Előfizetői tartalom

Mikor veszi át Kína a világuralmat az Egyesült Államoktól? Lehet, hogy soha az életben

Portfolio
Az általános vélekedés szerint csak idő kérdése, hogy Kína mikor válik a legnagyobb gazdasággá a világon, letaszítva a trónról az Egyesült Államokat. Ha a kínai tervek sikerülnek, és az Egyesült Államok növekedése ezzel egyidőben elakad, akkor Kína már a következő évtizedet a világ legnagyobb gazdaságaként kezdheti. A kínai kommunista vezetésnek legalábbis az az érdeke, hogy mindenki ezt gondolja a világon. Csakhogy a kilátások nem ennyire egyértelműek: Kína népessége csökken, a tőkeberuházások mennyiségének növelése önmagában már nagyon kevés, a termelékenység fokozása pedig nem annyira egyszerű - főleg egy egyre zárkózottabbá váló rezsim mellett. A Bloomberg öt forgatókönyvet készített a lehetséges előzésre vonatkozóan, és ezek közül három azt mutatja, hogy az ázsiai óriás sosem előzi meg az Egyesült Államokat. A csodálatosnak látszó kínai növekedési számok mögött ugyanis mély problémák húzódnak (és talán egy kis csalás is).

Mikor lesz Kína a világ legnagyobb gazdasága, megelőzve az Egyesült Államokat? – ezt a kérdést teszi fel elemzésében a Bloomberg. A kínai vezetők, akik épp most ünnepelték a Kínai Kommunista Párt századik születésnapját, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a helycserét elkerülhetetlennek láttassák. Hszi Csinping kínai elnök múlt héten úgy nyilatkozott, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés