usakiskereskedelemfogyasztasretailsales
Gazdaság

Stagnált a lakossági fogyasztás, de ugrottak az árak Amerikában

Portfolio
A várt 0,4%-os emelkedés helyett stagnáltak májusban a lakossági személyes kiadások, és a várt 0,6% helyett „csak” 0,5%-kal emelkedtek havi szinten a volatilis elemektől megtisztított fogyasztói árak – közölte az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma pénteken. Ez látszólag megnyugtató, de valójában továbbra is intenzív fogyasztói inflációról beszélhetünk havi alapon fél százalékos, éves szinten pedig 3,4%-os emelkedés mellett.

A tárca adatközlésének lényege:

  • Bizonyos termékekből az áruhiány, illetve az akadozó szállítási láncok is hozzájárultak ahhoz, hogy májusban havi alapon stagnált a lakossági személyes kiadások volumene az Egyesült Államokban (áprilisban 0,9%-os, márciusban 5%-os növekedés volt a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítésének hatására)
  • A személyes kiadások árindexe ezzel párhuzamosan 0,4%-kal emelkedett, a volatilis élelmiszer- és energiaárak nélküli magindex 0,5%-os emelkedést mutatott (a Reuters konszenzus 0,6% volt).
  • Éves szinten a személyes kiadások árindexe 3,9%-ra ugrott az áprilisi 3,6%-ról, a magárindex pedig 3,4%-ra az áprilisi 3,1%-ról. Utóbbi kapcsán a piaci konszenzus szintén 3,4%-ra emelkedést valószínűsített.

A Fed által is kedvelt és fokozott figyelemmel követetett legutóbbi mutató (éves magárindex) lényegében egyre erősödő inflációs nyomást jelez és a Fed által rugalmasan kezelt 2%-os inflációs célnak lassan a duplájánál járunk ebben a mutatóban. Ez bár aggodalomra is okot adhat, de közben mivel a piaci konszenzusnak megfelelő emelkedést jelent, így a dollár lényegében nem reagált az adatra: 1,1950 körül ragadt az euróval szemben.

A friss adat mindenesetre élénken tarthatja azokat a vitákat, hogy valójában lesz-e tartós inflációs nyomás a járvány utáni feloldások, illetve a szállítási láncokbeli súrlódások együttes hatásaként, vagy ez csak átmeneti jelenség. Ennek a vitának az alakulása, kimenetele mozgatja a Fed és a többi jegybank döntéseit is a következő hónapokban. A Fed a legutóbbi kamatdöntésekor azt jelezte, hogy néhány hónapon belül már elkezdheti majd a havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlási programjának leépítését és majd 2023 körül kamatot is emelhet, de ez előbbre is jöhet, ha tartósabb inflációs nyomással szembesül az ország.

Címlapkép forrása: Getty Images

kína bor
B_TTS20210605014
fegyveres női katona HK 416-ossal
frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
airbnb lakás