digitális euró érme
Gazdaság

Megszólalt Varga Mihály és az ÁKK az eurókötvény-kibocsátásról

MTI
Portfolio
Ma 1 milliárd euró összegű, 7 éves futamidejű, 0,125%-os fix kamatot fizető eurókötvényt bocsátott ki a magyar állam. A kötvény kuponja az eddigi legalacsonyabb, amelyet a magyar állam elért
az EUR kibocsátásai során - derül ki az ÁKK közleményéből. Varga Mihály egy mai sajtótájékoztatón pedig kiemelte: egyértelmű nemzetközi sikert hozott a szerdai eurókötvény-kibocsátás.

Az adósságkezelő közleményéből kiderül, hogy a kötvények iránt jelentős volt a befektetői érdeklődés. A 4-szeres túljegyzésnek köszönhetően a kötvényeket az eredeti árindikációnál (MS + 0,75%,) 0,27 százalékponttal szűkebben sikerült árazni.

A befolyó összeget az ÁKK Zrt. általános finanszírozási célokra, többek között a 2022. évi
költségvetési hiány részbeni előfinanszírozására fogja felhasználni - írják.

A közlemény szerint a 2028. szeptember 21-én lejáró, egymilliárd euró összegű devizakötvény hozama 0,326%, a hozamfelár 0,48% az EUR midswap felett, ami 0,871%-kal van a referenciának számító, 2028. augusztus 15-én lejáró német államkötvény (Bund) felett. A friss kibocsátásról már délután beszámoltunk:

Varga Mihály a mai sajtótájékoztatón emlékeztetett rá: a kibocsátások keretében kedvező feltételekkel, alacsony kamattal 10 és 30 év futamidejű, 4,25 milliárd dollár értékű dollárkötvény, valamint 7 év lejáratú, 1 milliárd euró értékű eurókötvény került a befektetőkhöz. 

Közölte: a késlekedő uniós forrásokat ezzel pótolni tudják, továbbá megjegyezte, hogy a mostani kibocsátás nem érinti a költségvetési hiányt, a tárca továbbra is az idénre tervezett 7,5 százalékos hiánnyal számol, emellett folytatja az adósság csökkentését is. A kibocsátott devizakötvények kapcsán kiemelte azt is, hogy a most bevont forrást a korábban magasabb kamat mellett kibocsátott papírok refinanszírozására is felhasználhatják.

A késlekedés okáról, a helyreállítási tervünk brüsszeli elfogadásának valószínű csúszásáról mai külön cikkünk:

Kérdésre válaszolva elmondta: azzal kalkulálnak, ha a vírus negyedik hulláma nem befolyásolja mélyrehatóan a gazdasági folyamatokat, akkor reaális lehet idén a 7 százalék körüli gazdasági növekedés.

A pénzügyminiszter a Portfolio október 19-ei Budapest Economic Forumán is előadást tart, ne maradj le róla! Részletek:

Arról ma délutáni cikkünkben már megemlékeztünk, hogy a 33 bázispontos éves kamat nagyon olcsó forrásbevonásnak számít. Forintalapon ennél jóval magasabb kamatok mellett szokott mostanában forrást bevonni 5-10 éves távra az állam (a múlt heti 5 és 12 éves forintalapú kötvényaukción rendre 2,53%-os és 3,07%-os átlaghozam alakult ki), igaz ilyen volumenben, 1 milliárd eurónyi méretben egyszerre nem is tudna bevonni pénzt. Másrészt éppen azért ment most ki a devizapiacokra az állam, mert a forintalapú piacot akarta tehermentesíteni több előrelátható ok miatt. Erről részletesebben itt írtunk:

Címlapkép: Getty Images

aszfalt, útépítés, bitumen
német választás 2021 szavazás voksolás
olaf scholz
török_isztanbul
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
vakcina