vakcina koronavírus oltás
Gazdaság

A Pfizer szerint nem a delta variáns az oka, hogy csökken a vakcina hatékonysága

Portfolio
A Pfizer szerint az amerikai és izraeli adatok is azt mutatják, hogy az emlékeztető oltások hatékonyan vissza tudták építeni a koronavírussal szembeni védettséget – számol be a hírről a Bloomberg.

Az amerikai gyógyszerügynökség által közölt információk szerint pénteken több kutató is megosztja tapasztalatait egy panelbeszélgetés keretében, az amerikai járványügy és gyógyszerhatóság emberei mellett részt vesznek a tanácskozáson izraeli, brit és a Pfizer kutatói is.

Az FDA oldalán közzétett előzetes prezentációban a Pfizer utal arra, hogy a való életből vett adatok szerint az USA-ba és Izraelben is nő azok körében a koronavírus-fertőzöttek száma, akiket korábban oltottak be a vakcinákkal.

A védelem csökkenése a Pfizer szerint azzal függ össze, hogy a vakcinák kiváltotta immunválasz az idő előrehaladásával egyre csökken, nem pedig a delta variánssal.

Az izraeli szakértők a program szerint az emlékeztető oltások és azok hatékonysága kapcsán fognak megosztani fontos információkat, a Bristol Egyetem egyik professzora pedig a való életből vett adatok alapján elemzi ki a vakcinák hatékonyságát.

A pénteki ülés kapcsán összerakott előzetes programtervben az FDA kitér arra is, hogy a Pfizerhez hasonlóan ők is azt látják, hogy a gyártó emlékeztető (booster) oltása biztonságos és megemeli a szervezet antitestjeinek számát. Kitérnek ugyanakkor arra, hogy az emlékeztető oltás előnye legfőképpen attól függ, mennyire tudja a harmadik oltás csökkenteni a megbetegedést az első kettő dózishoz képest. Ha az első két oltás még mindig magas védettséget ad, akkor egy harmadik oltás hatása várhatóan korlátozott lesz – írják, hozzátéve, hogy az amerikai adatok azt mutatják, hogy a vakcina első két dózisa is védelmet nyújt a súlyos megbetegedések és halálozás ellen.

A gyógyszerügynökség emellett arra is kitér, hogy jelenleg még nem látni, járhat-e emelkedett kockázattal a szívműködésre nézve egy harmadik booster oltás a Pfizerből, így ezt a kockázatot is mérlegelni kell.

A Pfizer előzetes anyaga szerint a harmadik oltás különösen hatékonyan vizsgázik olyan területeken, ahol a delta variáns dominánssá vált – legalábbis ezt mutatják az izraeli adatok: a 60 éven felülieknek adott emlékeztető oltás 86%-ban bizonyult hatékonynak a koronavírussal való megfertőződéssel szemben, legalább egy héttel annak beadását követően.

A gyártó emellett kitért az emlékeztető oltás kapcsán végzett, utolsó fázisban járó vizsgálatokra is, amelyekbe 300 embert vontak be. Ezek azt mutatják, hogy egy harmadik dózis megemelte a vér antitestjeinek számát.

Egy hónappal a harmadik oltás beadását követően az antitestek szintje több mint háromszorosa annak a szintnek, amelyet a második dózis beadását követő egy hónappal mértek.

Mindemellett az adatok egyelőre azt mutatják, a harmadik oltás nem okozott semmilyen váratlan mellékhatást sem az oltottak körében.

Címlapkép: Getty Images

vakcina
német választás 2021 szavazás voksolás
orosz légierő SU-25 vadászgép
aszfalt, útépítés, bitumen
olaf scholz
török_isztanbul
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
vakcina