sidney kikoto ausztralia
Gazdaság

Ausztráliában a korlátozások ellenére is emelkedik fertőzöttek száma

MTI
A nemrég bevezetett korlátozások ellenére ismét emelkedett szerdán Ausztrália két legnagyobb államában a koronavírussal újonnan fertőzöttek napi száma.

Új-Dél-Wales fővárosában, az ország legnépesebb városának számító Sydneyben 110 új esetet regisztráltak, és ez 32-vel több az előző napinál, jóllehet az 5,3 milliós város és környéke

közel négy hete ismét vesztegzár alatt van a vírus delta variánsának a terjedése miatt.

Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke újságíróknak mindazonáltal leszögezte, zárlat nélkül a fertőzöttek száma akár több ezer lehetne. Hozzátette, hogy továbbra is nagyon elővigyázatosnak kell lenni, és többet kell tenni a járvány megfékezéséért.

Sydneyben a tervek szerint július 30-ig tartana a zárlat, de Berejiklian azt mondta, a lazításokról a jövő heti számok fényében döntenek majd.

Szerdára virradóra Új-Dél-Wales hatóságai ezenkívül két regionális központra terjesztették ki a korlátozásokat, miután egy állateledelt szállító teherautó sofőrjének pozitív lett a vírustesztje.

A közel két hete zárlat alatt lévő, szomszédos Victoria államban szintén nőtt a fertőzöttek száma: 22 új esetet jelentettek, tizenhárommal többet, mint az előző napon.

Szerdán vesztegzárat hirdettek ki Dél-Ausztráliában is, a korlátozások előreláthatóan egy hétig tartanak. Az állam hatóságai egy új fertőzöttet jelentettek.

A 25 milliós Ausztráliában másfél évvel a járvány kitörése óta mintegy 13 millióan élnek korlátozások alatt, a szövetségi kormány népszerűsége pedig évek óta nem volt ilyen alacsony, a megszorítások ugyanis súlyos hatással vannak az ország gazdaságára is.

Jelenleg a lakosságnak alig több mint 13 százaléka kapta meg a vírus elleni oltás mindkét adagját. Ausztráliában az AstraZeneca oltóanyagát csak a 60 éven felülieknek ajánlják, míg a Pfizerét a korlátozott mennyiségre való tekintettel a 40 év fölöttiek vehetik csak fel.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerdai, Canberrában tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, kormánya független elemzőcsoportot kért fel az AstraZenecával kapcsolatos korlátozások felülvizsgálatára.

Az azonnali lezárások, a gyors kapcsolatfelvétel és a szigorú közösségi távolságtartási szabályok betartása eddig segítettek Ausztráliának abban, hogy a többi fejlett országéhoz képest alacsonyabb legyen a vírusbetegek száma. A kontinensnyi országban alig több mint 32 100 esetet regisztráltak, és 915 haláleset történt.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1057903830
kreml moszkva oroszország
kockázat számítás laptop tablet
nyar_meleg_hoseg

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
koronavírus járvány mintavétel teszt covid-19 magyar adat