infláció
Gazdaság

Lassult az amerikai infláció, de még így is 5% feletti az éves index

Portfolio
A várt 0,4% helyett havi alapon „csak” 0,3%-kal emelkedtek augusztusban a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a júliusi 0,5%-os növekedés után,  a volatilis élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított maginfláció pedig a várt és előző havi 0,3% helyett csak 0,1%-os lett.

Az infláció tehát a vártnál nagyobb ütemben lassult, de az éves index még így is 5,3%-os pénzromlásról tanúskodik, a maginfláció pedig 4%-kal emelkedett.

Az energiaárak havi alapon 2%-kal, azon belül az üzemanyagárak 2,8%-kal drágultak, míg az új járművek árai 1,2%-kal. Ezzel párhuzamosan az élelmiszerek havi 0,4%-kal emelkedtek.

A havi alapú inflációs ütem (0,1%) fél éve a leglassabb és arra utal, hogy a koronavírus-járvány utáni korlátozások feloldásával járó keresleti sokk, árfelhajtó hatás kezd kifulladni, azaz összességében inkább egy átmeneti inflációs megugrásról beszélhetünk, nem pedig egy tartósan magas inflációs környezetről. A Fed hónapok óta ezt hajtogatja az inflációs adatok kapcsán, igaz közben annak a jeleit is látja, hogy a járvány újabb hulláma jócskán rontotta a fogyasztói hangulatot, így a gazdasági aktivitást és erre, illetve a nem teljeskörűen helyreállító munkaerőpiacra hivatkozva egyelőre a jövőbe (év vége körülig) halasztotta az eszközvásárlási programjának a leállítása kezdetét. Éppen a nem teljeskörűen helyreálló munkapiac az egyik oka annak, hogy a cégek rekord üres álláshelyet tartanak nyilván, ez pedig bérfelhajtó hatású, ami az árakba is átszivároghat, így a Fednek továbbra is óvatosnak kell lennie.

Az amerikai jegybank által kiemelte figyelt mutató, a személyes kiadások magárindexe júniusban és júliusban is 3,6%-os volt éves alapon a rugalmasan értelmezett 2%-os inflációs cél mellett. Az augusztusi értéket nem ma tették közzé, hanem majd a hónap későbbi részében fogják.

A lassuló amerikai infláció és a pénznyomtatás még kitartó üteme együttese jót tesz a részvénypiacoknak, így az amerikai határidős indexek kissé emelkedtek, a dollár pedig kicsit gyengült az euróval szemben 1,1810-rőől 1,1830-ig.

Címlapkép forrása: Getty Images

fodrász koronavírus
FrankfurtiTőzsde

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
fodrász koronavírus