Előfizetői tartalom

30 éves csúcsra ugrott az amerikai maginfláció

Portfolio
A várt 0,5% helyett 0,9%-os havi alapú teljes fogyasztói áremelkedést mért júniusban az amerikai kereskedelmi tárca, a volatilis élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított maginfláció pedig a várt 0,4% helyett 0,9%-os lett. Az éves alapú teljes infláció 5,4%-osra gyorsult, ami 13 éve a legmagasabb, a maginfláció pedig 4,5%-ra ugrott, amire utoljára 1991 novemberében volt példa.

A Fed által kiemelten figyelt személyes kiadások magárindexe éves alapon 3,4%-osra emelkedett, ami szintén csaknem 30 éves csúcsot jelent (1992 áprilisában volt ilyen magas utoljára). A júniusi adatok az infláció további gyorsulását jelentik a májusi értékekhez képest és az a nagy kérdés, hogy ez a gyorsulás a járvány utáni feloldásokból adódó egyszeri/átmeneti megugrás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés