harmadik oltás koronavírus vakcina
Gazdaság

Terjed a vírus a világban, egyre több országban jöhet újabb szigorítás

Portfolio
A világon 191,3 millió ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4,11 millió fő a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. Magyarországon a szerdai reggeli adatközlés szerint 56 új fertőzöttet igazoltak, és nem volt újabb áldozata a járványnak. Mindeközben több országban újra emelkedik a koronavírusos esetek száma, így Montenegróban és Horvátországban is újabb szigorítás jöhet, Izraelben pedig mától lépett érvénybe az új korlátozás.

Portugáliában a tanévkezdetig be kívánják oltani a 12-17 éves korosztályt

A delta koronavírus-variáns által súlyosan érintett Portugáliában a tanévkezdetig be kívánják oltani a 12-17 éves korosztályt - közölte szerdán António Costa kormányfő a parlamentben.

A miniszterelnök hozzátette, hogy várják az egészségügy-minisztériumhoz tartozó Egészségügyi Hivatal engedélyét, és készek "közel 570 ezer fiatalt beoltani augusztus 14. és szeptember 19. között".

A mintegy 10 millió lakosú Portugáliában mintegy 6,3 millió ember kapta meg a védőoltás első adagját és 4,3 millió mindkettőt. Az ország augusztus közepére a felnőtt lakosság 73 százalékát teljesen, 82 százalékát pedig az első adaggal be kívánja oltani - monda a szocialista kormányfő.

A célkitűzések elérése érdekében a kormány tárgyalni kíván az Európai Bizottsággal nagyobb mennyiségű vakcina előrehozott szállításáról - mondta szerdán Marta Temido egészségügy-miniszter.

Az uralkodóvá vált, először Indiában azonosított delta variáns az elmúlt hetekben a fertőzések számának ugrásszerű növekedését idézte elő.

Az elmúlt 24 órában 13 halálesetet is jelentettek, azaz március közepe óta a legtöbbet az egészségügyi hatóságok adatai szerint. Az országban 4376 új fertőzöttet regisztráltak, ebből 1744-et Lisszabon térségében. Február eleje óta szerdán volt a legmagasabb a napi új fertőzöttek száma, holott Portugáliában szigorú karanténintézkedések vannak érvényben.

A kormány éjszakai kijárási tilalmat vezetett be a fokozottan érintett településeken. Ugyanitt kibővítette a védettségi igazolvány használatát a szállodák, illetve a hét végén az éttermek igénybe vételéhez. (MTI)

Több mint 45 ezer feketegombás megbetegedés Indiában a Covid-fertőzöttek között

Több mint 45 ezer feketegomba-fertőzést jelentettek Indiában az elmúlt két hónapban a hatóságok összesítése szerint.

Az 50 százalékban halálos gombafertőzés a Covid-19-paciensek között terjed.

A "feketegombaként" is emlegetett, a legyengült immunrendszert kihasználva a gyomrot és a bélrendszert vagy a tüdőt megtámadó mukormikózis (mucormycosis vagy penészgomba-fertőzés) okozta megbetegedésben több mint 4200-an hunytak el - közölte a parlamentben Bharati Pravin Pavar egészségügy-miniszterhelyettes.

A nagyon agresszív gombafertőzés miatt a sebészeknek el kell távolítani egyes betegek szemét, orrát és az állkapcsát, hogy a fertőzés ne hatoljon az agyba.

A kormány szerint a legtöbb esetet Mahárástra államból jelentették, szám szerint 9348-at. Indiában egy évvel a Covid-19-járvány előtt mindössze húsz mukormikózis-megbetegedést jelentettek, a kór elsősorban immundepressziós, magas vércukorszinttel rendelkező, AIDS-ben szenvedő, illetve szervátültetésen átesett betegeknél fordult elő.

A szakértők szerint penészgomba-fertőzések ugrásszerű növekedését a Covid-19-betegek kezelésére használt szteroid készítmény idézte elő.

Májusban, amikor a fertőzöttek száma elkezdett növekedni, az indiai kormány járványhelyzetet hirdetett ki a penészgomba miatt. A kormány adatai szerint májusban és júniusban volt a legtöbb fertőzött, majd látványos csökkenés következett.

