Szűcs Róbert Jammertal
Gazdaság

Villány: világelső lett a Jammertal 2015-ös Merlot-ja

Portfolio
Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat nyert a Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot-ja a Concours Mondial de Bruxelles 2021 bor-világversenyen, ezzel a pincészet feltette Villányt a vörösbor elit borrégióinak térképére – hangzott el a tétel ünnepélyes sajtóbemutatóján kedden Villányban. A bort kifejezetten exportpiacokra, elsősorban Kínába szánja a pincészet.

Villány képes arra, hogy bármilyen nagy bort előállítson, a borvidék adottságai alkalmasak arra, hogy jó munkával és kellő odafigyeléssel világszínvonalú bort lehessen itt készíteni

– jelentette ki Szűcs Róbert, a Jammertal Borbirtok egyik tulajdonosa azon a sajtóeseményen, amelyen bemutatták a pincészet komoly elismerést elnyerő tételeit. Az eseményre a Concours Mondial de Bruxelles 2021 bor-világversenyen elnyert világelsősége kapcsán került sor. Az idén Luxembourgban megrendezett megmérettetésen a Jammertal 2015-ös Cassiopeia Merlot bora mintegy 7500 beküldött tétel közül bizonyult a legjobbnak.

A tétel a többszörös vakkóstolás után megkapta a Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat.

Döntően exportra megy

Szűcs Róbert elmondta: a Cassiopeia és a Koh-I-Noor boraik már eddig is komoly helyezéseket értek el különböző nemzetközi versenyeken, a mostani kiemelkedő díj tehát nem előzmények nélküli elismerés. Hozzátette: az elismerés elsősorban Villányt illeti, amely egészen kiváló adottságokkal rendelkező borvidék, a másodsorban a miénk, mert a szőlőből, amit a borvidék adott, jót tudtunk létrehozni.” A díjat ezt követően a „magyar vörösbor által valaha elért legnagyobb sikernek” nevezte, amellyel a Jammertal „feltette Villányt a vörösbor elit borrégióinak térképére”.

Az említett borokat a Jammertal kifejezetten a külföldi piacokra szánja, azon belül is a legfontosabb exportcélpont Kína.

Terroir és a bor

Az eseményen a szőlészet vezetője, Nagy Zsolt szintén a borvidék előnyeit és pozitív adottságait méltatta. Mint elmondta, a borvidéket északról védő Mecsek és Tenkes, a rétegzett és összetett termőtalaj, valamint a hagyományosan száraz, napfényes szeptember és október olyan tényezők, amelyek jó alapot jelentenek a szép vörösborok előállításához. A klímaváltozás szintén olyan folyamat, amely – paradox módon – kedvez a borvidéken folyó munkának.

A díjnyertes Cassiopeia Merlot Kövesdi Zsófia főborász keze munkáját dícséri.

Az esemény kapcsán megrendezett kóstoláson Kövesdi Zsófia elmondta: a borban elsősorban az érett, édeskés fűszeres jegyek dominálnak, így a szegfűszeg, a fahéj, de tettenérhető benne a csokoládé is. A bor magas, 14,5 százalékos alkoholtartalommal bír.

Kövesdi Zsófia Jammertal

A Jammertal Borbirtok Villány nagyobb borászatai közé sorolható, mintegy 85 hektárnyi saját területen termelnek szőlőt. A vásárolt szőlővel együtt mintegy 110 hektárnyi területről származik az a mennyiség, amelyből bort készít a pincészet. A pincészet 2015-ig jobbára vásárolt szőlőből dolgozott, azóta viszont birtoképítésbe kezdtek. Erről Szűcs Róbert elmondta: a szőlőművelés nehéz dolog, amelyet nehezít a munkaerőhiány is. Mindez azért is probléma, mert bár a Jammertal Borbirtok fejlett és modern technológiával dolgozik, a termés betakarítása kizárólag kézzel történik a pincészetnél.

Fotó: Szmodits Balázs

Raktári munkás egy drónnal. Fotó: Shutterstock
egészségügy műtét kórház orvos
balaton strand hőség
fodrász koronavírus
kórház beteg ágy covid koronavírus

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Raktári munkás egy drónnal. Fotó: Shutterstock