Előfizetői tartalom

Óriási devizakötvény-kibocsátást hajthat végre az állam!

Portfolio
Jócskán módosította az idei évi adósságfinanszírozási tervét az Államadósság Kezelő Központ amiatt, hogy bizonytalan az uniós helyreállítási tervünk idei elfogadása és az abból származó pénz, másrészt 2021-ben és 2022-ben esedékes költségvetési tételekre is bevon forrásokat az állam - derül ki az ÁKK közleményéből. Mindezek lehetővé tétele érdekében az eddigi 644 milliárd forintnyi, kb. 1,8 milliárd eurónyi nemzetközi devizakötvény-kibocsátási tervét további legfeljebb 4,5 milliárd euróval megnövelte, és közben azt is vázolta, hogy a forintalapú kötvénypiacon is további 230 miliárd forintnyi adósságpapír kibocsátását tervezi, a lakossági állampapír értékesítést viszont minimálisan, 15 milliárd forinttal visszafogja. Az ÁKK hangsúlyozza, hogy a többlet adósságkibocsátást nem azért tervezi végrehajtani, mert esetleg tovább nőne az egyébként is magasra, a GDP 7,5%-ára tervezett idei államháztartási hiány, ez a törvényben is rögzített célszám tehát változatlan.

Mi a bejelentés lényege? Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) módosította 2021. évi finanszírozási tervét, amelynek keretében legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátásnak teremti meg a lehetőségét az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés