMA és a nemzeti kormányok nem cselekedtek összehangoltan. Hozzátette: "Az EMA megerősítésére vagy esetleg reformjára van szükség."

Az oltásokkal kapcsolatban elmondta, hogy

az orosz Szputnyik oltásnak "nem sikerült megszereznie az EMA jóváhagyását, és talán soha nem is fogJA".

Draghi szavai azért különösen kedvezőtlenek, mert EU-s vakcinaútlevelet csak azok kaphatnak, akik az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinákkal vannak beoltva. Magyarország Szputnyik V-vel is oltott, ami nem rendelkezik EU-s jóváhagyással, ám mindeddig minden jel arra utalt, hogy az unió jóvá fogja hagyni az orosz oltóanyagot. Draghi szavai után ez már egyáltalán nem tűnik olyan biztosnak, és könnyen lehet, hogy a korlátozások és tesztek nélküli utazás a Szputnyikkal oltott magyarok számára számos EU-országban nem jön el.

Érdemes megjegyezni, hogy az országok egyedi döntései alapján (vagy például a magyar kormánnyal történő kétoldalú megállapodás keretében) lehet megoldás az európai országokban történő nyaralásra. Ugyanakkor még kevés európai országgal született olyan kétoldalú megállapodás, amely rugalmas lehetőséget biztosítana a beutazásra. A delta variáns európai terjedése csökkenti a további megállapodások esélyét, ezt mutatja, hogy a kiszivárgott hírek szerint a német és a francia államfő határozottan bírálta azokat az országokat, amelyek lehetővé teszik a kínai és orosz vakcinával oltottak szabad mozgását az országban.

Az orosz fél sem biztos, hogy a mostaninál jobban törni fogja magát az engedélyért: Oroszországban ugyanis a romló járványhelyzet sokat emelt az oltási hajlandóságon, így néhány helyen vakcinahiány lépett fel.

Draghi egyébként az Európában nemigen használt kínai Shinovac vakcinával kapcsolatban még keményebben fogalmazott. Szavai szerint ez nem biztos, hogy „megfelelő a világjárvány kezelésére”, majd utalt a chilei helyzetre, ahol a kínai oltóanyag rendelkezésre állása ellenére nem csitul a járvány, és ez kérdéseket vet fel annak hatékonyságával kapcsolatban.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila

frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
vakcina járvány oltás pakisztán