gulyás gergely kormányinfo  koronavírus
Gazdaság

A kormány mérlegeli a munkahelyi kötelező oltások bevezetését

Portfolio
A munkáltatókkal tárgyalnak arról, hogy a munkavállalaás feltételének vezessék be az oltakozást, és erről egyénileg dönthessenek, de erről még nem született döntés-mondta el Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A tjékoztatón elhangzott az is, hogy a minimálbér emelése érdekében a kormány költségvetési áldozatot is kész vállalni, azaz adócsökkentést adhat a munkáltatóknak a minimálbér-emelésért cserébe. Az is kiderült, hogy a 12 év alattiaknak adható Pfizer-oltásból az EU-beszerzésben részt vesz Magyarország. Az eseményről percről percre tudósítunk ebben a cikkünkben.

Megvizsgáljáka bankokat a hitelmoratórium miatt

Minden esetben vizsgálni fogják azt, hogy a bankok tisztességesen jártak-e el a hitelmoratórium kapcsán.

Meddőségi centrumok állami kézbe vétele

Az állam ingyenesen, gyorsabban, lehetőleg sokak számára szeretné biztosítani a meddőségi kezeléseket. Az intézményeket tekintve kisajátításra két esetben került sor, több esetben adásvétel történt. Minden vizsgálatot ingyenessé kell tenni, mely a mesterséges megtermékenyítéssel jár - tette hozzá Gulyás.

Az egyetemek finanszírozásáról nyújtanak be javaslatot

Egy korábbi kormányülésen döntött a kormány arról, hogy az egyetemek finanszírozását, valamint a sportösztönző támogatásokat törvényben szabályozzák. A javaslatot még a mai napon benyújtják az országgyűlésnek - mondta Gulyás.

Védettségi igazolvány

Ha a járványhelyzet indokolttá teszi, a védettséig igazolványhoz kapcsolódó kedvezmények köre bővülhet - mondta Gulyás.

Ma éjfélkor lejár a határideje az egészségügyben dolgozók kötelkező oltásának, Gulyás Gergely egy részarányt látott az oltásokról, az orvosok nagyon nagy aránya, és a szakápolók nagy része is beoltatta magát.

A munkáltatókkal tárgyalnak arról, hogy a munkavállalaás feltételének vezessék be az oltakozást, és erről egyénileg dönthessenek, de erről még nem született döntés.

Vadászati kiállítás

A kiállításról úgy gondolták, hogy nem kell védettségi igazolványt kérni a belépőktől, a külföldiek belépését is megkönnyíti ez.

Járványügyi stratégia

Az iskolák bezárását nem tervezik, a veszélyhelyzet meghosszabbításával azonban a jogi lehetőség megvan erre.

A kormány a járvány alatt már nem a fertőzésszám alapján hoz döntést szigorításokról, ez csak egy tényező, egyszerre sok tényezőt vizsgálnak. Most a fertőzöttek jóval kisebb aránya kerül kórházba, lélegeztetőgépre, kevesebben hunynak el.

Az uniós pénzek előfinanszírozására kellett a nagy dollárkötvény-kibocsátás

A tegnapi állami dollárkötvény-kibocsátásról Gulyás Gergely elmondta, hogy a magyar állam finanszírozási biztonságát meg kell teremteni, az uniós források előfinanszírozását is elő kellett teremteni.

Az uniós projekteknek haladniuk kell. A kormány tárgyal a helyreállítási alapról, abban bíznak, hogy az Európai Bizottság megállapodik a kormánnyal,

erre van is esély, legalább 50%

- mondta Gulyás.

Az uniós pénzek folyamatosan érkeznek, a helyreállítási alapnál vannak viták.

Minimálbér: a kormány is hajlandó áldozatot vállalni

A szocho csökkentését kérik a munkavállalók a minimálbér emeléséért cserrébe. A költségvetés számára a béremelkedés több bevételt jelent, de az adóbevétel csökkenése kiesést jelent.

Ha vállalják a munkáltatók a magasabb minimálbért és a magasabb bérmimimumot, akkor a kormány is kész áldozatot vállalni.

Hitelmoratórium meghosszabbítása

A hitelmoratórium meghosszabbítására lehetőség lesz a a rászorulóknak, például akiknek jelentősen csökkent a jövedelme vagy akik gyermeket nevelnek. Mindenki, aki jogosult, dönthet arról, hogy él-e a lehetőséggel, ehhez személyesen kell jelentkezni október 31-ig a bankjuknál.

