digitális euró érme
Gazdaság

Megszólalt Varga Mihály és az ÁKK az eurókötvény-kibocsátásról

MTI
Portfolio
Ma 1 milliárd euró összegű, 7 éves futamidejű, 0,125%-os fix kamatot fizető eurókötvényt bocsátott ki a magyar állam. A kötvény kuponja az eddigi legalacsonyabb, amelyet a magyar állam elért
az EUR kibocsátásai során - derül ki az ÁKK közleményéből. Varga Mihály egy mai sajtótájékoztatón pedig kiemelte: egyértelmű nemzetközi sikert hozott a szerdai eurókötvény-kibocsátás.

Az adósságkezelő közleményéből kiderül, hogy a kötvények iránt jelentős volt a befektetői érdeklődés. A 4-szeres túljegyzésnek köszönhetően a kötvényeket az eredeti árindikációnál (MS + 0,75%,) 0,27 százalékponttal szűkebben sikerült árazni.

A befolyó összeget az ÁKK Zrt. általános finanszírozási célokra, többek között a 2022. évi
költségvetési hiány részbeni előfinanszírozására fogja felhasználni - írják.

A közlemény szerint a 2028. szeptember 21-én lejáró, egymilliárd euró összegű devizakötvény hozama 0,326%, a hozamfelár 0,48% az EUR midswap felett, ami 0,871%-kal van a referenciának számító, 2028. augusztus 15-én lejáró német államkötvény (Bund) felett. A friss kibocsátásról már délután beszámoltunk:

Varga Mihály a mai sajtótájékoztatón emlékeztetett rá: a kibocsátások keretében kedvező feltételekkel, alacsony kamattal 10 és 30 év futamidejű, 4,25 milliárd dollár értékű dollárkötvény, valamint 7 év lejáratú, 1 milliárd euró értékű eurókötvény került a befektetőkhöz. 

Közölte: a késlekedő uniós forrásokat ezzel pótolni tudják, továbbá megjegyezte, hogy a mostani kibocsátás nem érinti a költségvetési hiányt, a tárca továbbra is az idénre tervezett 7,5 százalékos hiánnyal számol, emellett folytatja az adósság csökkentését is. A kibocsátott devizakötvények kapcsán kiemelte azt is, hogy a most bevont forrást a korábban magasabb kamat mellett kibocsátott papírok refinanszírozására is felhasználhatják.

A késlekedés okáról, a helyreállítási tervünk brüsszeli elfogadásának valószínű csúszásáról mai külön cikkünk:

Kérdésre válaszolva elmondta: azzal kalkulálnak, ha a vírus negyedik hulláma nem befolyásolja mélyrehatóan a gazdasági folyamatokat, akkor reaális lehet idén a 7 százalék körüli gazdasági növekedés.

A pénzügyminiszter a Portfolio október 19-ei Budapest Economic Forumán is előadást tart, ne maradj le róla! Részletek:

Arról ma délutáni cikkünkben már megemlékeztünk, hogy a 33 bázispontos éves kamat nagyon olcsó forrásbevonásnak számít. Forintalapon ennél jóval magasabb kamatok mellett szokott mostanában forrást bevonni 5-10 éves távra az állam (a múlt heti 5 és 12 éves forintalapú kötvényaukción rendre 2,53%-os és 3,07%-os átlaghozam alakult ki), igaz ilyen volumenben, 1 milliárd eurónyi méretben egyszerre nem is tudna bevonni pénzt. Másrészt éppen azért ment most ki a devizapiacokra az állam, mert a forintalapú piacot akarta tehermentesíteni több előrelátható ok miatt. Erről részletesebben itt írtunk:

Címlapkép: Getty Images

kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
műhold
bull
natanz atomlétesítmény irán
joe biden
befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
usa amerika csőd