korhaz allami egeszsegugy kórház hospital
Gazdaság

Koronavírus: kezd elpattanni a járvány Nógrádban, kritikus helyzet lehet a hónap végére Ausztriában

Portfolio
A hétfőn reggel közzétett magyar adatok szerint egy hét alatt 34%-kal több igazolt fertőzöttet találtak és Nógrád megyében már magasabb a lakosságarányos fertőzöttség, mint Budapesten. Közben nemzetközi járványügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy hiába reménykedünk abban, hogy a járvány 3-6 hónap alatt elmúlik, hiszen rengeteg még világszerte (és hazánkban is) az oltatlan, és a vírus újabb- és újabb mutációkra képes. Friss híreink a járványról hazánkból és a nagyvilágból.

Víruskutató: nem lehet akadálya semmilyen orvosi beavatkozásnak az oltás hiánya

Etikai szempontból az oltás hiánya nem lehet akadálya semmilyen orvosi beavatkozásnak - mondta az RTL Híradónak Rusvai Miklós víruskutató, aki járványtani szempontból ugyanakkor úgy látja, hogy lehet kockázata egy légzésfunkció vizsgálatnak vagy a terheléses EKG-nak.

Tovább a cikkhez

Oltási akcióhetet indítottak Németországban

Oltási akcióhetet indítottak Németországban hétfőn a koronavírus-járvány negyedik hullámának feltartóztatására. A #HierWirdGeimpft (#IttOltanak) elnevezésű országos akció lényege, hogy a lehető legegyszerűbben és a legkevesebb időráfordítással beoltathassa magát az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen mindenki, aki még nem kapott oltást, de életkora és egészségi állapota alapján kaphatna.

Ezzel a céllal oltópontokat állítottak fel olyan helyeken, ahol eleve sokan fordulnak meg. Az ideiglenes állomásokat előzetes bejelentkezés nélkül lehet felkeresni.

Országszerte több száz oltópontot állítottak fel, például a fővárosi Olimpiai Stadionban - ahol a nemzetközi atlétikai Gyémánt Liga berlini állomásának (ISTAF) nézőire számítanak -, Stuttgartban a város hat legnépszerűbb zenés szórakozóhelyén, az Aachen térségében fekvő Huckelhovenben pedig a helyi mecsetben.

Oltópontokat alakítottak ki még egyebek mellett lakberendezési áruházakban, bevásárlóközpontokban, könyvtárakban, vidámparkokban és állatkertekben is.

A német sajtóban idézett szakértők szerint

legalább 75 százalékos átoltottság szükséges a negyedik hullám erejének megfékezéséhez,

vagyis a járványgörbe ellaposításához. A járvány megállításához jóval nagyobb, a 12-59 éves korosztályban 85 százalékos, a hatvan felettieknél 90 százalékos átoltottság kellene.

A szövetségi kormány hétfői összesítése szerint a 262 napja tartó oltási kampányban 104,2 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 66,5 százaléka - 55 315 227 ember - kapott, teljes oltással a lakosság 62,2 százaléka - 51 710 807 - ember rendelkezik. (MTI)

Már rengetegen ráugrottak a Covid-lottóra Burgenlandban

Hétfő délig 13 700-an regisztráltak a pénteken meghirdetett, és szombaton indult Covid-lottóra az ausztriai Burgenlandban.

Tovább a cikkhez

Romániában túllépte a 35 ezret a járvány ismert áldozatainak száma

Romániában túllépte hétfőn a 35 ezret a koronavírus ismert áldozatainak száma, köztük több mint 3600-at a nyár elején végzett ellenőrzések nyomán utólag vezettek be a hivatalos Covid-statisztikába.

A hétfői járványügyi jelentés szerint az utóbbi napon 46 fertőzött vesztette életét (ami több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának), és ezzel 35 036-ra emelkedett a járvány hivatalos statisztikákban szereplő áldozatainak száma.

A lakosság korrekt tájékoztatása és a "rémhírjárvány" megfékezése érdekében Romániában már tavaly februárban - amikor Románia területén még egyetlen koronavírus-fertőzést sem igazoltak - "stratégiai kommunikációs törzs" (GCS) alakult az egészségügyi, külügyi és belügyi tárca, valamint a katasztrófavédelem részvételével. A hatóságok azt akarták elérni, hogy a lakosság ne dőljön be a közösségi oldalakon terjedő álhíreknek, és a koronavírussal kapcsolatban kizárólag a hivatalos forrásokból tájékozódjon.

Idén tavasszal azonban az azóta menesztett Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter azt állította, hogy a "hivatalos források" között is ellentmondásokat észlelt, ugyanis szerinte sokkal kevesebb Covid-haláleset kerül be a közegészségügyi intézet adataira épülő, a GCS által megbízhatónak tekintett adatbázisba, mint ahány áldozat szerepel a Covid-kórházak bejegyzéseit összesítő minisztériumi statisztikában. Ezt később a kormányfő által elrendelt szakértői vizsgálat is igazolta. A jelentés rámutatott, hogy sok kórház feleannyi Covid-halálesetet sem jelentett a közegészségügyi hatóságnak, mint amennyit bevezetett a szaktárca által üzemeltett internetes platformba.

Romániában ezért május végétől kezdődően a közegészségügyi intézet a minisztérium által elrendelt ellenőrzés nyomán elkezdte a hivatalos statisztika kiigazítását, a napi jelentésekhez hozzáadva több-kevesebb, utólag "Covid-halálnak" minősített esetet. Az azóta eltelt több mint három és fél hónapban 3644 korábbi - többnyire tavalyi - halálesettel igazították ki a járvány romániai hivatalos statisztikáját. Ebben az időszakban 1259 újabb áldozatot is követelt a járvány.

A GCS hétfői jelentése egyébként a járvány további gyorsulását igazolta. Az elmúlt héten csaknem 60 százalékkal emelkedett az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az előző hetihez képest. Hasonló mértékben emelkedett - hétfőn elérte az 5288-at - a kórházban kezelt fertőzöttek száma, és az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké is múlt hétfő óta több mint másfélszeresére, 633-ra emelkedett. (MTI)

A briteknél is engedélyezik a 12-15 évesek oltását

Az Egyesült Királyság négy nemzetének tisztifőorvosai közös hétfői közleményükben javasolták, hogy a 12-15 éves korosztály egészséges tagjai is megkapják a koronavírus elleni oltás legalább egy dózisát.

Tovább a cikkhez

Ausztriában emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma

Ausztriában a napi új koronavírusos megbetegedések számának emelkedése - késleltetve ugyan, de - magával hozta a kórházban ápoltak és az intenzív kezelésre szorulók számának növekedését is - derül ki az egészségügyi hatóságok legfrissebb, hétfőn nyilvánosságra hozott  adataiból. Bécsben, Vorarlbergben és Alsó-Ausztriában már 13,7 százalékos a kórházak intenzív ágyainak telítettsége.

Az egészségügyi minisztérium égisze alatt működő szakértői bizottság előrejelzése még riasztó képet mutat: a járvány későbbi alakulását előre vetítő számítások szerint - melynek alapját a hét napra és százezer lakosra vetített fertőzési átlag képezi -

már szeptember végére kritikus helyzet alakulhat ki a kórházakban.

A jelenleg Ausztria-szerte rendelkezésre álló 2054 intenzív ágy 9 százalékát már most Covid-betegek foglalják el. Amennyiben belátható időn belül nem sikerül laposítani a járványgörbét, jóval hamarabb éri el az ország a 20 százalékos telítettségi küszöböt, mint ahogyan azt a kormány várja - figyelmeztet a bizottság. A három említett tartományban a szakértők szerint a 33 százalékos telítettség sem zárható ki.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1 543 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta immár 711 573 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 753, az intenzív kezelésre szorulók 191-en vannak. A koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 840-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 679 480. (MTI)

Matolcsy György: hét fontosabb hatása van a járványnak, változni fog az adó- és biztosítási rendszer is

A koronavírus-járvány negyedik hullámában több olyan tendenciát is összefoglalt hétfői cikksorozatának mai felvonásában Matolcsy György jegybankelnök, amelyek a járvány hosszú távú következményei lehetnek és, amelyek jelentősen átformálják működésünket. Hét főbb területet fogalmazott meg a mai cikkében, köztük másodikként azt, hogy „felértékelődött az egészség és az egészséges életmód”. Ennek kapcsán vázolja azt, hogy „az állam rövidesen megérti, hogy a meggyőzés minden eszközével segíteni kell a tömeges átállást az egészséges életmódra. Ebbe az irányba lép majd az adórendszer, a biztosítási piac és a reklámpiac egyaránt.”

Tovább a cikkhez

Zsiday Viktor szerint a koronavírushoz hasonló csapások érhetik az emberiséget

Érdekes mozgások voltak a héten a piacokon - kezdi legutóbbi blogbejegyzését Zsiday Viktor. Estek a részvények és a nemesfémek, miközben a réz és az olaj emelkedett, a kötvényhozamok pedig szintén inkább emelkedéssel próbálkoztak. Kicsit úgy tűnik, mintha azt áraznák a piacok, hogy a gazdaságok helyreállása mellett a QE (jegybanki pénznyomtatás) kivezetésre kerülne, ami az eszközpiacokra nyomást gyakorol.

Tovább a cikkhez

Szerbiában újra kötelező a maszkviselés az iskolákban

A romló járványügyi adatok miatt Szerbiában hétfőtől ismét mindenkinek kötelező maszkot hordania az oktatási intézményekben - döntött hétfőn az egészségügyi minisztérium.

A tanév kezdetén szüntették meg az iskolákban a beoltott tanárok és diákok számára a kötelező maszkviselést, de alig két hét után újra kötelezővé teszik. A minisztérium döntése értelmében az ország iskoláinak negyedében - főleg a dél- és nyugat-szerbiai településeken, ahol nagyon magas a fertőzöttek száma - hétfőtől ismét kizárólag online, távoktatással zajlik a tanítás.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 5003-mal 816 912-re, Koszovóban 424-gyel 157 002-re, Észak-Macedóniában 464-gyel 183 535-re, Montenegróban 557-tel 121 908-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 436-tal 220 956-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 28-cal 7548-ra, Koszovóban 23-mal 2795-re, Észak-Macedóniában szintén 23-mal 6260-ra, Montenegróban kettővel 1800-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 17-tel 9993-ra növekedett. (MTI)

A hónap végéig szigorítanak a korlátozásokon Ukrajnában

Az ukrán kormány még a héten várhatóan jóváhagyja a koronavírus-járvány miatti korlátozások szigorítását, az erről szóló rendeletek pedig ezt követően hét nap múlva, azaz még a hónap végéig hatályba lépnek - írta hétfőn az RBK-Ukrajina hírportál.

Jelenleg még Ukrajna egésze a járványhelyzet szerinti legenyhébb, zöld besorolásban van. A tervek szerint viszont a héten - ha a kormány jóváhagyja az egészségügyi tárca indítványát - minden megye legalább az eggyel szigorúbb, sárga kategóriába kerül át, és lehetnek olyan régiók is, amelyek a legszigorúbb, vörös besorolásba.

Az egészségügyi tárca korábban azt tervezte, hogy a szigorítások már most hatályba lépnek. A határidőt azért halasztották el, mert a beoltottak számára kedvezményeket készül a kormány biztosítani, de ezek részletei még kidolgozás alatt állnak. A hírportál értesülései szerint a sárga zónába kerülő megyékben az edzőtermek, a mozik és más kulturális intézmények létszámkorlátozás nélkül lesznek látogathatók, ha a személyzet és a látogatók zöme felvette a védőoltás legalább első dózisát. Egyelőre nem tudni, hogy hány százalék beoltott dolgozó, illetve látogató esetében kaphatja meg egy intézmény ezt a kedvezményt. A vörös besorolású területeken nyitva tarthatnak az éttermek, ha az alkalmazottak és a látogatók egyaránt felvették a teljes védettséghez szükséges mindkét adagot. Az oltottak százalékos arányát szintén nem hagyták még jóvá. Az RBK-Ukrajina úgy tudja, hogy a közösségi közlekedést egyelőre nem tervezik korlátozni.

Közben Vitalij Klicsko kijevi polgármester hétfőn egy tévéműsorban reményét fejezte ki, hogy az ukrán fővárosban nem kényszerülnek szigorú korlátozások bevezetésére. Hangsúlyozta, hogy ennek fő feltétele az oltottak számának növekedése. Elmondta, hogy eddig Kijevben már több mint másfél millió oltást adtak be, több mint a fele az oltottaknak pedig mindkét dózist megkapta. Hozzátette, hogy a fővárosban már 4100 ágyat készítettek elő a koronavírus következő hullámára, amelynek 98 százaléka oxigént biztosító berendezéssel van felszerelve. Ezen felül további 5500 pótágy elhelyezésére van lehetőség a kijelölt kórházakban.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál arról számolt be, hogy a jelenlegi adatok alapján Kijevben és 11 megyében - azaz csaknem az ország felében - haladja meg a Covid-megbetegedések aránya a zöld besoroláshoz megengedett mértéket. Ezen felül négy régióban - Lviv, Voliny, Odessza és Ternopil - megyékben átlépte a kórházi ellátásra szorulók aránya a megengedett szintet.

Ukrajnában hétfőre 1205 esettel 2 317 824-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, feleannyi új fertőzöttet diagnosztizáltak, mint az előző hét hétköznapjain. Ennek általában az az oka, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. Az elhunytak száma 18-cal 54 360-ra, az aktív betegeké pedig több mint négyszázzal 41 596-ra emelkedett.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 5 906 742-en kapták meg valamely védőoltás első, közülük 4 804 204-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Vasárnap 45 148 embert oltottak be az országban. (MTI)

Romániában jelenléti oktatással kezdődött a tanév

Romániában járványügyi óvintézkedések közepette, de egyelőre jelenléti oktatással, szabadtéri ünnepségekkel kezdődött meg hétfőn a 2021-2022-es tanév, a hatóságok azonban arra készülnek, hogy szükség esetén ismét áttérnek az online oktatásra azokon a településeken, ahol az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma 14 nap alatt meghaladja a lakosság hat ezrelékét.

A csaknem hárommillió diák közül már most is van több mint ötezer, aki csakis az online oktatási felületen találkozhat tanáraival és osztálytársaival. Az országban jelenleg 12 olyan település van (többségük Szatmár megyében), ahol a fertőzési ráta már meghaladta a hat ezreléket, néhány bukaresti iskolát pedig a befejezetlen építkezések, felújítások miatt nem nyitottak meg.

Az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendelete szerint azokon a településeken, ahol a fertőzési ráta túllépi a hat ezreléket, az oktatást az internetre költöztetik, csak az óvodások, illetve az iskola-előkészítő osztályok és kisegítő iskolák tanulói járhatnak be az iskolákba.

Hasonlóképpen két hétre online oktatásra tér át minden olyan osztály, ahol fertőzést mutattak ki valamelyik diáknál, azok a 12 év feletti diákok azonban, akik be vannak oltva, továbbra is személyesen részt vehetnek a tanórákon. A karanténintézkedést a nyolcadik nap után fel lehet oldani a beoltatlan diákok esetében is, amennyiben a szülők hozzájárulnak, hogy az iskolában leteszteljék őket, és az antigén gyorsteszt eredménye negatív.