A Hindustan Times című angol nyelvű indiai lap szerint a betegség az észak-indiai Radzsasztánban a gyermekek körében is terjedni kezdett. (MTI)

WHO: a delta variáns veszélyességét tanulmányok támasztják alá

Két tanulmány is alátámasztja a delta variáns veszélyességét - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Tovább a cikkhez

Kásler Miklós: aggasztó a delta mutáns terjedése

Nagyon aggasztónak nevezte a koronavírus delta mutánsának terjedését Kásler Miklós az InfoRádiónak adott interjúban. Az emberi erőforrások minisztere szerint a járvány hazai alakulása attól függ, hogy hány embert ér még el a tömeges oltás. Beszélt a kötelező oltásról, a harmadik vakcina felvételének rendjéről és arról is, hogy milyen eredményt hozott a vakcinák hivatalos hatékonyságvizsgálata.

Tovább a cikkhez

Franciaország Covid-igazolást kér a Vaslady-t látogató turistáktól

A látogatóknak szerdától koronavírus elleni védettségi igazolásra lesz szükségük ahhoz, hogy felkeressék a párizsi Eiffel-tornyot vagy franciaországi múzeumokba és mozikba látogassanak.

Tovább a cikkhez

Vizsgálja az EMA a GSK/Sanofi fehérjealapú vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a francia Sanofi gyógyszeripari vállalat koronavírus ellen kifejlesztett, fehérjealapú, Vidprevtyn névre keresztelt vakcinája folyamatos felülvizsgálatát - jelentette be szerdai hivatalos közleményében az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség.

Tovább a cikkhez

Romániában meghaladta a százat a 24 óra alatt diagnosztizált fertőzöttek száma

Romániában szerdán, másfél hónap óta először ismét meghaladta a százat a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai összegzésében szereplő 102 új eset csaknem kétszerese az utóbbi két hét átlagának. A keddi jelentésben szereplő új esetek száma is közel kétszerese volt a kétheti mozgóátlagnak. Romániában július közepén kezdett ismét gyorsulni a fertőzések üteme, az utóbbi hét napon másfélszer annyi új fertőzést regisztráltak, mint a megelőző héten.

A GCS szerdán két újabb halálesetről számolt be, a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma enyhén emelkedett (258), akárcsak a súlyos eseteké, jelenleg 38 fertőzöttet ápolnak intenzív osztályon.

Florin Citu miniszterelnök szerdai sajtóértekezletén a járvány közelgő negyedik hulláma kapcsán feltett kérdésre válaszolva azt mondta: nincs szükség újabb korlátozások bevezetésére, mert azokat valójában nem helyezte hatályon kívül a bukaresti kormány. Továbbra is érvényben vannak azok a - gyülekezésre és távolságtartásra vonatkozó - korlátozások, amelyek az adott településen fertőzési rátáját veszik alapul, tehát automatikusan életbe lépnek, ha a két hét alatt regisztrált új fertőzések aránya meghaladja a lakosság 1, 1,5 vagy 3 ezrelékét.

A miniszterelnök nem kívánta kommentálni a lakosság alacsony oltási hajlandóságára vonatkozó újságírói felvetést, csak annyit mondott, hogy a kormány továbbra is igyekszik meggyőzni a lakosságot, hogy az oltás a járvány megfékezésének egyedüli eszköze.

A közegészségügyi intézet (INSP) arra hívta fel a figyelmet, hogy Romániában egyetlen korosztály átoltottsága sem haladja meg a 40 százalékot. Mindazonáltal az INSP becslése szerint a betegségen átesetteket is beleszámolva Romániának két olyan térsége is van - Kolozs megye, illetve Bukarest, a fővárost övező Ilfov megyével együtt -, ahol a lakosság védettsége meghaladja a 60 százalékot, három megyében (Temes, Szeben, és Brassó) pedig az 50 százalékot.

Másfelől az ország településeinek több mint egyharmadában a védettséggel rendelkezők aránya a betegségen átesetteket is beszámolva sem éri el a 20 százalékot.

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 897 ezer ember - a beoltható 12 év feletti lakosság 28,9 százaléka - kapott kedd délutánig legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

(MTI)

Vadnai Jonatánt elkülönítették, koronavírus-fertőzöttel kerülhetett kapcsolatba

Koronavírus-fertőzöttel kerülhetett kapcsolatba, ezért elkülönítették a csapattól Vadnai Jonatánt, aki testvére, a Laser Standardban induló Vadnai Benjámin segítőjeként utazott ki a tokiói olimpiára - közölte a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára szerdán az MTI-vel.

Holczhauser András elmondta: Vadnai Jonatán utazása során kerülhetett kapcsolatba egy koronavírus-fertőzöttel, ezért elkülönítették a csapattól, külön szobába költöztették, és a kikötőbe is elkülönítve szállítják.

A főtitkár szerint Vadnai Jonatán be van oltva koronavírus ellen, valamint a kedden elvégzett PCR-tesztje is negatív lett.

Az MVSZ tájékoztatása alapján Vadnai Jonatán tíznapos, speciális karanténba került, arra kérték, a szállását ne hagyja el, de az edzéseket látogathatja, annak helyszínét viszont csak privát transzferrel közelítheti meg.

"Rendkívül furcsa a helyzet, mert semmilyen konkrétumot nem tudnak megosztani velünk az ügyben - mondta Kelemen Tamás, a magyar vitorlázók csapatvezetője. - Jonatán minden tesztje negatív, és abból a csapatból, akivel ideutazott a helyszínre, rajta kívül senkit sem tettek karanténba. Ez már önmagában is érthetetlen, de a legrosszabb az az egészben, hogy nem adnak sem tájékoztatást, sem információt."

Hozzátette, Vadnai Jonatánnak egyedül kell étkeznie, de a konditerembe leengedik.

"Sajnos egy edzésen nem is tudott részt venni, mert nem tudták megoldani számára a privát transzfert. Én pedig hiába ajánlottam, hogy elviszem az edzésre, az szabálytalan lett volna a protokoll miatt. Sajnos, egyelőre nem mondhatjuk, hogy uralják a helyzetet a helyiek, de próbálunk rugalmasan és türelmesen reagálni a dolgokra" - fogalmazott Kelemen Tamás.

Az MVSZ szerint a helyzet nem befolyásolja Vadnai Benjamin felkészülését, aki a nemzetközi csapattal edz és a másik két versenyző, Érdi Mária (Laser Radial) és Berecz Zsombor (Finndingi) is a tervek szerint tevékenykedik. Csütörtökön kezdődnek a felmérések, az első versenynapokra pedig nagyon erős szelet jósolnak a helyi meteorológusok. 

Vadnai Benjamin második olimpiáján vesz részt, miután megnyerte a válogatót a szintén többszörös korosztályos világ- és Európa-bajnoki érmes testvérével szemben. A Laser Standard osztály versenyei vasárnap kezdődnek.

(MTI)

Ismét járványügyi szigorítások jöhetnek Horvátországban

A növekvő koronavírus-esetszámok miatt Horvátország még azelőtt újabb szigorításokat vezethet be, hogy lejárnának a július 31-ig érvényben lévő korlátozások - írta a Jutarnji List című horvát napilap szerdán a nemzeti válságstábra hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Féléves csúcsra emelkedett Tokióban a napi új fertőzöttek száma

Féléves csúcsra emelkedett szerdára Tokióban a koronavírussal újonnan fertőzöttek napi száma: 1832 esetet jegyeztek fel - adta hírül az AP amerikai hírügynökség.

"Amitől féltünk, bekövetkezett. A fertőzöttek számának emelkedése várható volt, akár tartunk olimpiát, akár nem, és félő, hogy robbanásszerűen növekszik majd az olimpiától függetlenül" - mondta sajtótájékoztatón Nakagava Tosio, a japán Orvosi Kamara elnöke.

A tokiói rendezésű olimpia e héten pénteken kezdődik és augusztus 8-ig tart.

Japánban a koronavírus elleni oltási program megkésve indult és lassan haladt egészen májusig, amikorra stabilizálódott a vakcinaimport. A lakosságnak még mindig csak a 23 százaléka teljesen oltott a szigetországban, és ez túl alacsony hányad ahhoz, hogy megfékezhesse a járványt, amely miatt eddig mintegy 15 ezren vesztették életüket Japánban.

(MTI)

Ukrajnában ismét stagnál a járvány terjedése

Ukrajnában szerdára több mint hatszáz koronavírusos beteget jegyeztek fel, az elhunytak száma ugyanakkor csaknem a fele lett az előző napinak. A járvány terjedése a korábbi hetek hétköznapjaihoz hasonlóan ismét stagnálást mutat.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napban Ukrajnában 655-tel 2 245 930-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény kevesebb mint hatvannal több a megelőző napinál. Az elhunytak száma viszont jelentősen kevesebb, 13 lett, míg a megelőző napon 25-öt jegyeztek fel. A járvány tavaly márciusi kitörése óta 52 769-en haltak bele a betegségbe. Eddig 2 182 502-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban 577-en, az aktív betegek száma így megint nőtt, 65-tel 10 659-re.

