járvány szigorítás koronavírus
Gazdaság

Egyre súlyosabb a járvány a régióban - Több szomszédos országba sem ajánlott a beutazás

Portfolio
A világon 225,2 millió ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4,64 millió fő a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. A régiónkban is egyre súlyosabb a járványhelyzet, a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szigorítások jöhetnek a szomszédos országokban. A legfrissebb statisztikák alapján Magyarországon is gyorsul a járvány. Közben a nemzetközi járványügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hiába reménykedünk abban, hogy a járvány 3-6 hónap alatt elmúlik, hiszen rengeteg még világszerte és hazánkban is az oltatlan, és a vírus újabb- és újabb mutációkra képes. Friss híreink a járványról.

A holland kormány újabb lazításokat jelentett be

Szeptember 25-től kevesebb koronavírus-járvány elleni korlátozó intézkedés marad érvényben Hollandiában, többek között megszűnik a fizikai távolságtartási kötelezettség, a vendéglátó szektor ismét teljes kapacitással nyithat, és bizonyos feltételek mellett a rendezvények megtartása is engedélyezve lesz - jelentette be Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök és Hugo de Jonge egészségügyi miniszter kedd esti sajtótájékoztatóján.

Mark Rutte elmondta, a rendezvények, mozik, színházak, bárok, és éttermek digitális egészségügyi okmány birtokában látogathatóak lesznek, az okmánynak beoltottságot, a betegségen való átesettséget vagy negatív vírustesztet kell bizonyítania. A rendelkezések értelmében az éjszakai szórakozóhelyek - éjfélig - újra kinyithatnak. Ez a szabály minden más vendéglátóipari vállalkozásra is vonatkozik.

A kültéri rendezvényeket maximális látogatószám és kötelező zárási idő nélkül lehet megtartani csakúgy, mint az ülőhelyekkel rendelkező beltéri eseményeket. A holland kabinet pénzügyi támogatást fog a közeljövőben bejelenteni az éjszakai vendéglátóhelyek számára.

Az arcmaszk viselése továbbra is kötelező marad a tömegközlekedési eszközökön, viszont az iskolákban már nem szükséges viselni. A holland kormány továbbra is az otthoni munkavégzést javasolja.

Hollandiában jelenleg 77,2 százalékos az átoltottság. (MTI)

Koronavírus: egyre több német tartomány engedélyezi az oltatlanok kitiltását a közösségi életből

Egyre több német tartományban engedélyezik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen védő oltástól elzárkózók kitiltását a közösségi élet színhelyeiről, a vendéglátás, a kultúra és a sport területeiről.

Tovább a cikkhez

Magyarországon is tesztelnek egy új koronavírus elleni gyógyszert

Az MSD és a Ridgeback Biotherapeutics megkezdte a 3. fázisú MOVe-AHEAD klinikai vizsgálatot. A kutatásban azt mérik fel, hogy a molnupiravir nevű, szájon át szedhető antivirális gyógyszer alkalmas-e a Covid-19 fertőzés megelőzésére. Ennek során Magyarországon is bevonnak önkénteseket a tesztbe – írja cikkében a 24.hu.

Tovább a cikkhez

Indul a harmadik oltás beadása a briteknél - Kiderült, kiknek és mikortól javasolják

A koronavírus elleni oltások harmadik, hatáserősítő (booster) dózisainak alkalmazását javasolta kedden a brit kormány oltásügyi vegyesbizottsága (JCVI).

Tovább a cikkhez

Szigorít a beutazási feltételeken Horvátország - Nem mindegy, mikor kaptuk az oltást

Horvátország új beutazási szabályozást vezetett be, amelynek értelmében csak kilenc hónapig tudják elfogadni az oltást – írja az Index a konzuli szolgálat honlapjára hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Szlovéniában minden negyedik vírusteszt pozitív

Szlovéniában minden negyedik vírusteszt pozitív eredmény hozott, a növekvő esetszámok miatt szerdától szigorodnak a járványügyi szabályok is.

Az elmúlt 24 órában 1393 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 333-an vannak kórházban, 77-en intenzív osztályon.

A ljubljanai kormány döntése szerint szerdától mindenkinek rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal az állami- és a magánszektorban egyaránt. Ez vonatkozik az ügyfelekre is. Bárki, bármilyen szolgáltatást vesz igénybe, ahhoz oltási-, gyógyultsági igazolást vagy negatív tesztet kell felmutatnia. Kivételt képeznek ez alól az alapvető élelmiszereket forgalmazó üzletek, illetve gyógyszertárak, de csakis abban az esetben, ha nem bevásárlóközpontokban működnek.

A védettségi igazolásra az egészségügyi szolgáltatások igénybevételénél is szükség lesz, kivéve a sürgősségi ellátást. Ljubljana az új intézkedésekkel az oltási kampányt kívánja felgyorsítani. A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 026 944-an kaptak védőoltást, közülük 937 578-an már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 49, illetve 44 százaléka.