Az iskolákban zárt térben kötelező a védőmaszk viselése, Bukarestben egy helyi rendelet alapján az iskolák környékén várakozó szülőknek a szabadban is maszkot kell viselniük.

A hatóságok még egy-két hete is azt remélték, hogy ebben a tanévben már nem lesz szükség távoktatásra, de a koronavírus-járvány negyedik hulláma minden korábbinál meredekebben emelkedő fertőzési görbét produkált Romániában, ahol az átoltottság (Bulgária után) a második legalacsonyabbnak számít az Európai Unióban. Az országos fertőzési ráta már meghaladta az egy ezreléket, az újonnan diagnosztizált fertőzések száma pedig hétről hétre több mint másfélszeresére emelkedik.

A közoktatási rendszer 317 531 alkalmazottja közül 193 430 (kevesebb mint 61 százalék) van beoltva. Ez az arány csaknem kétszerese az országos (31 százalékos) átoltottsági átlagnak. A beoltható (12 év feletti) diákok átoltottsága jóval kisebb az átlagnál: szeptember 4-ig kevesebb mint 200 ezer tizenéves vette fel a koronavírus elleni oltást, ami 12 százalékos átoltottsági arányt jelent.

A tanévvel együtt oltási kampány is kezdődik a romániai iskolákban: a következő két hónapban a diákok, szülők és pedagógusok az oktatási intézmények orvosi rendelőiben, az iskolában szervezett mobil oltópontokon, vagy a közeli oltóközpontokban is felvehetik a vakcinát.(MTI)

Koronavírus: kezd elpattanni a járvány Nógrádban, még évekig nyögheti a világ az újabb hullámokat

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kezd elpattanni a járvány Nógrád megyében

A hétfőn közzétett koronavírus-járványadatok megyei statisztikáiban különös dologra figyeltünk fel: Nógrád megyében magasabb a 100 ezer lakosra jutó elmúlt 7 napi fertőzöttek száma, mint a sokkal nagyobb népsűrűségű Budapesten. Ez arra utal, hogy Nógrádban kezd elpattanni a járvány.

Tovább a cikkhez

Megszenvedik a kínai vállalatok, hogy ennyire szigorú a koronavírus elleni fellépés

A kínai zéró-COVID megközelítés ronthatja az eladósodott kínai vállalatok helyzetét, amelyek egy része már most is bajban van – állítja az S&P Global Ratings hitelminősítő. A vállalat szerint a koronavírus-járvány további terjedésre, és az erre adott szigorú kínai mobilitási korlátozások ronthatják a vállalatok helyzetét.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megjöttek a hétfő reggeli adatok

Az elmúlt három napban 873 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ami a múlt hétfőn közzétett 648 fertőzötthöz képest 34%-os ugrást jelent - derül ki a hivatalos portálon közzétett adatokból. Sajnos a halálozásoknál is egyharmados emelkedés látszik, mert most az utóbbi 3 napban 12 beteg hunyt el, múlt hétfő reggel 9 elhunytról közöltek adatot. Most 266 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 34-en vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

Hiába reménykedünk, még évekig nyögjük a koronavírus-járványok újabb hullámait

Nagy tévedésben van, aki azt hiszi, hogy a koronavírus-járvány a következő 3-6 hónapban véget fog érni a világon, mert még évekig nyögni fogjuk a kisebb-nagyobb hullámait – gyakorlatilag ez a lesújtó üzenete annak a nagy körképnek, amelyet a Bloomberg készített tudományos szakértőkkel.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: terjed a delta variáns, már 4,6 millióan haltak meg

A világon 224 231 744 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, míg a halálos áldozatok száma 4 624 417 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

Tovább a cikkhez
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
műhold
bull
natanz atomlétesítmény irán
joe biden
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
usa amerika csőd