ecb
Gazdaság

EKB: Lépésekre van Európa a koronaválság legyőzésétől, de a delta variáns tönkretehet mindent

Portfolio
Közzétette a kamatdöntő ülése utáni közleményét az Európai Központi Bank. A közleményből kiderül, hogy a jegybank nem módosított az irányadó kamatlábon. Az EKB emellett érintetlenül hagyja az eszközvásárlási programot is. 14:30-kor Christine Lagarde elnök sajtótájékoztatót tart. Az EKB közleményének hangvétele továbbra is rendkívül laza monetáris politikát vetít előre.

Egyelőre korai lenne a PEPP kivezetéséről beszélni

És erről még szó sem esett az ülésen - mondta Christine Lagarde.

Maradhatnak még korlátozások

Az EKB számol azzal, hogy még a negyedik negyedévben is lesznek korlátozások a delta variáns miatt, ami ronthatja majd a gazdasági aktivitást. Ugyanakkor Lagarde megjegyezte, hogy a gazdasági szereplők és egészségügyi szervek egyre inkább hozzászoknak a járványhelyzethez, és ezért a védekezés is egyre kevésbé rombolja a gazdasági teljesítményt.

Magasabb infláció jön

Az EKB arra számít, hogy a következő hónapban tovább nőhet az áremelkedés üteme (1,9% volt júniusban), majd 2022-ben csökkenhet újra, amikor az átmeneti hatások kifutnak. Azért lehetséges, hogy jövőre már alacsonyabb infláció lesz, mert a munkaerőpiac állapota továbbra sem érte el a válság előtti szintet, és az euró árfolyama is hozzájárulhat az alacsony inflációhoz - mondta.

A harmadik negyedévben jelentős felpattanás várható

A gazdaság széles körének újranyitása miatt felpattanás várható a szolgáltatószektorban, és a feldolgozóiparban továbbra is erős teljesítményt várnak. A szolgáltatószektorra külön kitért Lagarde: ahogy az emberek többet utaznak és költenek, a szektor erős teljesítmény nyújthat, és a kedvező hangulat jó hatással lehet a beruházásokra.

A következő év első negyedévében visszatérhet a gazdasági aktivitás az első negyedévben.

Ugyanakkor sok még a bizonytalanság: csökken ugyan a munkaerő-támogatással foglalkoztatottak száma, de még mindig sokan vannak - mondta. Emellett a delta variáns is nagy problémákat okozhat. Lagarde a pozitív kockázatok között kiemelte a NextGenerationEU-t, amitől sokat vár az elnök.

A delta variáns miatt gyűlnek a fellegek

A jegybankelnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár a legtöbb országban feloldották a korlátozásokat, de a delta variáns terjedése további kockázatokat jelent. Kitért az inflációra is, amely egyértelműen felpattant, de a középtávon továbbra is cél alatti áremelkedésre számítanak. Lagarde ezután ismertette a közlemény szövegét, amelyet az ülés után adtak ki.

Itt az EKB kamatdöntése!

Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa mai ülésén változatlanul hagyta a kamatokat, azok továbbra is 0, 0,25 és -0,5%-on állnak. A jegybank a közleményében megerősítette, hogy a támogató jegybanki politika az alacsony kamatokkal mindaddig marad, amíg a jegybank nem látja teljesülni a 2%-os inflációs célt tartósan az előrejelzési időtáv végéig.

A jegybank nem változtatott a pandémiás eszközvásárlási programján sem, továbbra is 1850 milliárd euró a keretösszeg, és változatlanul 2022 márciusáig szól a program. Az EKB fenntartja korábbi döntését, amely szerint az év elején látott hónapokhoz képest jelentősen magasabb ütemben vásárolja a kötvényeket a programon keresztül. Nem változott az újrabefektetések céldátuma sem.

Nem változott a pandémiát megelőző eszközvásárlási program sem, összességében az APP havi 20 milliárdos vásárlási üteme folytatódik. A jegybank közleményében megerősítette, hogy az eszközvásárlást nem sokkal azelőtt kezdi el kivezetni, mielőtt kamatemelésről döntene. Nincs változás a bankoknak nyújtott likviditási programban, a TLTRO III-ban sem.

Összességében az EKB döntésében semmi meglepő nincs, a jegybank ismét kijelentette, hogy elkötelezett a támogató monetáris politikai kondíciók fenntartása mellett, és a jelenlegi inflációemelkedést átmenetinek értékelik, az előrejelzési időtávon nem várják, hogy az áremelkedés tartósan meghaladja majd a célt. Az euró árfolyama nem reagált érdemben a közleményre.

Christine Lagarde elnök 14:30-kor tart sajtótájékoztatót.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1211246441 (3)
fedusa_shutter
google

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa