Morawiecki
Gazdaság

Morawiecki: amerikai és az európai szövetségesek önző módon viszonyulnak az Északi Áramlat-2 projekthez

MTI
Csalódottságát fejezte ki az Északi Áramlat-2 német-orosz gázvezetékről szóló amerikai-német egyezség kapcsán csütörtökön Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, úgy vélekedve, hogy az amerikai és az európai szövetségesek önző módon viszonyulnak a projekthez. Andrzej Duda elnök szerint az egyezség  a kész tények elé állítás politikájára biztathatja Moszkvát.

Morawiecki egy vidéki sajtóértekezletén újságírói kérdésre reagálva kommentálta a Balti-tenger alatt húzódó, 98 százalékban már befejezett Északi Áramlat-2 gázvezeték körüli legújabb fejleményeket.

Aláhúzta, Varsó kezdettől fogva próbálta meggyőzni amerikai és európai szövetségeseit arról, hogy a gázvezeték segíti Oroszország fegyverkezését, és fenyegetést jelent elsősorban Ukrajna szuverenitására nézve.

Az Egyesült Államok álláspontjának száznyolcvanfokos fordulata az új kormányzat alatt sok országot meghökkentett, köztük Litvániát, Ukrajnát, Lettországot, Lengyelországot

- utalt Morawiecki arra, hogy a szerdán ismertetett amerikai-német megállapodás értelmében Washington letesz a gázvezeték miatt kivetett, illetve kivetendő szankciókról.

Hozzátette, csalódottságát szeretné kifejezni, hogy Lengyelország partnerei "nagyon önző módon viszonyulnak a gázvezetékhez".

Hangsúlyozta egyúttal: Lengyelország jelenleg a megelőző intézkedéseknek, a gázforrások és a szállítások diverzifikációjának köszönhetően "nincs kitéve azon orosz zsarolásnak, amely még nemrégen fenyegette".

Nyilatkozott a témáról csütörtökön Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes is, miután Derek Chollet helyettes államtitkárral, az amerikai külügyminiszter tanácsadójával tárgyalt Varsóban. Przydacz megerősítette Zbigniew Rau lengyel és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közös szerdai nyilatkozatában foglaltakat, melyek szerint a gázvezeték káros nemcsak Ukrajna és a Közép-Európa, hanem egész Európa biztonságára nézve.

A miniszterhelyettes geopolitikai projektnek nevezte a csővezetéket, elutasítva korábbi német nyilatkozatokat, amelyek gazdasági kezdeményezésnek minősítették ezt.

Maga Angela Merkel német kancellár erőteljes politikai szerepvállalása is mutatja, hogy politikai projektről van szó, amely veszélyezteti Európa biztonságát

- jelentette ki a diplomata.

Értékelése szerint az amerikai-német megállapodás nem jelent választ a gázvezetékkel összefüggő veszélyekre. Úgy fogalmazott, hogy az Európai Unión belüli bizalmat "egyáltalán nem építi" az, hogy sajtóközlemények szerint a megállapodás közzététele után Merkel elsőként Vlagyimir Putyin orosz elnököt hívta fel, és további lépésekről egyeztetett vele.

Az ügyet csütörtök este Andrzej Duda lengyel elnök is kommentálta a PAP hírügynökségnek nyilatkozva. Duda szerint az amerikai-német egyezség csökkenti a biztonságot Európa jelentős részében. Összehasonlította a mai amerikai politikát a Barack Obama elnöksége idején, 2009 márciusában meghirdetett "új nyitással" az amerikai-orosz kapcsolatokban, amely - mint Duda megjegyezte - nem maradt hatás nélkül Oroszország későbbi agresszív politikájára, következésképpen pedig Ukrajna tragédiájára.

Az egyezség cáfolja a gázvezeték gazdasági jellegéről szóló állításokat is - fogalmazott Duda, hozzátéve: a megállapodás sok állam, különösen Ukrajna feje felett született, megkötéséről pedig Merkel személyesen tájékoztatta Putyint.

Az amerikai-német dokumentum lehetővé teszi, hogy a gázvezetéket akadályok nélkül befejezzék, üzemeltetésére nem vezet be moratóriumot, és igazából egyenes biztatást jelenthet arra, hogy Kreml a kész tények politikáját folytassa - nyilatkozott Duda. Kiemelte a lengyel energetikai függetlenedés befejezésének fontosságát, prioritásnak nevezte a Három Tenger Kezdeményezés keretében történő gázszállítási fejlesztéseket is.

Az említett amerikai-német egyezség a szankciók feloldása mellett arról szól, hogy Berlin ukrajnai beruházásokba fog befektetni, és az Ukrajna ellen esetleg irányuló orosz lépésekre büntetőintézkedésekkel reagál majd a maga részéről.

Címlapkép forrása: MTI/John Thys

75 éves a forint 5 forintos érme mnb
GettyImages-1211246429 (13)
németország nyugdíj_getty
zöld ingatlan
vakcina
maszk_GettyImages-1214207063
pfizervakcina

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
75 éves a forint 5 forintos érme mnb