A szomszédos Horvátországban keddre 974 új esetet azonosítottak. A vírus okozta betegségben az elmúlt napon kilencen haltak meg. Kórházban hatszáz beteget ápolnak, 59-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 762 738-an kaptak védőoltást - a jogosultak 43,4, a felnőtt lakosság 52 százaléka -, közülük 1 652 731-en már a második adagot is felvették.

Vili Beros egészségügyi miniszter bejelentette: az egészségügyi dolgozók számára októbertől kötelezővé teszik a védettségi igazolást. Heti rendszerességgel kell tesztet végeztetniük azoknak, akik nincsenek beoltva, és nem rendelkeznek gyógyulást tanúsító igazolással. A tesztek árát eleinte a horvát egészségbiztosító fizeti, a későbbiekben azonban az alkalmazottaknak kell majd állniuk a költségeket - mondta a tárcavezető.

A rendelet miatt, amelyet még el kell fogadnia a válságstábnak, kilenc hónapról egy évre hosszabbítják a Covid-igazolványok érvényességét is. Ezt azzal indokolták, hogy azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik még januárban beoltatták magukat, októberben lejár az oltási igazolásuk. Zágráb a harmadik, erősítő oltások beadásával meg akarja várni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlását. (MTI)

Példátlanul gyorsan terjed a koronavírus Romániában - Rohamosan emelkedik az egészségügyi rendszer leterheltsége

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint kétszeresére ugrott, megközelítette a négyezret kedden a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőződések száma, a haláleseteké pedig a százat közelíti.

Tovább a cikkhez

Elképesztő gyorsasággal terjed a járvány a szomszédban - Közel 4000 új koronavírusost találtak 24 óra alatt

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint kétszeresére ugrott, megközelítette a négyezret kedden a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőződések száma, a haláleseteké pedig a százat közelíti.

Tovább a cikkhez

Kilenc ország, ahová jobb most nem utazni a járvány miatt - Több szomszédunk is a CDC friss listáján

Az amerikai járványügyi központ (CDC) hétfőn közzétett anyagában óva intette az embereket attól, hogy Afganisztánba, Albániába, Szerbiába, Belize-be, Litvániába és négy másik célországba utazzanak a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt - írja a Reuters beszámolójában.

Tovább a cikkhez

Újabb járványgóc alakult ki Kínában - Súlyos helyzetről beszélnek a hatóságok

Újabb koronavírus-járványgóc alakult ki a kelet-kínai Fucsien tartományban, ahol két városban korlátozták a kiutazást, és kedden megkezdték a teljes lakosság tesztelését a további esetek kiszűrésére.

Tovább a cikkhez

Bankszövetség: a többség továbbra is jogosult lesz a moratóriumra, de inkább kezdjük el a törlesztést!

Jelenleg 1,150 millió lakossági adós él még a moratórium lehetőségével, közülük mintegy 800 ezer adós maradhat benne november 1-jétől a kormány által közzétett jogosultsági feltételek alapján. A jegybankhoz hasonlóan a bankszövetség is arra kér mindenkit, hogy ha teheti, kezdje meg a hitele törlesztését – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a Magyar Bankszövetség 10 pontos fenntarthatósági javaslatcsomagját. A csomag az elektronikus fizetések adóterheinek eltörlése mellett egy új, kedvezményes korszerűsítési hitel bevezetését, az ügyfelek adataihoz való banki hozzáférés javítását és a közjegyzői díjszabás megváltoztatását is szorgalmazza.

Tovább a cikkhez

Szlávik János a koronavírus riasztó tulajdonságairól beszélt és arról, kinek ajánlja különösen a harmadik oltást

A koronavírusnak van egy-két riasztó tulajdonsága, például az, hogy a tünetek megjelenése előtt már néhány nappal is fertőz - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Hír TV műsorában. Hozzátette, egyelőre nem tudja senki pontosan megmondani, hogy milyen lesz a koronavírus negyedik hulláma Magyarországon, de nyugodt szível csak magasabb átoltottsággal lehetne nekimenni.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: ma dönt a kormány a veszélyhelyzetről

Novák Katalin tárca nélküli miniszter kedd reggeli sajtótájékoztatóján azt is elárulta, hogy a kormány a keddi ülésén dönt a hamarosan lejáró veszélyhelyzet esetleges meghosszabbításáról.

