novák katalin
Gazdaság

CSOK: fontos könnyítésekről döntött a kormány

Portfolio
Korán, reggel 9 órakor tartott sajtótájékoztatót a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs ülése után Novák Katalin. A tárca nélküli miniszter mindezt azzal magyarázta, hogy 9 órakor már kormányülés van. A politikus könnyítéseket jelentett be a felsőoktatási hallgatóknak és a CSOK-igénylőknek is.

Az ülés elmondása szerint az aktuális járványhelyzet értékelésével kezdődött. A beszámolóban meghallgatták, hogy hogyan halad Magyarország az oltások felvételével és az is kiderült, hogy

ma már hazánkban is a delta variáns a jellemző, általánosan.

Hozzátette: továbbra sem tűnik indokoltnak, hogy bármilyen korlátozásban gondolkodjon a kormány a vírus elleni védekezés keretében. Abban bízunk, hogy minél többen veszik fel a védőoltást és ezzel is tudjuk garantálni, hogy az életünk tud a korábbiakhoz hasonló mederben zajlani - fogalmazott.

A felsőoktatáshoz kapcsolódó döntés, amit az operatív törzs javaslatára a kormány elfogadott:

  • Meghosszabbítják a Diákhitel plusz igénybevételének lehetőségét. Október elsejétől ismét elérhető lesz ez a lehetőség a felsőoktatásban. Ez 500 ezer forintos szabad felhasználású kamatmentes hitel - emlékeztetett. A kormány ezt tavaly május elsején vezette be és most járt volna le a határideje. Eddig 40 ezer hallgató igényelte. Emlékeztetett: hölgyeknek a szülés után kedvezmények járnak a diákhitelből.
  • Brexitet követő reakció: vannak olyan hallgatók, akik a Brexit mellett is Nagy-Britanniában folytatnak tanulmányokat úgy, hogy ehhez Diákhitel 1-et igényeltek és az ő Diákhitel 1 jogosultságuk megszűnne a Brexit miatt. Ezért az a döntés született, hogy azoknak a hallgatóknak, akiknek 2021. január 1. előtt fennállt a jogviszonyuk az Egyesült Királyság egy egyetemével, ők ezentúl is jogosultak lesznek erre a hitelre.

Arról is beszélt, hogy

várhatóan a mai napon jelenik meg az a rendelet, amely az otthonteremtés szabályait könnyíti meg és teszi nagyobb létszámban elérhetővé a lehetőséget.

A veszélyhelyzetre reagálva és az elmúlt időszak tapasztalatait figyelembe véve, megnézzük hol tudnánk segíteni azon, hogy még többen hozzájussanak ezekhez a támogatásokhoz - vezette fel.

  • A CSOK esetében a veszélyhelyzet idején lejáró gyermekvállalási határidők egységesen kitolódnak 2022. június 30-ig.
  • Sajnos vannak olyan tragikus esetek, amikor egy családban meghal az egyik szülő. Ilyenkor az özvegy továbbra is jogosult marad az otthonteremtési támogatásra elhunyt házastársa tb-jogviszonya alapján.
  • A nagycsaládosok vásárlási támogatása esetén változás: önkormányzati tartozás és 5000 forint alatti NAV-tartozás esetén az érintettek nem esnek el a támogatás igénylésétől.
  • Az otthonfelújítási támogatásokra plusz beruházásokra lehet felvenni a támogatási összeget: itt gondoltak az autistákra, a látás és hallás sérültekre, az ő életüket megkönnyítő fejlesztésekre is igényelhető majd a támogatás. Minden család számára elérhető lesz a támogatás külső lépcső kialakítására és felújítására, illetve külső elektromos munkálatokra.
  • Mezőgazdasági őstermelői tevékenységet érintő könnyítés. Ez a tevékenység nem számít olyan vállalkozói tevékenységnek, amely kizárná a CSOK igénylésének lehetőségét. A mezőgazdasági őstermelők, ha családjukkal ugyanazon az ingatlanok laknak és gazdálkodnak, bizonyos esetekben jogosultak lesznek CSOK-ra.

Ezekről a kormány részéről már augusztusban tettek említést:

Novák Katalin kérdésre válaszolva azt is elárulta, hogy

a kormány a mai ülésén dönt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról.

Bódis József, az ITM felsőoktatásért felelős államtitkára az egyetemi évkezdésről beszélt a sajtótájékoztatón. Az intézmények döntő többségében lezajlottak az évnyitók, folyik a beiratkozás és elindult a munka. Az oktatás a megszokott módon folytatható, egy megújult, versenyképes oktatási környezetben - vélekedett. Az ágazat egy ajánlással segíti az intézmények munkáját - tette hozzá.

Azt is elárulta, hogy a felsőoktatási hallgatók több mint 80%-a átesett az oltáson. Szerinte ez nagyszerű hír.

A cél, hogy ez tovább növekedjen. A jelenléti oktatás feltételei adottak - mondta. A külföldi hallgatók számára is lehetővé tette a kormány az oltást.

A nyár folyamán több intézmény ment át a modellváltáson: ez fejlesztési és működési könnyítésekkel jár.

Egy kollégiumfejlesztési programmal szeretné a kormány könnyíteni az intézmények dolgát, 50 milliárd forintos keretösszeggel.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

Raktári munkás egy drónnal. Fotó: Shutterstock
egészségügy műtét kórház orvos
balaton strand hőség
fodrász koronavírus
kórház beteg ágy covid koronavírus

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Raktári munkás egy drónnal. Fotó: Shutterstock