iskola jelentkezés önkéntes tanuló diák suli
Gazdaság

Kiszivárgott: tilos a digitális oktatás ott, ahol elérhető az oltás

Portfolio
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lényegében megtiltotta, hogy egyes osztályok vagy intézmények digitális munkarendre álljanak át azokon az évfolyamokon, ahol már a diákok számára is elérhető a védőoltás, írja a Népszava. Így "főszabály szerint" hatodik évfolyam fölött nem lehet tanügyi intézkedéseket elrendelni még akkor sem, ha egy vagy több tanuló, pedagógus megbetegszik.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter megerősítette, hatodik osztály felett nincs tanügyi intézkedés, járványügyi viszont lehetséges; ha egy vagy több diák megbetegszik, számukra a népegészségügyi hivatal elrendelhet karantént. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Népszava kérdéseire nem válaszolt.

Magyarországon gyakorlatilag védekező intézkedések nélkül indult el az oktatás szeptemberben, miközben a környező országokban számos intézkedés segíti a biztonságos tantermi oktatás, mint pl. a tesztelés és a távolságtartás. A mai információk alapján Magyarország még egyet lazít.

A Portfolio információi szerint vannak olyan oktatási intézmények, ahol járványügyi szabályok vannak életben, míg máshol egyáltalán nincsenek ilyenek. Megkérdeztük az Emmi-t, hogy miképp lehet, hogy az egyik köznevelési intézményben semmilyen intézkedés nincs, míg egy másikban szabályok léptek érvénybe (maszkviselési ajánlás, szülők bejárásának korlátozása stb.), azonban nem kaptunk választ.

A Népszava azt írja, hogy az iskolák egy olyan intézkedési tervet kaptak, amelyben egyebek mellett az áll, bárki (tanár, diák vagy más iskolai dolgozó), aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek, még akkor sem, ha például egy közvetlen családtagja betegszik meg, így karanténkötelezettség sem vonatkozik rá.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) is többen megkeresték emiatt: volt olyan tanár, aki arról számolt be, egyik kolléganője úgy jár be dolgozni, hogy a férje igazoltan covid-fertőzött. Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja megkeresésünkre elmondta, felhívta a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), ahol azt mondták neki, jelenleg valóban ez az eljárás, ám azt nem tudták megindokolni, milyen szakmai ajánlások alapján döntöttek így. Az NNK nem válaszolt a kérdésekre.

Nagy Erzsébet érthetetlennek tartja a döntést, szerinte nem enyhébb, hanem szigorúbb intézkedésekre lenne szükség. Felhívta a figyelmet arra is, bár a kormány mindent az oltásokra tett fel, ezzel még nem garantálható az iskolák biztonsága, hiszen a 12 éven aluliakat még nem lehet oltani, a koronavírus delta variánsa pedig az oltottak között is terjedhet. Azt pedig rendkívül cinikusnak tartja, hogy a kormány az oltásokra hivatkozva lényegében a diákokra és szüleikre hárítja a felelősséget.

Címlapkép: Getty Images

STA_1520
Fajcsák Gábor - Almási Levente - Szűcs Bálint RSM
FrankfurtiTőzsde
forint bankjegy
boldog nyugdíjasok

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Fajcsák Gábor - Almási Levente - Szűcs Bálint RSM