fed épület fed fed fed fed fed
Gazdaság

Még mindig óvatos a Fed, pedig a dollár már ugrásra kész

Portfolio
Egyelőre nehéz megmondani, milyen hatásai lehetnek a gazdaságra a koronavírus-fertőzések megugrásának – mondta kedden Jerome Powell amerikai jegybankelnök. A Fed továbbra is óvatos a szigorítást illetően, pedig a dollár már kezdené beárazni a lépést, tegnap öthónapos csúcsra erősödött.

Kedden egy rendezvényen több jegybanki döntéshozó is megszólalt, azonban Jerome Powell a várakozások ellenére szót sem ejtett a monetáris politikai kilátásokról. A Fed első embere főleg az utóbbi hetekben berobbanó járványhelyzet gazdasági hatásairól beszélt, melyeket szerinte még nehéz számszerűsíteni. Ugyanakkor az egyértelmű az elnök szerint, hogy a koronavírus továbbra is árnyékot vet a gazdaságra.

A tanároknak és diákoknak rendezett fórumon Powell nem válaszolt a jegybank következő lépésével és a következő hónapok gazdasági kilátásaival kapcsolatos kérdésekre. Ugyanakkor azt kiemelte, hogy a gazdaság már nem lesz ugyanolyan, mint a járvány előtt, több társadalmi csoportot erőteljesen érintett gazdaságilag az utóbbi egy év.

Egyelőre nem hirdethetünk győzelmet a koronavírus felett, a járvány továbbra is erőteljesen velünk van – figyelmeztetett Powell.

Egy másik rendezvényen Neel Kashkari, a minneapolisi Fed elnöke óvatosan nyilatkozott a delta variánssal kapcsolatban. Elmondása szerint júniusban és júliusban kifejezetten optimista volt, amikor látszott a fény az alagút végén. Az utóbbi hetekben azonban a gyorsabban terjedő delta variáns aggodalmakat okozott.

Powell semlegesen nyilatkozott a Fed várható szigorításával kapcsolatban, miközben egyre több jegybanki döntéshozó szerint itt lenne az ideje a lassú szigorításnak. Neel Kashkari, aki az idén nem szavazó tag a Nyíltpiaci Bizottságban, azt mondta, hogy ha a munkaerőpiacon további javulást látnak, akkor nem az lesz a kérdés, lépni kell-e, hanem az, mikor. Hozzátette: az eszközvásárlások év végi vagy jövő év eleji leépítése tűnik most szükségesnek.

A dollár az utóbbi napokban tovább erősödött, lassan az 1,17-es szintet közelíti az euróval szemben. Ezzel az április elején látott csúcsát közelíti, ha az is elesik, akkor tavaly november óta nem látott erőre kaphat az amerikai deviza.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

katona bence hiventures konferencia
trader23
bull
Laptop
cramer
felhő technológia
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
koronavírus