Előfizetői tartalom

Rakétaként lőhet ki a magyar gazdaság

Portfolio
A vártnál lényegesen kedvezőbb első negyedéves GDP adatok, valamint az eredményes vakcinázási folyamat által lehetővé tett fokozatos nyitás miatt a GDP idei évi növekedési prognózisát érdemben, 7,7%-ra javította a korábbi 6,6%-ról a TakarékBank, a gyermeket nevelők szülők jövő év elejére tervezett jövedelemadó visszatérítésének köszönhetően pedig a jövő évi növekedési előrejelzésüket 7%-ra emelték. A járvány előtti szintet már akár a második, de legkésőbb a harmadik negyedévben érheti el a GDP, azonban egyes ágazatok, mint az ipar, építőipar, infokommunikáció, már bőven meghaladhatják, míg más ágazatok helyreállása csak lassabb lehet, ami jövőre folytatódhat. A második félévben már újra munkaerőhiány léphet fel, ami gyorsíthatja a bérnövekedést. Idén 4,2 százalékos átlagos inflációra számítanak, amit a nyersanyag-, és agrárárak meredek emelkedése, a nyitás miatti keresleti-kínálati súrlódások, valamint a dohánytermékek jövedéki adóemelése határoz meg. Az MNB enyhe szigorítása és a hazai gazdaság vártnál lényegesen gyorsabb kilábalás hatására a forint megőrizheti az erősödését, sőt, kismértékben tovább erősödhet.

Gyorsan nő a gazdaság Az első negyedévben bevezetett átmeneti korlátozások enyhítésével, fokozatos feloldásával a második negyedévtől meredek felpattanás várható, ami következő negyedévekre is áthúzódhat. A gazdaságnak ugyanakkor továbbra is támaszt ad az ipar, valamint az építőipar. Mindazonáltal több ágazat, mint a turizmus, utazáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés