ecb
Gazdaság

EKB: Lépésekre van Európa a koronaválság legyőzésétől, de a delta variáns tönkretehet mindent

Portfolio
Közzétette a kamatdöntő ülése utáni közleményét az Európai Központi Bank. A közleményből kiderül, hogy a jegybank nem módosított az irányadó kamatlábon. Az EKB emellett érintetlenül hagyja az eszközvásárlási programot is. 14:30-kor Christine Lagarde elnök sajtótájékoztatót tart. Az EKB közleményének hangvétele továbbra is rendkívül laza monetáris politikát vetít előre.

Egyelőre korai lenne a PEPP kivezetéséről beszélni

És erről még szó sem esett az ülésen - mondta Christine Lagarde.

Maradhatnak még korlátozások

Az EKB számol azzal, hogy még a negyedik negyedévben is lesznek korlátozások a delta variáns miatt, ami ronthatja majd a gazdasági aktivitást. Ugyanakkor Lagarde megjegyezte, hogy a gazdasági szereplők és egészségügyi szervek egyre inkább hozzászoknak a járványhelyzethez, és ezért a védekezés is egyre kevésbé rombolja a gazdasági teljesítményt.

Magasabb infláció jön

Az EKB arra számít, hogy a következő hónapban tovább nőhet az áremelkedés üteme (1,9% volt júniusban), majd 2022-ben csökkenhet újra, amikor az átmeneti hatások kifutnak. Azért lehetséges, hogy jövőre már alacsonyabb infláció lesz, mert a munkaerőpiac állapota továbbra sem érte el a válság előtti szintet, és az euró árfolyama is hozzájárulhat az alacsony inflációhoz - mondta.

A harmadik negyedévben jelentős felpattanás várható

A gazdaság széles körének újranyitása miatt felpattanás várható a szolgáltatószektorban, és a feldolgozóiparban továbbra is erős teljesítményt várnak. A szolgáltatószektorra külön kitért Lagarde: ahogy az emberek többet utaznak és költenek, a szektor erős teljesítmény nyújthat, és a kedvező hangulat jó hatással lehet a beruházásokra.

A következő év első negyedévében visszatérhet a gazdasági aktivitás az első negyedévben.

Ugyanakkor sok még a bizonytalanság: csökken ugyan a munkaerő-támogatással foglalkoztatottak száma, de még mindig sokan vannak - mondta. Emellett a delta variáns is nagy problémákat okozhat. Lagarde a pozitív kockázatok között kiemelte a NextGenerationEU-t, amitől sokat vár az elnök.

A delta variáns miatt gyűlnek a fellegek

A jegybankelnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár a legtöbb országban feloldották a korlátozásokat, de a delta variáns terjedése további kockázatokat jelent. Kitért az inflációra is, amely egyértelműen felpattant, de a középtávon továbbra is cél alatti áremelkedésre számítanak. Lagarde ezután ismertette a közlemény szövegét, amelyet az ülés után adtak ki.

Itt az EKB kamatdöntése!

Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa mai ülésén változatlanul hagyta a kamatokat, azok továbbra is 0, 0,25 és -0,5%-on állnak. A jegybank a közleményében megerősítette, hogy a támogató jegybanki politika az alacsony kamatokkal mindaddig marad, amíg a jegybank nem látja teljesülni a 2%-os inflációs célt tartósan az előrejelzési időtáv végéig.

A jegybank nem változtatott a pandémiás eszközvásárlási programján sem, továbbra is 1850 milliárd euró a keretösszeg, és változatlanul 2022 márciusáig szól a program. Az EKB fenntartja korábbi döntését, amely szerint az év elején látott hónapokhoz képest jelentősen magasabb ütemben vásárolja a kötvényeket a programon keresztül. Nem változott az újrabefektetések céldátuma sem.

Nem változott a pandémiát megelőző eszközvásárlási program sem, összességében az APP havi 20 milliárdos vásárlási üteme folytatódik. A jegybank közleményében megerősítette, hogy az eszközvásárlást nem sokkal azelőtt kezdi el kivezetni, mielőtt kamatemelésről döntene. Nincs változás a bankoknak nyújtott likviditási programban, a TLTRO III-ban sem.

Összességében az EKB döntésében semmi meglepő nincs, a jegybank ismét kijelentette, hogy elkötelezett a támogató monetáris politikai kondíciók fenntartása mellett, és a jelenlegi inflációemelkedést átmenetinek értékelik, az előrejelzési időtávon nem várják, hogy az áremelkedés tartósan meghaladja majd a célt. Az euró árfolyama nem reagált érdemben a közleményre.

Christine Lagarde elnök 14:30-kor tart sajtótájékoztatót.

Címlapkép: Getty Images

kockázat számítás laptop tablet
nyar_meleg_hoseg

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
koronavírus járvány mintavétel teszt covid-19 magyar adat