Kórházba 508 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon számuk 279 volt. A legtöbb új beteget, 232-t megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 2 778 377-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 501 291-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Kedden 100 003 embert oltottak be az országban.

Az ukrán tudományos akadémia legfrissebb helyzetértékelése szerint Ukrajnában véget ért az újonnan fertőzöttek számának fokozatos csökkenése, mostantól újabb növekedés, sőt robbanásszerű fellángolás is előfordulhat a járvány terjedésében. A tudósok rámutattak arra, hogy noha még egyelőre alacsony szinten van, de már heti összehasonlításban elkezdett növekedni az újonnan azonosított fertőzöttek száma. Ezenfelül aggasztja őket, hogy hogy az elmúlt hétben egyszerre három kulcsfontosságú járványmutató nőtt: az újonnan regisztrált esetekké 7,3 százalékkal, a pozitív PCR-tesztek száma 16,6, valamint a kórházi kezelésre szoruló betegek száma 4,7 százalékkal. A járvány hirtelen, robbanásszerű megnövekedésétől elsősorban a vírus különösen veszélyes, először Indiában megjelent delta variánsának terjedése miatt tartanak. Ukrajnában hivatalosan eddig négy betegnél mutatták ki a delta variánst.

(MTI)

Megérkeztek a budapesti antitest-vizsgálat összesített adatai, kerületi eredményekkel együtt

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester ma Facebook-oldalán jelentette be, hogy összesített adatok érkeztek a fővárosi antitest szűrésről, amelyben már a kerületek eredményei is benne vannak.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: több száz repülőjáratot töröltek Kínában

Több száz légijáratot töröltek Kelet-Kínában, miután Nanking nemzetközi repülőterének dolgozói között tizenhét embert koronavírusos fertőzöttként azonosítottak - számolt be a Hszinhua kínai hírügynökség.

Tovább a cikkhez

Vietnam legyártotta a Szputnyik V oltóanyag első tesztadagját

Vietnamban legyártották a koronavírus elleni, orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcina első tesztadagját - közölte az oltóanyagok exportjáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) és a Vabiotech vietnami gyógyszergyár szerdán.

A minták egy részét az oltóanyagot kifejlesztő moszkvai Gamaleja intézetbe szállítják minőségellenőrzésre.

Az orosz befektetési alap vezérigazgatója, Kirill Dmitrijev aláhúzta: a világjárvány még messze nem ért véget, és számos, az eredetinél sokkal veszélyesebb új variánst fedeztek fel szerte a világon. Ezért az alap növeli a Szputnyik V termelési kapacitásait az oltás felgyorsítása érdekében - jegyezte meg.

A Vabiotechet vezető Dat Tuan Do szerint az együttműködés segít abban, hogy "Vietnam és Délkelet-Ázsia minőségi vakcinákhoz jusson megfizethető áron".

Vietnamban jelenleg példátlan növekedésnek indult a fertőzöttek száma, és a kormány több tízmillió embert érintő kijárási korlátozásokat rendelt el. Az ország, amelyet a világjárvány kezdetén még mintaként emlegettek járványkezelése miatt, ma alig tud oltóanyagot biztosítani lakosságának. A 96,5 millió lakosú Vietnamban eddig mindössze 4,3 millió adagot adtak be valamelyik koronavírus elleni vakcinából a hivatalos adatok szerint.

A Szputnyik V több országban, például Argentínában, Fehéroroszországban, Kazahsztánban és Szerbiában is megkapta a gyártási engedélyt, miután Oroszországban korlátozottak és elsősorban a hazai piacra irányulnak a termelési kapacitások.

Indiában szeptemberben indul a gyártási folyamat az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap és a Serum Institute of India (SII) indiai gyógyszeripari vállalat együttműködésében. Az ázsiai országban a tervek szerint évente több mint háromszázmillió adag vakcinát fognak előállítani.

A Szputnyik V eddig 68 országban van forgalomban, és összesen 3,7 milliárd ember kapta meg. Az oltóanyag engedélyeztetése folyamatban van az az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) is.

