Előfizetői tartalom

Hatalmas változás jön a magyar szállásoknál - Most készülnek csak fel a szállodák és a vendégek is

Szinte még fel sem éledt a koronavírus-válságból a hazai turizmus, máris extra terhet varr egy új, még év elejéről elhalasztott kormányrendelet a nyakukba. Szeptember 1-től ugyanis új adatszolgáltatási kötelezettségeknek kell eleget tenniük, amelyhez okmányolvasóra is szükségük van. Az új előírás mind munkaerő, mind anyagi erőforrás tekintetében hatalmas megterhelést jelent a szállodák részére. Nemcsak az eszköz árát kifogásolják az ágazati szereplők, hanem azt is, hogy az okmányok beolvasása életkortól függetlenül, akár gyerekek számára is kötelezővé válik, annak hiányában pedig a szállásnak meg kell tagadni a szolgáltatást. Az előírásoknak való megfelelés érdekében a Portfolio-nak nyilatkozott hoteligazgatók szerint a türelmi időszak meghosszabbításával, illetve az okmányolvasók beszerzésére és a szükséges fejlesztésekre fordítható állami támogatással némileg mérsékelni lehetne az amúgy is súlyos helyzetben lévő vállalatokra nehezedő extra terhelést. Mindezek szorgalmazása mellett az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében pedig a vendégeket már az érkezés előtt tervezik tájékoztatni a változásról.

Európa számos országában használnak okmányolvasót a szálláshely-szolgáltatók, ezzel is meggyorsítva és megkönnyítve a bejelentkezést, ebbe a sorba áll be szeptembertől Magyarország is. 2021. január 1-jén hatályba lépett a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény módosítása, amely kötelezi a szálláshely-szolgáltatót...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés