dollar_bankjegy
Gazdaság

Óriási devizakötvény-kibocsátást hajthat végre az állam!

Portfolio
Jócskán módosította az idei évi adósságfinanszírozási tervét az Államadósság Kezelő Központ amiatt, hogy bizonytalan az uniós helyreállítási tervünk idei elfogadása és az abból származó pénz, másrészt 2021-ben és 2022-ben esedékes költségvetési tételekre is bevon forrásokat az állam - derül ki az ÁKK közleményéből. Mindezek lehetővé tétele érdekében az eddigi 644 milliárd forintnyi, kb. 1,8 milliárd eurónyi nemzetközi devizakötvény-kibocsátási tervét további legfeljebb 4,5 milliárd euróval megnövelte, és közben azt is vázolta, hogy a forintalapú kötvénypiacon is további 230 miliárd forintnyi adósságpapír kibocsátását tervezi, a lakossági állampapír értékesítést viszont minimálisan, 15 milliárd forinttal visszafogja. Az ÁKK hangsúlyozza, hogy a többlet adósságkibocsátást nem azért tervezi végrehajtani, mert esetleg tovább nőne az egyébként is magasra, a GDP 7,5%-ára tervezett idei államháztartási hiány, ez a törvényben is rögzített célszám tehát változatlan.

Mi a bejelentés lényege?

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) módosította 2021. évi finanszírozási tervét, amelynek keretében

legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátásnak teremti meg a lehetőségét

az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonás, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások, valamint a 2022-es költségvetési hiány részbeni előfinanszírozása céljából. A kormány 2021-es ESA (eredmény szemléletű) hiánycélja változatlanul a GDP 7,5%-a.

Az ÁKK közleményében ismerteti, hogy növelte 644 milliárd forint egyenértékű (a legutóbb 2021. május 10-én közzétett finanszírozási terv szerinti) nemzetközi devizakötvény-kibocsátási keretét, így lehetővé téve további, benchmark méretű devizakötvény kibocsátás(oka)t. Később kiderült, hogy euró- és dollárkötvény kibocsátások megszervezésére is mandátumot adott az ÁKK pénzügyi szereplőknek:

A gazdaság vártnál jobb teljesítménye mozgásteret biztosít a további kötvénykibocsátás(ok)ra, amelynek célja a likviditási tartalék növelése egyes stratégiai kormányzati költések (pl. beruházások és eszközvásárlások) finanszírozása és a 2022-es költségvetési hiány előfinanszírozása céljából - emeli ki az adósságkezelő.

A jelenlegi kedvező nemzetközi tőkepiaci környezet és hozamszintek lehetővé teszik a forrásbevonás megvalósítását, még a jegybanki állampapír vásárlási programok mértékének csökkentése előtt - mutat rá az ÁKK. A nemzetközi devizakötvény kibocsátás az ÁKK Zrt.-nek az adósságportfólió átlagos futamideje növelésére vonatkozó stratégiai célját is szolgálni fogja. A további nemzetközi devizakötvény kibocsátással nem változik az adósságkezelő azon stratégiai célja, hogy a devizaadósság részarányát továbbra is a teljes adósság 10-20%-a közötti referenciatartományon belül tartsa.

A jóváhagyott módosított finanszírozási terv lehetőséget biztosít arra, hogy az ÁKK nemzetközi devizakötvény kibocsátáson keresztül legfeljebb 4,5 milliárd euró egyenértékű nettó forrásbevonást hajtson végre. Az ÁKK Zrt. korábbi gyakorlatának megfelelően továbbra is fenntartja a lehetőséget a devizaadósság aktív kezelését célzó másodpiaci műveletek lebonyolítására megfelelő piaci feltételek mellett.

Az anyagból kiderül, hogy az eredetileg tervezett intézményi piac forint kötvény kibocsátási terve várhatóan 2021 év vége előtt teljesül, ennek ellenére az ÁKK Zrt. a szokásos módon folytatja a kötvény aukciókat a likviditási tartalékok további növelése érdekében. Az újonnan jóváhagyott finanszírozási terv lehetőséget nyújt arra, hogy a 2021 május 10-én közzétett finanszírozási tervhez képest 230 milliárd forinttal növelje az intézményi piac forint kötvény kibocsátását.

A közleményből végül az is kiderül, hogy a május 10-én módosított finanszírozási tervhez képest a tervezett lakossági kibocsátási cél 15 milliárd forinttal csökken.

A magyar adósságfinanszírozásról és az EU-források jövőjéről is szó lesz a Portfolio október 19-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Nem is olyan váratlan

A finanszírozási tervben év közben nem szoktak ilyen jelentős változtatásokat végrehajtani, inkább a piaci viszonyok tükrében szoktunk némi finomhangolást látni. Az utóbbi hetekben azonban több tényező is afelé mutatott, hogy az állam ismét a deviza-hitelpiac felé fordulhat:

  1. A forint kötvénypiac döcögött az elmúlt hetekben, és bár az elmúlt napok hozamelkedése megnyugtatni látszott a piac keresleti oldalát, az világosan látszott, hogy az aukciós piac nem terhelhető túlságosan tovább. Erről múlt héten írtunk részletes elemzést.
  2. A forint állampapír-piac további terhelése azért is nehézségbe ütközhet, mert az MNB elkezdte kivezetni a kötvényvásárlási programot (QE). A jegybank a következő időszakban kevesebb államkötvényt vásárol, ez pedig nem jön jól akkor, amikor megnő a finanszírozási igény. Az MNB lépése miatt sem lenne érdemes tovább emelni a forintkibocsátásokat.
  3. A kormány utalási alapján egyre egyértelműbbnek látszik, hogy az uniós RRF-források nem érkeznek meg Magyarországra az idén - vagy legalábbis nem a tervezett mennyiségben, így a rövid távú finanszírozási igényt a brüsszeli viták jelentősen megnövelhetik. A magyar helyreállítási terv most őszi elfogadásával a 13%-nyi előleg (326 milliárd forint) folyna be rövidesen, de amint múlt héten rámutattunk: a legfrissebb brüsszeli jelek szerint se a lengyel, se a magyar terv elfogadása nem tűnik túlságosan esélyesnek most.
  4. A költségvetés helyzete nem is annyira rózsás, mint amilyennek a vártnál gyorsabb növekedés alapján látszik. A többletbevételek jelentős részét már ismert módon elköltötte az állam, és valószínűleg a csőben lévő további élénkítő lépések a maradék részét is elviszik. Erről éppen tegnap írtunk részletesen.

A mostani forrásbevonási terv - ahogyan azt a közlemény is hangsúlyozza - nem további többletköltekezés finanszírozására szolgál. A 7,5%-os GDP-arányos hiány már így is magas (sokak szerint indokolatlanul magas), további növelésének még akkor is rossz visszhangja lenne, ha egyébként az államadósság csökkenő pályája valamivel magasabb hiánnyal is fennmaradna.

A Refinitiv IFR nevű kötvénypiaci szolgáltatása hétfő délelőtt azt az értesülést közölte, hogy az ÁKK a BNP Paribast, a Citit, a Goldman Sachsot és a J.P. Morgant megbízta egy 10 éves és egy 30 éves benchmark dollárkötvény, továbbá egy 7 éves és/vagy 20 éves benchmark eurókötvény kibocsátásának előkészületeivel. Ez azt jelenti, hogy a kötvénykibocsátás célegyenesben van. A kibocsátás friss híreiről folyamatosan beszámolunk.

Címlapkép: Getty Images

bull
gázvezeték északi áramlat 2
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
műhold
natanz atomlétesítmény irán
joe biden
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
gázvezeték északi áramlat 2