(MTI)

Magyarország nincs egyedül a kötelező védőoltással: egyre több ország lépi meg

Magyarországon bevezetik a kötelező oltást az egészségügyben, de a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nem állna meg itt: javaslatuk szerint biztosítani kéne a munkaadóknak a jogot, hogy kötelezzék az oltás felvételére a munkavállalókat. A kötelező oltás nem ritka a világon, számos ország már a teljes felnőtt lakosságát kötelezte rá, igaz, legtöbb helyen a szabályozás egyelőre irreleváns, mert alacsony az átoltottság. A fejlett világ nem lépett egyelőre erre az útra, Nyugaton egyelőre csak bizonyos körökben tették kötelezővé az oltást, ebben a magyar szabályozás egyáltalán nem egyedi eset. A világszerte gyorsan szigorodó szabályozás viszont abba az irányba mutat, hogy hamarosan szélesebb körben lesz kötelező a védőoltás felvétele.

Tovább a cikkhez

Izraelben meredeken növekszik a fertőzöttek száma, mától új korlátozás lép életbe

Izraelben meredeken emelkedik a koronavírussal újonnan megfertőződöttek száma, de a súlyos betegek száma csak lassan növekszik az átoltottságnak köszönhetően - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Tovább a cikkhez

Montenegró szigorításokat tervez a fertőzöttek számának növekedése miatt

Két hónapos folyamatos csökkenés után Montenegróban szerdára jelentősen megugrott a koronavírus-fertőzöttek napi száma, 24 óra alatt 65-öt regisztráltak, ezért a hatóságok újabb korlátozások bevezetését tervezik - közölte a montenegrói közszolgálati televízió a honlapján.

Mivel a legtöbb fertőzöttet az idegenforgalmi célpontokon vették nyilvántartásba, a podgoricai sajtó értesülése szerint az egészségügyi minisztérium akár egyes településeken a vendéglátóhelyek 15-30 napos bezárását is kezdeményezheti. Jelenleg körülbelül százezer turista tartózkodik az Adria-parti országban.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 189-cel 719 006-ra, Koszovóban 15-tel 107 478-ra, Észak-Macedóniában 21-gyel 155 955-re, Montenegróban 65-tel 100 755-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 27-tel 205 303-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában néggyel 7088-ra, Koszovóban eggyel 2267-re, Észak-Macedóniában pedig szintén eggyel 5488-ra növekedett. Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így az elhunytak száma 1623, illetve 9721 maradt.

(MTI)

Miért vesz Soros György és Bill Gates Covid-tesztelő céget?

A Soros Economic Development Fund (SEDF) és a Bill & Melinda Gates Alapítvány által vezetett befektetői konzorcium megvásárolja a brit Covid-tesztelő vállalatot, a Mologicot, amely egy 10 perces koronavírus-tesztet fejlesztett ki, és amely leginkább a vírus kimutatására szolgáló mélynáthás kenetvizsgálatáról ismert.

Tovább a cikkhez

Egy tekvondós és egy gördeszkás az első két sportoló, aki pozitív Covid-teszt miatt nem indulhat az olimpián

Egy chilei tekvondós az első versenyző, akinek pozitív koronavírusteszt miatt vissza kellett lépnie a tokiói olimpiától.

Fernanda Aguirre Üzbegisztánban végezte felkészülése utolsó szakaszát, onnan érkezett Tokióba, és az országba történt belépésekor szolgáltatott pozitív tesztet.

A Chilei Olimpiai Bizottság arról számolt be, hogy Aguirre tünetmentes, jól érzi magát, de nem vehet részt az 57 kilogrammosok vasárnapi küzdelmében, mert a japán hatóságok tíznapos karanténra kötelezték.

A sportoló - és a közvetlen kontaktnak számító edzője - most egy erre a célra kialakított szálláshelyen tartózkodik.  Aguirre - amint azt közösségi oldalán írta - "nagyon szomorú és teljesen összetört".

A chilei tekvondóshoz hasonlóan a hollandok gördeszkása, Candy Jacobs sem versenyezhet a játékokon, miután szintén pozitív mintát adott. A 31 éves sportolót az olimpiai faluban ellenőrizték.

A világbajnoki negyedik Jacobs szerdán Instagram-oldalán jelentette be, hogy lemarad az olimpiáról, melyen először szerepel sportága a programban.

A holland gördeszkázó a negyedik sportoló, aki az olimpiai faluban szolgáltatott pozitív koronavírustesztet, a két dél-afrikai labdarúgó, Thabiso Monyane és Kamohelo Mahlatsi, illetve a cseh strandröplabdázó, Ondrej Perusic szereplésére még van esély, ha majd letöltik tíznapos karanténjukat.

(MTI)

Ausztráliában a korlátozások ellenére is emelkedik fertőzöttek száma

A nemrég bevezetett korlátozások ellenére ismét emelkedett szerdán Ausztrália két legnagyobb államában a koronavírussal újonnan fertőzöttek napi száma.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: itt vannak a szerda reggeli adatok

A szerdai reggeli adatközlés szerint 56 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 945 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 30 019 fő. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 744 051 fő. 76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 5 578 183 fő, közülük 5 327 325 fő már a második oltását is megkapta.

Tovább a cikkhez

Az emberek kétharmada elkaphatta a vírust Indiában

A legutóbbi nemzeti szerológiai felmérés szerint India hatévesnél idősebb lakosságának mintegy 67 százaléka volt kitéve a koronavírusnak.

Tovább a cikkhez

Újabb nyolc pozitív koronavírusteszt az olimpián

Az olimpia első versenynapján nyolc újabb, a játékokhoz köthető pozitív koronavírustesztet regisztráltak Tokióban, köztük egy sportolóét. Utóbbi nem az olimpiai faluban lakik.

A szervezők szerda reggeli bejelentésével - július 1-től számítva - négy prefektúrában 75-re nőtt a fertőzöttek száma.

A mostani nyolc közül az olimpiai faluban egy pozitív teszt született, egy rendezőé, akinél 12 kontaktszemélyt derítettek ki.

A csehek közölték, hogy a strandröplabdázó Ondrej Perusic után - akinek az esete hétfőn vált ismertté -, a női páros edzője, Simon Nausch is fertőzött lett.

A tokiói olimpia szervezőbizottságának ügyvezetője kedden nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a koronavírusos esetek miatt az utolsó pillanatban törlik az ötkarikás játékokat, amelynek a nyitóünnepségére pénteken kerül sor.

(MTI)

A WHO támogatásáról biztosította a tokiói olimpiát

A tokiói olimpiát meg kell tartani, hogy megmutassuk a világnak, mit lehet elérni a megfelelő tervezéssel és intézkedésekkel a koronavírus-járvány közepette - jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerdára virradóra A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 138. ülésszakának vendégeként.

"Mindent megtettek, hogy ezeket a játékokat a lehető legbiztonságosabbá tegyék" - hangsúlyozta Tedrosz a szervezőkre utalva. Az eredmény fokmérője nem a zéró fertőzésszám, hanem az esetek gyors felismerése és elszigetelése, megakadályozva ezzel a vírus további terjedését- tette hozzá.

"Az életben nincsen olyan, hogy ne legyen kockázat" - húzta alá  a WHO-főigazgatója.

A WHO hathatósan támogatta a NOB-ot és a japán házigazdát a járványügyi intézkedések kialakításában. Eljött a tervek és az óvintézkedések próbájának ideje - közölte Tedrosz.

"Nagyon remélem, hogy sikeresek leszünk" - mondta a főigazgató.

"A remény sugarai ebből az országból kiindulva világítsák meg egy egészségesebb, biztonságosabb és igazságosabb világ kezdetét" -  - fogalmazott Tedrosz, feltartva egy olimpiai fáklyát. Mint mondta, a világnak a remény miatt van szüksége az olimpiára.

"Az olimpia képes összehozni, megihletni az embereket, megmutatva, hogy mit lehetséges elérni" - hangsúlyozta.

A WHO-főigazgatója mindemellett borúlátó képet festett a koronavírus-járványról.

"A pandémia egy teszt, és a világ bukásra áll" - hangoztatta. Mint mondta, a járvány eddig négymillió ember életét követelte, és a július 23-án kezdődő olimpia augusztus 8-ai végére számuk százezerrel fog gyarapodni.

A veszély nem múlt el - figyelmeztetett. Mint mondta, vágyálmokat kerget, aki azt hiszi, hogy a világjárvány véget ért, csak mert országában sikerült megfékezni a vírus terjedését.

A WHO vezetője erkölcsi botránynak nevezte, hogy a vakcinák 75 százalékát mindössze tíz országban használták fel.