Minimálbér

A kormány meghallgatta Varga Mihály tájékoztatását a minimálbér tárgyalásokról, azt szeretné a kormány, ha a minimálbért január elsejétől jelentősen megemelnék, erről még tárgyalnak elsősorban a munkáltatókkal.

12-év alattiaknak is jöhet a Pfizer

Rendelkezésre állnak az oltóanyagok, Pfizer és Moderna is érkezett, 3,3 millió Pfizer-oltás áll rendelkezésre, Janssenből 300 ezer Szőputnyikból 77 ezer, Sinopharmból több mint 2 millió adag.

A 12 év alattiaknak adható Pfizer-oltásból az EU-beszerzésben is részt vesz Magyarország.

Kötelező oltás a munkahelyeken?

A kormány egyeztetett a minimálbérről a foglalkoztatottakkal és a munkáltatókkal, az oltás kötelezővé tételéről is születtek felvetések, de egyelőre döntés nem született. Szigorúbb szabályokat vezetnek be az oltásokra vonatkozóan, akkor legyen-e joga a munkáltatónak elvárni a munkavállaló oltakozását. Látjuk, hogy van olyan ország, ahol ezt a gyakorlatban is már bevezette.

Azt viszont a komány jogosnak tartja a munkáltatók részéről, hogy a munkavállalók lehetőleg rendelkezésre álljanak, számíthassanak rájuk, és az egyik munkavállaló a másikat ne veszélyeztesse.

Hiszen a fertőzés és a feretőzés továbbadásának esélye is alacsonyabb oltottak esetében.

Vagyis egyértelműen arra utalhatott ezzel Gulyás Gergely, hogy a kötelezően előírt oltás lehetőségét is mérlegelik.

Nem lesz járványügyi új korlátozás

A kormány nem fog korlátozásokat bevezetni - szögezte le Gulyás Gergely a tájékoztató elején. Az oltást továbbra is ajánlja a kormány, ez a megoldás. A számok növekedni fognak, de a kórházba kerülők száma, a lélegeztetőgépen lévőké és az elhunytaké alacsonyabb lesz.

A kormány döntött a veszélyhelyzet meghosszabbításának kezdeményezéséről arra kérik az országgyűlést, hogy decemberig hosszabbítsák meg a veszélyhelyzetet.

Hamarosan tájékoztatót tart a kormány

A kormányinfón bizonyára szót ejtenek arról, hogy Magyarország a Portfolio adatai szerint tegnap minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátását bonyolította le, mai árfolyamon 1258 milliárd forintnyi dollárkötvényt bocsátott ki. Mint arról beszámoltunk, az IFR News kedd délelőtti EMEA kötvénykibocsátási körképe arra hívta fel a figyelmet, hogy a maiak lesznek 7 év után az első dolláralapú kibocsátások (utoljára 2014 márciusában volt 1, illetve 2 milliárd dolláros kibocsátás) és ami még érdekesebb, hogy névtelen források alapján azt is tudni vélik, hogy mire fog elmenni az akár 4,5 milliárd eurónyi friss magyar állami forrásbevonás:

  • Úgy tudják, hogy ebből csak kicsit több, mint 500 millió euró az a tétel, amit az EU-tól várt, de elmaradó helyreállítási források miatt kellene bevonni (ez helytelen feltételezés, mert a helyreállítási programunk elfogadása esetén rögtön megnyílna 13%-nyi, 326 milliárd forintnyi előleg folyósításának lehetősége, ami 0,93 milliárd euró a mai árfolyamon).
  • További 2,86 milliárd eurónyi tétel 2022-ben lejáró adósságelemek előfinanszírozását szolgálja. Ez a buzgó adósság előfinanszírozás abból is eredhet, hogy az MNB a minap jelezte: lassítani fogja a forintalapú kötvényvásárlási programját és majd le is állítja, így tehát a forintalapú kötvénypiac tehermentesítésére egyfajta előremenekülés ez.
  • A fennmaradó kb. 0,7 milliárd eurónyi forrás pedig „különböző költségvetési kiadási célokat finanszírozna, mint például infrastruktúra-fejlesztés, nyugdíjak, oktatás" - írja az összefoglaló.

A címlapkép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán.

D__VG20201002034 (1)
kriptopenzek
HVCA
_MMP1513
hitelszerződés jelzáloghitel bank bubor kamat
nagytemplomdebrecen1
evergrande autó
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
D__VG20201002034 (1)