Gazdaság

Elnézést kért az ausztrál miniszterelnök az oltási kampány lassúsásáért

MTI
Elnézést kért csütörtökön Scott Morrison ausztrál miniszterelnök újságírók előtt, amiért az ország - a kormány előzetes ígéretei ellenére - elmaradt a koronavírus elleni oltási kampányban, a vírus gócának számító Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke pedig leszögezte: az emberek csakis az oltások révén élhetnek ismét korlátozások nélkül.

A 25 milliós Ausztráliában mostanáig naponta kevesebb mint 150 ezer oltást adnak be, sokkal kevesebbet, mint más fejlett országok, jóllehet Canberra azt közölte, hogy az elkövetkezendő hetekben érkező Pfizer- és Moderna-oltóanyagok segítségével az év végére sikerül beoltani a felnőtt lakosságot.

Mindeközben az ország legnépesebb államának számító Új-Dél-Walesből csütörtökön 124 új fertőzöttet jelentettek. Ez 16 hónapja a legtöbb, és a helyi egészségügyi hatóságok az esetszámok további növekedését valószínűsítik.

A fertőzések többségét az állam fővárosából, az immár negyedik hete vesztegzár alatt lévő Sydney-ből jelentették. Glady Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke azt mondta, számítanak rá, hogy a fertőzöttek száma tovább nő, de később a korlátozások hatására reményeik szerint csökkenésnek indulnak. Hozzátette: "a vakcina a szabadság ára".

A szomszédos Victoria államban a szigorú korlátozások már második hete tartanak, ám csütörtökön 26 új fertőzöttet regisztráltak, néggyel többet, mint előző nap.

Szerdán vesztegzárat hirdettek ki Dél-Ausztráliában is, a korlátozások előreláthatólag egy hétig tartanak.

Az azonnali lezárások, a gyors kapcsolatfelvétel és a szigorú közösségi távolságtartási szabályok betartása eddig segítettek Ausztráliának abban, hogy a többi fejlett országéhoz képest alacsonyabb legyen a vírusbetegek száma. Idén azonban, jóllehet az ország lakosságának több mint fele él járványügyi korlátozások alatt, a hatóságoknak sokkal nehezebb dolguk van a vírus jóval fertőzőbb - delta - variánsa miatt.

A megszorítások érzékenyen érintik az ország gazdaságát is: Josh Frydenberg kincstárnok azt mondta, a szigorítások naponta mintegy 300 millió ausztrál dollárnyi (67 milliárd forint) veszteséget okoznak.

new york auto show
gorogorszag hőség nyár beach ternegrpart
izrael
koronavírus járvány sejt
pfizer vakcina oltás

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
koronavírus járvány sejt