Előfizetői tartalom

Jobban kezelte a koronaválságot az eurózóna, mint az Egyesült Államok? – Látványos ábrákat mutatunk

Egészen érdekesre sikeredett a hét ábrája a Sociéte Generale francia nagybanknál, az ugyanis azt üzeni, hogy a koronavírus-válság kirobbanása után másfél évvel lényegesen jobb most a foglalkoztatási helyzet az eurózónában és Ausztráliában, mint az Egyesült Államokban. Ez arra utal, hogy most jobban kezelhette a válságot (legalábbis annak foglalkoztatási hatását) az eurózóna, mint Amerika, pedig a 2008-2009-es válság során még pont fordítva volt. Van azonban rögtön kézenfekvő magyarázat is arra, hogy most miért áll jobban az eurózónás foglalkoztatási helyzet, mint az amerikai.

A koronavírus-válság 2020 márciusi kitörése sokkszerű gazdasági és foglalkoztatási hatásokat okozott világszerte és pillanatok alatt kellett döntenie mind a cégvezetőknek, mind a gazdaságpolitikusoknak, hogy ezeket a hatásokat (kereslet összeomlása a korlártozások miatt, akadozó ellátási láncok, azaz kínálati zavarok, áremelkedések) hogyan kezelik.

Voltak, ahol a szokásos reflexek indultak el azonnal: tömeges leépítés, mert bizonytalan, hogy lesz-e annyi árbevétele a cégnek, hogy rendben ki tudja fizetni az alkalmazottakat, így az állástalanok tömegét kellett megsegíteni, és volt, ahol a 2004 körül először bevetett német Kurzarbeit kedvező tapasztalatait kezdték átalakítva alkalmazni.

Utóbbi arra fókuszált, hogy a bajba került ágazatok és cégek megsegítésén keresztül érje el: minél kevesebb elbocsátással járjon a bizonytalan ideig tartó krízisidőszak és a kereslet elapadása. Mindez mindkét megoldási irány esetén hatalmas költségvetési kiadásokat generált.

Miről szól ez az elemzés?

  • Bemutatjuk a legnagyobb gazdaságok fix bázisú foglalkoztatás-alakulását, ami látványos különbségeket mutat.
  • Rámutatunk arra, hogy miért ilyen látványos a különbség az amerikai és eurózónás foglalkoztatási pálya között.
  • Azt is megjegyezzük, hogy a GDP-pálya alapján mi a helyzet, valójában ki kezelte jobban a válságot.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés