Előfizetői tartalom

Az uniós pénzek nagyot nyomnak a latban - ennyi támogatásból fejlődik a vidék

Portfolio
Idén közel 775 milliárd forintos támogatásból gazdálkodhat a hazai agrárium és vidék, a fejlesztésekre fordítható keretösszeg 10,7 százalékkal haladja meg az előző évit. 2021 első negyedévében 130,5 milliárd forintot fizettek ki. Ugyanakkor az előirányzatok teljesülését vizsgálva azonban figyelembe kell venni, hogy az a kifizetési rendből adódóan nem mindig időarányos. Számos támogatás az év második felében teljesül, bizonyos jogcímek esetében pedig lehetnek áthúzódó kifizetések is - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet friss jelentéséből, amely alapján a folyósított támogatási összeg 72,4 százaléka, azaz 94,5 milliárd forint európai uniós forrásból származott, míg 27,6 százalékát, mintegy 36 milliárd forintot hazai költségvetésből biztosították.

A jelentés szerint míg a vidékfejlesztési és a nemzeti támogatások keretében eszközölt kifizetések némileg emelkedtek, addig a közvetlen termelői támogatások, valamint a piaci és egyéb uniós támogatást kiegészítő támogatások mérséklődtek az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. 2021 első negyedévében az agrár- és vidékfejlesztési támogatások...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés