Előfizetői tartalom

Mély sebeket ejtett a koronavírus-járvány, de Kína és a fejlődő országok új csúcsra vihetik az olajat

Portfolio
Az elmúlt hónapokban jelentősen növekedtek az olaj- és földgázárak, ami nagyban köszönhető a gazdasági felpörgéssel járó magasabb keresletnek, de annak is, hogy a kínálati oldal egyelőre csak döcögve tud lépést tartani a megnövekedett igényekkel. A koronavírus-járvány ugyanis mélyebb sebeket ejtett a szektoron, mint azt elsőre sokan gondolnák, és emellett ott vannak az energiaátmenettel járó rendkívül költséges kihívások is, és a növekvő szén-dioxid-kvóta árak. Emiatt a következő években további áremelkedés várható, amit Kína és a fejlődő országok egyre magasabb igényei hajthatnak – derül ki a Fitch Solutions friss olaj- és földgázipari elemzéséből.

Nyomot hagyott a járvány, de a csúcs még messze lehet A koronavírus-járvány hatása leginkább a közlekedési szektorra nyomta rá a bélyegét, ahol visszaesett a kerozin, a benzin és a gázolaj, illetve a fűtőolaj kereslete is. A becslések szerint a 2019-es szintnek megfelelő kereslet majd csak 2024-re térhet vissza, de a kerozin esetében ez 2026-ig is kitolódhat. A 2025-2030-as...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái