forint bankjegy
Gazdaság

Hány forint a 200 ezer forintos bruttó minimálbér nettója?

Portfolio
Kritikus szakaszhoz értek a 2022-es minimálbérrel kapcsolatos hazai fejlemények. Egyre biztosabb, hogy 200 ezer forint lesz a bruttó minimálbér jövőre, erről már a jövő héten egyeztetnek Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának résztvevői. Közben az is eldőlni látszik, hogy a kormány hogyan kompenzálja a nagy béremelés miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalkozásokat. Ennek kapcsán bemutatjuk, hogy a bruttó 200 ezer forintos minimálbér esetén mennyi marad a dolgozók zsebében és ez mennyivel lehet több az idei évhez képest.
A magyar gazdaság legfontosabb kérdéseiről, kihívásairól, fejleményeiről is részletesen szó lesz az október 19-i csúcskonferenciánkon. Részletek itt:

Az elmúlt napokban ismét a figyelem középpontjába került a minimálbér 2022-es összege. Legutóbb Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének egyeztetése után juthattak egyre többen arra a következtetésre: lényegében már szinte el is dőlt, hogy jövőre bruttó 200 ezer forint lesz a minimálbér összege.

Ha viszont elfogadjuk, hogy 2022-től már 200 ezer forint lesz kereken a bruttó minimálbér összege, akkor

logikusan merülhet fel sokakban a kérdés: mindebből mennyi marad nettóban?

A válasz közvetlenül is több százezer embert érdekel, hiszen ahogyan azt a Portfolio korábban megírta: Magyarországon a vállalati szektorban több mint 850 ezer dolgozót érint a minimálbér és a garantált bérminimum ügye. A minimálbér rendszeres emelésének ügye tehát jelentős önmagában ebből a szempontból is. Ez azt is jelenti ugyanis, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése a vállalati szektorban foglalkoztatottak 34%-át érinti közvetlenül, vagyis a cégeknél minden harmadik munkavállaló a legkisebb fizetést kapja Magyarországon. (A 2022-es minimálbér-emelés kapcsán egyelőre még nincs szó arról, hogy mi történik a garantált bérminimummal.) Fontos megjegyezni, hogy ez csak a vállalati szférát fedi le (érdemes megnézni, hogyan néz ki a minimálbért keresők aránya térképen megyei bontásban), az állami szektorban is százezrek lehetnek, akik a legkisebb béreket kapják. Összesen számításaink szerint közvetlenül 1 millió ember keresetét határozza meg a munkaadók, a munkavállalók és a kormány egyeztetési folyamatának kimenetele. És akkor a minimálbér-emelés közvetett, a bérskálán esetlegesen tovagyűrűző hatását még nem is említettük.

A jelenleg ismert adószabályokkal számolva, ha a bruttó minimálbér jövőre 200 ezer forint lesz, akkor annak (a családi adókedvezmény hatása nélkül számolt)

nettó összege 133 ezer forint lesz.

Vagyis a minimálbért kereső munkavállaló jövőre nettó módon havonta 21.700 forinttal járhat jobban, így éves szinten 260.400 forinttal lehet magasabb a jövedelme, mint idén.

A legnagyobb szakszervezeti érdekképviselet azonban legutóbb már nem is bruttó 200 ezer forintos minimálbér-elvárást fogalmazott meg, hanem bruttó 225 ezer forintosat. Ez már 34,4%-os éves emelésnek felelne meg és ebben az esetben a dolgozók havi nettó keresete (kedvezmények nélkül számolva) 149.625 forint lenne. Vagyis ebben az esetben a minimálbéres dolgozók zsebében havonta 38.325 forinttal maradna több (a 2020-as számokhoz képest), ami éves szinten 460 ezer forintos gazdagodást jelenthetne az idei évhez képest.

A minimálbér összegének alakulása
  Minimálbér-emelési ütem Bruttó minimálbér összege (ezer Ft) Nettó minimálbér összege (ezer Ft) Nettó minimálbér emelkedés (ezer Ft, év/év)
2018 8% 138 92 7
2019 8% 149 99 7
2020 8% 161 107 8
2021 4% 167,4 111,3 4,4
2022* 19,5% 200,0 133,0 21,7
Forrás: Portfolio; * feltételezés    
A magyar gazdaság legfontosabb kérdéseiről, kihívásairól, fejleményeiről is részletesen szó lesz az október 19-i csúcskonferenciánkon. Részletek itt:

Hatalmas a várakozás

Ezúttal - ha lehet mondani - minden eddiginél nagyobb várakozás és izgalom előzi meg a tanácskozás első fordulóját, hiszen terítékre kerül a 200 ezer forintos minimálbér, amely az elmúlt napokban hatalmas vitákat generált nemcsak a különböző oldalak között, hanem a munkáltatói oldalon belül is. A Munkástanácsok Országos Szövetsége által szervezett keddi konferencián - nem meglepő módon - kiderült, hogy a VKF szereplői között meglévő törésvonalak még mindig fennállnak a kérdésben.

Mint ismeretes, legutóbb Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (akivel rendszeresen egyeztet személyesen Orbán Viktor miniszterelnök a gazdaság kérdéseiről) dobta le a bombát, amikor azt mondta a Portfolio-nak nyilatkozva, hogy a magyar gazdaság el tudja viselni, hogy bruttó 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér. Parragh úgy véli, szakítani kell az elmúlt 30 év gondolkodásával, miszerint az olcsó munkaerő a versenyképesség kulcsa, és rátérni arra az európai útra, amely a bérek kérdését több szempontból – hatékonyság, termelékenység, well-being – vizsgálja.  Szerinte a minimálbér alakítására nem költségelemként kell tekinteni, hanem úgy, mint a gazdaságfejlesztés eszköze.

Parragh László javaslata nagy visszhangot váltott ki. Rolek Ferenc, a szervezet alelnöke a Portfolio-nak adott interjújában például arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nagyon jelentős szocho-kulcs csökkentés nélkül valósul meg a bruttó 200 ezer forintos minimálbér, akkor amiatt sok vállalat kerül nehéz helyzetbe, ez pedig elbocsátásokat és vállalati csődöket eredményezhet.

Ezt követően az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, az MGYOSZ és a VOSZ közös közleményt adott ki, melyben azt hangsúlyozzák, hogy egy esetleges, a gazdasági realitásoktól elszakadó, kényszerített béremelés (a minimális bértételek tekintetében) a gazdasági egyensúlyi helyzet felbomlásához, a növekedési pálya megtöréséhez és a foglalkoztatási helyzet romlásához vezetne, amely végső soron a társadalmi felzárkózást és a már elért jóléti szintet is veszélyeztetné. A korábbi évek sikeres megállapodásai bizonyítják, hogy bár a gazdaság sok szereplőjének sokszínű véleménye fontos, de a formális bértárgyalások továbbra is a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek, valamint a kormányzat kizárólagos részvételével az erre létrehozott platfromon (VKF) kell folyjanak. A reprezentatív munkaadói érdekképviseletek – az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, az MGYOSZ és a VOSZ - nagyra értékelik a szakszervezetekkel és a kormányzattal folytatott korábbi háromoldalú egyeztetéseken elért konszenzusos eredményeket, és a bértárgyalásokat továbbra is a megszokott, magas színvonalú és szakmai megalapozottságú párbeszéd mellett kívánják folytatni. Károsnak tarjuk a politikai és hatalmi indíttatású, a munkaadói szervezeteket sértő, szakmaiatlan megnyilvánulásokat, közölte az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, az MGYOSZ és a VOSZ - üzenve ezzel a kamara elnökének.

Kedd reggelre derült az ki, hogy a most lezárult nemzeti konzultáció alapján 90% feletti a támogatottsága a 200 ezres minimálbérnek, az szja-visszatérítésnek és a hitelmoratórium meghosszabbításának.

hazai makrogazdasági elemzők is részletesen kifejtették álláspontjukat a magas minimálbér-emelésről a Munkástanácsok Országos Szövetségének konferenciáján. A konferencia panelbeszélgetésén a közgazdászok úgy vélekedtek, hogy berobbantja az inflációt a minimálbér 20%-os emelése. A szakértők többsége a gyenge magyar termelékenységgel magyarázza, hogy nem lehet ilyen gyorsan emelni a legkisebb bért.

Ebben a felfokozott hangulatban kerül sor információink szerint szeptember 14-én a VKF első ülésére a 2022-es minimálbér ügyében.

Címlapkép forrása: Getty Images

bull
gázvezeték északi áramlat 2
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
műhold
natanz atomlétesítmény irán
joe biden
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
gázvezeték északi áramlat 2