riecke werner
Gazdaság

Elhunyt Riecke Werner

Portfolio
68 éves korában elhunyt Riecke Werner közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, az árfolyamelméletek, a pénz- és állampapírpiacok elismert szakértője.

A német származású Riecke Werner külföldi ösztöndíjasként 1972-ben került Magyarországra, közgazdasági tanulmányai elvégzése után gazdaságmatematikai területen, elsősorban modellezéssel foglalkozott. Részt vett a magyar adórendszer 1990 előtti nagy modernizálásában, majd a rendszerváltozás után 14 évig a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott, 1995-től ügyvezető igazgatóként, majd 1998-tól a monetáris politikáért felelős alelnökként. A mozgalmas időszak alatt közelről figyelhette a kétszintű bankrendszer kiépülését, részt vett a monetáris politikai eszköztár átalakításában, több árfolyamrendszer kialakításában és működtetésében. Tevékeny szerepe volt a jegybank államadósság-kezelő tevékenységének korszerűsítésében, az önálló Államadósság Kezelő Központ felállításában. Az új évezredben közreműködött az inflációs célkövetés bevezetésében, alelnöki időszaka alatt készült el az első jegybanki euróbevezetési stratégia.

Az alelnöki mandátumának lejárta után először árfolyamkockázat-menedzseléssel foglalkozott, majd a következő 10 évben először az IMF majd az UNCTAD megbízásából fejletlen országok államadósság-kezelésének, illetve állampapírpiacainak fejlesztésében vállalt szerepet. Főként-Ázsiában (többek között Azerbajdzsánban, Kirgizisztánban, Tadzsikisztánban, Bangladesben) dolgozott, de Afrikában is igényt tartottak a szakértelmére. Az utóbbi években Pakisztán és Kurdisztán pénzügyi rendszerének fejlesztésében vett részt.

Magánéletében Riecke Werner szenvedélyes hajóssá vált, a Balatonon és a tengereken is rendszeresen vitorlázott. A hazai gazdasági fejleményeket külföldi munkái ellenére szorosan nyomon követte, vágya volt, hogy megérje a magyar euróbevezetést.

Facebook oldalán búcsúja így szól:

"Kedves Barátaim!

Ma éjszaka elhajóztam ebből a világból. Megállt a szívem. Otthon, szeretetben.

Sok feladatot hagytam rátok, mindenki próbálja teljesíteni, amit magáénak érez!

Álmom volt még az euro bevezetése, az államadósság rendezése, tehetséges tanítványaim visszahívása a választott hazám gazdaságának támogatására.

Vágytam még Fanfannal sok időt tölteni a Balatonon, tengereken hajózni, kávézni a Fény utcai piacon Vecsei Zolinál, pezsgőzni Ruditsnál, reggelizni Bogláron, vacsorázni a Kistücsökben, üldögélni a Java és az Auguszt teraszán, vitatkozni Bogáthyval. Tegyétek meg helyettem is!"

Riecke Werner tavaly óta betegsége miatt tartósan Magyarországon élt, halála mégis váratlan volt, a közgazdász társadalom számára pedig pótolhatatlan veszteség. Emlékét megőrizzük.

Forrás: Facebook

Címlapkép: Riecke Werner Pakisztánban

75 éves a forint 5 forintos érme mnb
GettyImages-1211246429 (13)
németország nyugdíj_getty
zöld ingatlan
vakcina
maszk_GettyImages-1214207063

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
75 éves a forint 5 forintos érme mnb