Arany
Gazdaság

Lefoglalt készpénzt és aranyrudakat szolgáltattak be a tálibok a jegybanknak

MTI
Korábbi magas rangú afgán tisztségviselőktől lefoglalt készpénzt és aranyrudakat szolgáltattak be több mint 12 millió dollár (több mint 3,5 milliárd forint) értékben a tálibok az afgán központi banknak - közölte a jegybank szerdán.

Az afganisztáni tálib hatalomátvétel óta a radikális iszlamisták ellenőrzése alatt álló központi bank közleménye szerint az eszközöket a tálib hatóságok szolgáltatták be.

A világhálón megjelentetett beszámoló szerint nagy mennyiségben foglaltak le készpénzt és aranyrudakat a tálibellenes küzdelem egyik vezéralakjának számító Amrulla Száleh korábbi alelnök otthonában.

A központi bank közleménye szerint nem világos, hogy a korábbi tisztségviselők miért tartották otthonukban a készpénzt és az aranyrudakat.

A beszámolóban mindössze Szálehet nevezték meg a korábbi kormánytisztviselők között, arra azonban nem tértek ki, hogy milyen értékben foglaltak le eszközöket Száleh házában. A dpa német hírügynökség azonban emlékeztet arra, hogy az elmúlt napokban a világhálón tálibokat pártoló fiókokon videofelvételeket tettek közzé pénzzel teli zsákokról, Ahmadulla Vászik tálib tisztségviselő pedig a Twitteren azt állította, hogy több mint hatmillió dollár (több mint 1,7 milliárd forint) készpénzt és 18 aranyrudat foglaltak le Száleh Pandzsír tartománybeli otthonában.

A feltételezések szerint a tálibellenes küzdelmet vezető, a pandzsíri hegyekben bujkáló Száleh nem reagált a tálibok állításaira.

Pandzsír tartományra a tálibok az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni ellenőrzésüket. Ez a tartomány volt az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibok ellen szövetkező Északi Szövetség fellegvára. A mostani ellenállást az afgán hadseregnek a régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják, illetve a hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül többen is itt leltek menedékre. A katonai ellenállás Ahmad Maszúd körül szerveződött, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a szovjet- és tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

Címlapkép: Getty Images

német választás 2021 cducsu spd
vakcina
orosz légierő SU-25 vadászgép
aszfalt, útépítés, bitumen
olaf scholz
török_isztanbul
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
vakcina