vargamihalyparraghlaszlo
Gazdaság

A minimálbér emeléséről egyeztetett Varga Mihály és Parragh László - Célegyenesben a 200 ezres minimálbér?

Portfolio
A minimálbér jelentős emelésére van szükség - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miután Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével egyeztetett. Varga szavai újabb jelzésként értékelhetőek, hogy bruttó 200 ezer forintra fog emelkedni a minimálbér. A Pénzügyminiszter ígéretet tett arra, hogy a leginkább érintett kis- és középvállalkozásokat a kormány segíteni fogja a minimálbér emelésének kigazdálkodásában.

A magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb az Európai Unióban, és annak érdekében, hogy ezt a lépéselőnyt megőrizze Magyarország, a minimálbér jelentős emelésére is szükség van

– jelentette ki Varga Mihály a Pénzügyminisztérium közleménye szerint, miután Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével egyeztetett. A pénzügyminiszter és az Iparkamara elnöke egyetértett abban, hogy

a magasabb minimálbér kifizetésében segíteni kell a kis- és középvállalkozásokat, ezért vizsgálják a kompenzáció lehetőségeit.

A kormány átfogó megállapodásra törekszik a minimálbér kérdésében a szakmai szervezetekkel, ezért folyamatosan egyeztet a munkavállalói és munkáltatói oldallal is, ahogyan a nemzeti konzultációban is kikérte az emberek véleményét – emlékeztetett Varga Mihály. Mint mondta:

széleskörű egyetértés van abban, hogy a minimálbér összegét jelentősen emelni kell, ugyanakkor a leginkább érintett kis- és középvállalkozásokat a kormány segíteni fogja ennek kigazdálkodásában.

A kamara a vállalkozásokkal folytatott egyeztetés során összegyűjtötte javaslatait, a kormány ezeket is figyelembe véve vizsgálja a kompenzáció, így például a további adócsökkentések lehetőségét.

Varga Mihály szavai érdekesek, hiszen nem általános adó- vagy járulékcsökkentésről beszélt, amely általánosságban kompenzálhatná a cégeket a minimálbér emeléséért cserébe, hanem azt mondta, hogy "a leginkább érintett kis- és középvállalkozásokat a kormány segíteni fogja ennek kigazdálkodásában". Elképzelhető tehát, hogy célzott segítséget kapnak a kkv-k, és nem általános adócsökkentés lesz. Az elmúlt időszakban sokan hangoztatták, hogy a nagyvállalatoknak nem jelent gondot a minimálbér emelése, míg a kicsiket akár csődbe is viheti, tehát nem kizárt egy olyan megoldás, amely eltérően érintheti a vállalatokat.

Parragh László, az MKIK elnöke a Portfolio-nak adott múlt heti interjújában hangsúlyozta: a magyar gazdaság el tudja viselni, hogy bruttó 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér. Szerinte a minimálbér alakítására nem költségelemként kell tekinteni, hanem úgy, mint a gazdaságfejlesztés eszköze. Parragh úgy véli, szakítani kell az elmúlt 30 év gondolkodásával, miszerint az olcsó munkaerő a versenyképesség kulcsa, és rátérni arra az európai útra, amely a bérek kérdését több szempontból – hatékonyság, termelékenység, well-being – vizsgálja. Úgy vélekedett, meg kell emelni a béreket, mert ma már nem Szlovákiából jönnek ide dolgozni, hanem mi megyünk oda, és nem szabad, hogy ugyanez bekövetkezzen Nyugat-Romániával is. Szerinte a XXI. században olyan bért kell fizetni az embereknek, hogy el tudjanak menni nyaralni vagy tudjanak maguknak autót venni.

Parragh László szavai nagy visszhangot váltottak ki. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a Portfolio-nak adott interjújában például arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nagyon jelentős szocho-kulcs csökkentés nélkül valósul meg a bruttó 200 ezer forintos minimálbér, akkor amiatt sok vállalat kerül nehéz helyzetbe, ez pedig elbocsátásokat és vállalati csődöket eredményezhet. A gyáriparosok a szociális hozzájárulási adó legalább 5%-pontos csökkenését szeretnék elérni.

A munkáltatói képviseletek, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, az MGYOSZ és a VOSZ korábban azt közölték, hogy "egy esetleges, a gazdasági realitásoktól elszakadó, kényszerített béremelés (a minimális bértételek tekintetében) a gazdasági egyensúlyi helyzet felbomlásához, a növekedési pálya megtöréséhez és a foglalkoztatási helyzet romlásához vezetne, amely végső soron a társadalmi felzárkózást és a már elért jóléti szintet is veszélyeztetné".

Varga Mihály mai szavai alapján úgy látszik, hogy a kormány hajlandó a nagyon jelentős béremelésért cserébe segítséget nyújtani a magyar kkv-knak, de egyelőre kérdéses, hogy milyen kompenzáció lesz.

Kevesebb mint egy hét múlva, szeptember 14-én lesz a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának következő ülése a Portfolio értesülése szerint, ahol a központi téma a jövő évtől esedékes minimálbér összege lesz és ennek a kompenzálása. Varga Mihály és Parragh László egyeztetése ugyanakkor erőteljesen sugallja, hogy a VKF-ülésen már kevesebb kérdésről kell majd tárgyalni, mint azt néhányan gondolják, hiszen úgy tűnik, hogy a minimálbér összegéről már döntés született, csak az a kérdés, hogy a vállalatok milyen kompenzációt kapnak cserébe.

Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (b) a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2018. június 26-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Egy ember laptoppal, aki egy kártyát tart a kezében és vélhetően fizetni készül. Fotó: Shutterstock
német választás 2021 szavazás voksolás
berlin
alba aréna csarnok
valasztasi iroda
vakcina
valasztas szamlalas
üzemanyag hiány benzinkút nagy-britannia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
vakcina