vakcina oltatás oltás
Gazdaság

Gulyás Gergely: A kormány újabb ágazatokra tervezi kiterjeszteni a kötelező oltást

Portfolio
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón elmondta, hogy a kormány mérlegeli a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Portfolion ismertetett javaslatát, amely szerint egyes munkakörökben kötelezően előírhatóvá válna a koronavírus elleni védőoltás.

A kormány még nem tárgyalta a Portfolio hasábjain felvetett MKIK-javaslatot a munkáltatók által kötelezővé tehető oltásokról, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormánynak foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel.

Elmondása szerint elsősorban a vendéglátás, szolgáltató szektor, illetve akár az oktatás területe jöhet szóba ebben a kérdésben, de általánosságban indokolt a kérdés megvizsgálása.

Végső döntést tehát még nem jelentette be a miniszter, viszont szemmel láthatóan a kormány komolyan fontolgatja, hogy a Parragh László által javasolt intézkedéseket bevezesse. Az MKIK elnöke a Portfolionak akkor úgy nyilatkozott, hogy olyan jogszabály-módosítást javasolnak a kormánynak, amely szerint a munkaadó jogszerűen tehetné kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást a munkahelyen, és ha a munkavállaló nem él vele, akkor akár más pozícióba is áthelyezhető lenne.

Az MKIK emellett javasolja azt is, hogy egyes munkakörökben ne a munkaadó döntsön a kötelező oltásról, hanem eleve legyen az kötelező. Parragh László akkor konkrét területeket nem említett, szerinte egészségügyi-szakmai kérdésnek kell lennie, hogy mely területeken lenne kötelező az oltás, de általánosságban ott lenne rá szükség, ahol a munkavállaló sok emberrel érintkezik.

Az MKIK a héten tárgyal a munkaadókkal, ugyanakkor Parragh László azt tapasztalja, hogy a munkaadói oldal üdvözölne egy ilyen döntést. A munkavállalók véleményét is felmérné az iparkamara, bár az elnök szerint jelentős ellenállást az oltásokkal szemben egyik vállalat sem tapasztalt eddig. Ahol valamilyen módon kvázi kötelezővé tették azt, a munkavállalók szinte kivétel nélkül felvették az oltást. A javaslatra reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség is, amely nem tartja indokoltnak a döntést, és egyeztetést kezdeményezett.

Magyarország nem az egyetlen ország, ahol a döntéshozók a kötelező oltásokat bevezették legalább részlegesen, és a kormányzati megnyilvánulásokból az következik, hogy Európa-szerte egyre több helyen válhat kötelezővé a koronavírus elleni védőoltás a következő hónapokban.

Címlapkép: Getty Images

vásárlás bolt pénz gyerek kiskereskedelem
commerzbank shutter
Kiskunlacháza_town_hall

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
vásárlás bolt pénz gyerek kiskereskedelem