Tovább a cikkhez

Egyre aggasztóbb a járványhelyzet a szomszédban - Komoly pénzbüntetéssel sújtanák a szabályszegőket

Egyre aggasztóbb a járványhelyzet Szerbiában, és további romlás várható, a következő két hétben jelentősen nő majd az új fertőzöttek száma - jelentette ki Predrag Kon, az ország legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízió keddi beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Ausztrália fővárosa zárlat alatt marad

Október közepéig meghosszabbították Canberrában a koronavírus-járvány miatt elrendelt zárlatot - derült ki az ausztrál fővárosi terület főminiszterének keddi tájékoztatásából.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megérkeztek a legfrissebb, keddi magyar adatok

A múlt keddi 130 új fertőzött után ma reggel 246 új fertőzöttről közölt adatot a hivatalos koronavírus-portál, azaz heti szinten közel 89%-os az esetszám emelkedése. Közben sajnos az elmúlt 24 órában 4 újabb ember hunyt el a betegségben. A járvány gyorsulását mutatja az is, hogy a kórházban ápolt koronavírusos betegek (most 300 fő) és a lélegeztetőgépen lévők (most 43 fő) száma is emelkedett.

Tovább a cikkhez

Fájdalmas drágulás: ennyibe kerül már a jogosítvány megszerzése

Egyetlen év alatt 10 százalékkal emelkedett a személygépjármű-­vezetői tanfolyamok ára, ma már átlagosan 235 ezer forintba kerül egy jogosítvány megszerzé­se - írta keddi számában a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva

Tovább a cikkhez

Egyre súlyosabb a járvány a régiónkban - Szigorítások jöhetnek

Hivatalosan az Egyesült Államokban azonosították a legtöbb koronavírus-fertőzöttet, 41,2 millió főt a mai napig. A halálos áldozatok száma 662 106 fő. Indiában 33,3 millió fertőzöttet és 441 874 halálos áldozatot tartanak számon, míg Brazíliában 21 millió fertőzöttről és 587 006 halálos áldozatról adtak számot.

A koronavírus-járvány egyre nagyobb problémát jelent Európában, terjedésének megakadályozása érdekében sorra hozhatják a szigorító intézkedéseket az országok. Ukrajnában már a hónap végén szigorítanak a korlátozásokon, Szerbiában pedig újra kötelező lesz a maszkviselés az iskolákban.

Más környező országokban is egyre súlyosabb a helyzet, Ausztriában emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma, Romániában pedig túllépte a 35 ezret a járvány ismert áldozatainak száma.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Balázs Attila

Megszólal a hírvivő: ez az antiallergiás orrspray életeket menthet meg, és a vírus terjedését is gátolhatja

Jelentős részben magyar kutatókra épül az a csapat, amely több laboratóriumi kísérletben megállapította, majd fázis-2 klinikai vizsgálatokkal támasztotta alá, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray több szempontból is hatásos lehet a koronavírus fertőzés ellen. Nagy Eszter, a bécsi központú CEBINA biotechnológiai cég alapítója vezeti ezt a csapatot. A Portfolio-nak adott interjújában a legutóbb bemutatott, 90 koronavírus-fertőzöttet bevonó fázis-2 vizsgálat eredményeire hivatkozva azt nyilatkozta, hogy azok prediktálják a hatóanyag hatásosságát a vírus ellen, vagyis gátolja a vírus terjedését a fertőzés korai szakaszában, amivel életeket lehet menteni. Leszögezte ugyanakkor, hogy bizonyítani egy gyógyszer hatásosságát csakis fázis 3 vizsgálatban lehet, amelybe több száz, vagy ezer pácienst vonnak be. Ennek előkészítését már elkezdték egy német gyógyszergyártóval. Veszélyhelyzeti engedélyt (mint a vakcinák) pedig nem kapott, így az egyének döntése marad, hogy ezzel a plusz eszközzel védekeznek-e a fertőződés ellen. Ez az oka annak, hogy bár Magyarországon is népszerűvé vált az azelasztint tartalmazó spray vásárlása a patikákban, nem érdeklődnek iránta tartósan tömegek, hanem különböző - az oltóanyag hatásossága szempontjából kedvező - fejlemények mozgatják a gyógyszer iránti keresletet. A kutató azt is elárulta nekünk, hogy a hatóanyag a vírus minden eddig tesztelt variánsa, így a most domináns delta ellen is hatásos a vizsgálataik szerint.

Tovább a cikkhez

Kemenesi Gábor a harmadik oltásról mondott véleményt

A napokban jelenik meg egy olyan tanulmány Kemenesi Gábor víruskutató szerint, amely Izrael harmadik oltással kapcsolatos tapasztalatait mutatja be.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: kezd elpattanni a járvány Nógrádban, kritikus helyzet lehet a hónap végére Ausztriában

A hétfőn reggel közzétett magyar adatok szerint egy hét alatt 34%-kal több igazolt fertőzöttet találtak és Nógrád megyében már magasabb a lakosságarányos fertőzöttség, mint Budapesten. Közben nemzetközi járványügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy hiába reménykedünk abban, hogy a járvány 3-6 hónap alatt elmúlik, hiszen rengeteg még világszerte (és hazánkban is) az oltatlan, és a vírus újabb- és újabb mutációkra képes. Friss híreink a járványról hazánkból és a nagyvilágból.

Tovább a cikkhez
FrankfurtiTőzsde
forint bankjegy getty stock

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
covid koronavírus maszk getty stock