"A pandémiát már megfékezhettük volna, ha a védőoltásokat igazságosabban osztották volna el" - tette hozzá Tedrosz.

A japán fővárosban felfelé ível a járványgörbe, ami miatt a kormány nemrég szükségállapotot hirdetett Tokióban és a környező prefektúrákban. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb az aggodalom a külföldi sportolók, tisztségviselők és újságírók ezreit vonzó - a járványhelyzet miatt tavaly már elhalasztott - olimpia megtartását illetően.

A japán hatóságok az egészségügyi kockázatok mérséklése érdekében elrendelték, hogy szurkolók nélkül tartsák meg a játékokat. Mindemellett az Aszahi Simbun című japán lap által a napokban közzétett közvélemény-kutatás szerint a japánok kétharmada kételkedik abban, hogy biztonságosan megtartható az olimpia.

Japánban a lakosság 34 százaléka kapta meg eddig valamelyik, koronavírus elleni vakcinának legalább az első dózisát. A járvány kitörése óta a szigetországban 840 ezernél több fertőzöttet regisztráltak, akik közül 15 055-en hunytak el a kórban. A játékokhoz köthetően eddig 67 fertőzöttet jelentettek július elseje óta, így sokan attól tartanak, hogy az olimpia "szuperterjesztő" rendezvénnyé válhat.

(MTI)

Világszerte másfél millió gyerek vesztette el a szüleit vagy gondviselőjét a járványban

Világszerte mintegy másfél millió gyerek vesztette el a koronavírus-járvány következtében legalább egyik szülőjét, vagy gondviselőjét - derül ki a londoni Imperial College Seth Flaxman vezette kutatócsoportjának kedden ismertetett tanulmányából.

Tovább a cikkhez

A fertőzöttek száma 191,3 millió, a halálos áldozatoké 4,11 millió a világon

A világon 191 389 727 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 114 267 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint.

Egy nappal korábban 190 877 071 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 095 650 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 34 174 682 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 609 529. Brazíliában 19 419 437 fertőzöttről és 544 180 halálos áldozatról tudni. Argentínában 4 784 219 a fertőzöttek és 102 381 a halottak száma.

Oroszországban 5 931 925-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 147 457-re emelkedett. Törökországban 5 546 166 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 50 650. Indiában 31 174 322 fertőzöttet és 414 482 halálos áldozatot jegyeztek fel.

Franciaországban 5 952 339 fertőzöttet és 111 715 halálos áldozatot regisztráltak. Az Egyesült Királyságban 5 542 633 a fertőzöttek száma, és 129 103-an haltak meg a betegségben. Olaszországban 4 293 083 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 884. Spanyolországban 4 189 136 fertőzöttet és 81 148 halálos áldozatot regisztráltak. Németországban 3 754 846 a fertőzöttek száma, 91 423 a halottaké. Lengyelországban 2 881 594 fertőzöttet és 75 219 halálesetet tartanak nyilván.

(MTI)

Címlapkép: MTI

Nincsenek mikrochipek a vakcinákban – üzeni a görög ortodox egyház a téveszmék eloszlatása érdekében

A görög ortodox egyház zsinata körlevélben próbálja eloszlatni a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos téveszméket - közölte kedd este a Kathimeriní című görög napilap, amely közzé is tette a tizenkét kérdés és válasz formájában írt dokumentumot.

Tovább a cikkhez

Harmadik oltás Magyarországon: kinek, mikor és milyen vakcina legyen az újabb adag?

Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a harmadik oltás beadatását, akár már négy hónappal a második után. Ezért Falus András immunológust, Rusvai Miklós virológust és Dobson Szabolcs szakgyógyszerészt arról kérdeztük, hogy milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani a harmadik oltás beadásakor és felvételekor. A szakértők szerint indokolt lehet a vakcinák kombinálása, azonban fokozott figyelemmel kell eljárni. Cikkünkben a szakértői vélemények és a vizsgálatokra támaszkodó irodalom alapján azt is bemutatjuk, mely vakcinák mikor jöhetnek szóba harmadik oltásként.

Tovább a cikkhez
75 éves a forint 5 forintos érme mnb
GettyImages-1211246429 (13)
németország nyugdíj_getty
zöld ingatlan
vakcina
maszk_GettyImages-1214207063

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
75 éves a forint 5 forintos érme mnb