covid teszt
Gazdaság

Koronavírus: megjöttek a hétfő reggeli adatok

Portfolio
Az elmúlt három napban 873 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ami a múlt hétfőn közzétett 648 fertőzötthöz képest 34%-os ugrást jelent - derül ki a hivatalos portálon közzétett adatokból. Sajnos a halálozásoknál is egyharmados emelkedés látszik, mert most az utóbbi 3 napban 12 beteg hunyt el, múlt hétfő reggel 9 elhunytról közöltek adatot. Most 266 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 34-en vannak lélegeztetőgépen.

Az elmúlt 3 napban összesen 873 új koronavírus-fertőzöttet találtak idehaza, ami az egy héttel ezelőtt közölt adathoz képest 34%-os ugrást jelent. A napi szintre lebontott 291 új fertőzött már figyelemre méltónak mondható, de persze a járvány második és harmadik hullámában tapasztalt napi több ezres igazolt esetszámhoz képest még mindig alacsony. A tendencia azonban látható: a 7 napos mozgóátlag is lendüöletesen emelkedik és már 274 főnél jár.

Az elmúlt 3 napban összesen több, mint 36 ezer koronavírus-mintavételt végeztek el az országban és ezek közül találtak 873 új fertőzöttet, így az elmúlt 3 napra számolt átlagos pozitivitási arány 2,38%-os. A tendencia itt is látható: emelkedés mutatkozik.

pozitivteszt210913

A járvány leginkább az oltatlanokra veszélyes és ezt tükröz vissza az, hogy viszonylag magas, 60%-os (elsőre és 57%-os másodszori) átoltottság mellett is intenzíven emelkedik a kórházban került (most 266) és lélegeztetésre szoruló (most 34 fő) fertőzöttek száma. Ezek a számok még persze szintén jócskán elmaradnak a járvány előző hullámaiban tapasztalt, extrém kórházi terhelést is jelentő esetszámoktól.

Sajnos a járvány nemcsak a napi új fertőzéses esetszámok emelkedésében érhető tetten, hanem abban is, hogy tovább szedi az áldozatait is és sajnos itt is látható gyorsulás. Az elmúlt 3 napban 12 honfitársunkat veszítettük el, ez napi 4 fő, ami az egy héttel ezelőttre közölt 3 főnél magasabb. A napi esetszám szerencsére még itt is jócskán elmarad a korábbi csúcsoktól, de a járvány természete eleve az, hogy előbb az új fertőzöttek száma ugrik meg, majd a súlyos esetek száma és ezután a halálozásoké.

Érdemes összevetni a járvány mostani felfutásának dinamikáját az egy évvel ezelőtti augusztus-szeptemberi időszakkal. Az alábbi ábrákon az látszik, hogy

miközben a napi új fertőzöttek száma kevésbé emelkedik intenzíven most, mint tavaly, aközben - valószínűleg az oltatlanok miatt - a kórházi és lélegeztetőgépes eseteké, illetve az elhunytaké sajnos nagyjából ugyanolyan ütemben emelkedik, mint egy éve.

A hivatalos közlés szerint az utóbbi 3 napban összesen alig 6 ezren vették fel az első oltásukat, így a számuk 5 millió 840 ezer főre nőtt. Amint az alábbi ábrán látszik, az első oltások felvételének felpörgése máris kifulladni látszik, napi néhány ezren élnek csak a lehetőséggel:

A második oltást is felvett emberek száma 5 millió 545 ezernél jár, a harmadik oltásukat is felvetteké pedig 512 ezernél. Mindez azt jelenti, hogy lakossárányosan rendre 59,8%-nál, 56,7%-nál és 5,2%-nál jár az átoltottság.

Címlapkép forrása: Getty Images

novákkatalin
befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam
bull
VAL_03974 (1)
hiventures vezetői panelbeszélgetés
budapest
vakcina románia
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
klimavaltozas shutter hőség