FONTOS Döntött a kormány: napokon belül új ingyenhitel érkezik a magyar családoknak!
orban varga penzugyi akciocsoport koltsegvetes
Gazdaság

Visszafogott deficit a büdzsében, lesz mozgástér az év végi kiköltekezésre

Portfolio
Az elmúlt évekre jellemző 97 milliárd forintos deficit alakult ki augusztusban a központi költségvetésben, és így az első nyolchavi hiány a megemelt hiányelőirányzatnak mindössze a 47,6%-át teszi ki. Ez arra utal, hogy a gyors gazdasági növekedés által termelt költségvetési bevételek bőséges mozgásteret adnak még a kormánynak, hogy az év végén megint jelentős költekezést hajtson végre.

A Pénzügyminisztérium szerda délelőtti közleménye szerint 2021 augusztusában a központi alrendszer hiánya 97 milliárd forintot tett ki, az előző évi azonos havi deficit közel hasonló, 96,3 milliárd forint volt.

A friss adat ismeretében 2021 első nyolc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1900,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1717,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 221,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 37,6 milliárd forintos többletet értek el. Az előző év azonos időszakában, amikor a koronavírus-járvány első hulláma miatt a gazdaság nagy része leállt átmenetileg, a központi alrendszer hiánya 2261,3 milliárd forintot tett ki.

A járványkezelés költségvetési politikai hatásai és következményei is kiemelt témák lesznek a Portfolio október 19-i Budapest Economic Forum konferenciájának. További részletek:

A mostani első nyolchavi egyenleg tehát 1900 milliárd forint, ami az eredeti éves pénzforgalmi hiánycélnak a 127,5%-a, a megemelt hiánycélnak viszont csak a 46,7%-a.

Így tehát ez azt jelenti, hogy jelentős költségvetési mozgástér mutatkozik még az év végi – most már szokásosnak mondható – költségvetési kiköltekezésre.

A PM közleménye furcsa módon csak a nagyon gyors gazdasági növekedést említi meg, mint ami segített kordában tartani a deficitet eddig, de azt már nem jelezte, hogy ez a főbb költségvetési bevételekben (pl. áfa) hogyan csapódott le, ugyanis kizárólag a főbb költségvetési kiadásokat részletezi most a közlemény. A tárca jelzi, hogy augusztusban a hazai kiadások közül a közúti fejlesztésekre 172,9 milliárd forintot, a közlekedési ágazati programokra 134,7 milliárd forintot, a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra 92,2 milliárd forintot fordított a kormány. Jelentősek továbbá a Magyar Falu Programra (61,7 milliárd forint), a vasúti fejlesztésekre (60,2 milliárd forint), vagy a Modern Városok Program céljaira (51,1 milliárd forint) biztosított források is.

Az iskolakezdés megkönnyítése érdekében – hasonlóan az előző évhez – a családi támogatások szeptemberben esedékes összegét is augusztusban kapták meg az érintett családok az augusztus hónapban esedékes összeg mellett. Mindez 32,2 milliárd forintos kiadást jelentett.

Egy hónappal ezelőtt már felhívtuk rá a figyelmet, hogy a gyors gazdasági növekedés és a járványügyi védekezési kiadások csökkenése miatt a gördülő 12 havi költségvetési deficitben markáns fordulat látszik a javulás irányába. Most ebben nincs nagy változás, mert az utóbbi 12 hónap együttes hiánya ugyanúgy 5188 milliárd forint volt, mint egy hónapja. Összességében ez is afelé mutat, hogy a költségvetési alapfolyamatokban javuló trend mutatkozik és az, hogy ez mennyire lesz tartós, az idén év végi költségvetési kiköltekezés mértékétől függ majd.

Címlapkép forrása: Varga Mihály Facebook oldala

GettyImages-1202271610 (1)
GettyImages-887623138
novákkatalin
befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam
bull
VAL_03974 (1)
hiventures vezetői panelbeszélgetés
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
klimavaltozas shutter hőség