antigén koronavírus gyorsteszt
Gazdaság

Kezd elpattanni a járvány Nógrád megyében

Portfolio
A hétfőn közzétett koronavírus-járványadatok megyei statisztikáiban különös dologra figyeltünk fel: Nógrád megyében magasabb a 100 ezer lakosra jutó elmúlt 7 napi fertőzöttek száma, mint a sokkal nagyobb népsűrűségű Budapesten. Ez arra utal, hogy Nógrádban kezd elpattanni a járvány.

Az elmúlt másfél évben sajnos már megszokhattuk, hogy - igénytelen módon - úgy teszik közzé a megyei fertőzöttségi adatokat, hogy a járvány kezdete óta összesen talált fertőzött (!) számát felteszik egy térképre és mindezt képként rakják ki a hivatalos koranavírus portál címlapjának aljára. Ez így duplán is nehezíti a járvány aktuális helyzetének, dinamikájának területi nyomonkövetését, és a jelek szerint másfél év sem volt elég ahhoz, hogy ezen változtassanak az oldal üzemeltetői. Mindenesetre mi szorgalmasan bevisszük a saját táblázatunkba minden adatközlési napon az adatokat és

így derült ki, hogy az utóbbi egy hétben több fertőzöttet találtak Nógrád megyében lakosságarányosan, mint Budapesten.

A reggeli adatközlésből már kiderült, hogy

  • Az egy nap alatt talált 873 új fertőzöttből 262-t Budapesten, további 135-öt Pest megyében, 50-et Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 45-öt Győr-Moson-Sopron megyében, 44-et pedig Bács-Kiskunban találtan.
  • Az elmúlt 1 hétben összesen talált 1917 új fertőzöttből 567 főt Budapesten, 303-at Pest megyében, 104-et Borsodban, 97-et Bács-Kiskunban, 91-et Csongrád-Csanád megyében találták.

Mindezek tükrében megnéztük azt is, hogy az utóbbi egy hét összes igazolt fertőzöttjének 100 ezer lakosra vetített száma hogyan áll és ebből kaptuk azt, hogy ez a mutató Nógrád megyében a legmagasabb: 33,3 fő esik 100 ezer főre, és csak ezután következik a hagyományosan legmagasabb lakosságarányos fertőzést produkáló Budapest 32,4 fővel. A harmadik helyen Pest megye található 23,7 fővel és szorosan utána a negyedik helyen Heves megyét látjuk 23,1 fővel, az ötödiken pedig Csongrád-Csanádot 22,8 fővel. Gyakorlatilag már csak Komárom-Esztergom megyében egyszámjegyű az elmúlt 1 hét összes fertőzöttjének lakosságarányos száma (9,4 fő).

Mindez azt jelenti, hogy a jóval alacsonyabb népsűrűségű Nógrád megyében az elmúlt 7 napban több igazolt fertőzöttet találtak, mint a nagyobb népsűrűségű Budapesten. Emellett az ország különböző térségeiben is a budapestit közelítő az új fertőzöttek száma a lakosság arányában. A járvány negyedik hulláma tehát az ország számos térségében kezd felfutni.

Érdemes megjegyezni, hogy az augusztus közepén közzétett adatok szerint Nógrád megyében az egyik legalacsonyabb volt az átoltottság, míg Budapesten a legmagasabb, ez is szerepet játszhat most az új fertőzéses esetszámokban:

Címlapkép forrása: Getty Images

műhold
bull
natanz atomlétesítmény irán
joe biden
befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam
kkv
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
usa amerika csőd