karantén maszk koronavírus
Gazdaság

Egyre romlik a helyzet járványfronton, itthon is aggasztóak a számok

Portfolio
A világon 226,3 millió ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4,7 millió fő a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint. A világon összességében csökkenő koronavírus-esetszámokat látni, ám a negyedik hullám sok országban még csak most kezd elpattanni, és a legfrissebb statisztikák alapján Magyarországon is gyorsul a járvány, hiszen a ma reggeli adatok több mint 30 százalékos emelkedést mutattak az egy héttel korábbihoz képest, a halálozások száma viszont a szerdai nagy ugráshoz képest visszatért a 7 napos mozgóátlag alá. A koronavírus-járványról szóló híreinket ma ebben a cikkben gyűjtjük össze.

Miközben mi a harmadik oltást adatjuk be, Afrikában alig van olyan, aki már kettőt kapott

Az 1,3 milliárd lakosú afrikai kontinens lakosainak mindössze 3,6 százaléka van teljesen beoltva a koronavírus ellen, miközben a kontinens egyes részeit már a járvány negyedik hulláma sújtja - derül ki az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központjának (CDC) csütörtöki beszámolójából.

Tovább a cikkhez

Macron szerint hamarosan feloldhatók a korlátozások

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön úgy vélte, hogy a koronavírus-járvány mutatóinak folyamatos javulása miatt el lehet kezdeni gondolkodni a korlátozások feloldásáról, beleértve a védettségi igazolás használatát is. Olivier Véran egészségügyi miniszter eközben azt közölte, hogy a 2,7 millió egészségügyi dolgozó közül mintegy háromezer munkaviszonyát felfüggesztették azért, mert nem vette fel a koronavírus elleni oltás legalább első adagját.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: fontos információ jelent meg a magyar oltásokról

Az átoltottság további növelése és a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának megelőzése érdekében csütörtöktől az internetes időpontfoglalóban a határidőn túli, valamilyen oknál fogva elmaradt második oltásokra is lehet már időpontot foglalni - jelent meg a koronavirus.gov.hu portálon.

Tovább a cikkhez

109 ágy szabad még Romániában az intenzív osztályon

A román egészségügyi minisztérium figyelmeztetett közölte, hogy mindössze 109 kórházi ágy van még szabadon az intenzív osztályokon, melyből 40-et gyerekeknek tartanak fenn - adta hírül a Transindex.

A közlés szerint Bukarestben mindössze 3 szabad ágy van az intenzív terápián.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) csütöröki jelentése szerint jelenleg 6 271 beteget kezelnek kórházban koronavírusos fertőzéssel, közülük 741-en van intenzív osztályon.

A kórházban kezelt páciensek között 182 kiskorú van, és közülük tizenkettőt ápolnak az intenzív osztályon.

Az ukrán egészségügyi miniszter elismerte, hogy hamisítják Ukrajnában a Covid-igazolásokat

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter elismerte, hogy hamisítják a koronavírus elleni oltási és más Covid-igazolásokat Ukrajnában.

Csütörtökön az egyik televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy éppúgy hamisíthatók a papír alapú dokumentumok, mint bármely más szokványos igazolvány. A "Gyija" elnevezésű internetes portálon kiállított elektronikus igazolások hamisítása azonban szavai szerint "lehetetlen, mert ott minden jól működik".

Hangsúlyozta, hogy Ukrajnában a koronavírus elleni vakcina felvétele önkéntes és ingyenes, ugyanakkor az oltás felvételét "menőnek" nevezte, a vakcinaellenes propaganda terjesztőinek pedig azt üzente, hogy járjanak végig egy kórházi fertőző osztályt, vagy beszélgessenek el Covid-betegek hozzátartozóival.

A lejáró szavatosságú vakcinákkal kapcsolatban Ljasko közölte: mindent megtesznek azért, hogy az országban készleten lévő összes oltóanyagot az országban felhasználják. Ha azonban valamely oltóanyag esetében előreláthatóan ez nem sikerül, azt felajánlják más országoknak. Biztosított afelől, hogy lejárt szavatosságú oltóanyagot nem adnak be senkinek, megsemmisítik azokat.

A miniszter elmondta, hogy a jövő évi állami költségvetési javaslatban - amelyet a kormány a héten fogadott el - 197,2 milliárd hrivnyát, azaz csaknem 2,3 milliárd forintot különítettek el az egészségügyi szféra számára. Ez 35,8 milliárd hrivnyával (399 milliárd forint) haladja meg az ideit. Ebből 2,6 milliárd hrivnyát (29 milliárd forint) terveznek koronavírus elleni vakcinák vásárlására.

Közben az UNIAN hírügynökség jelentése szerint a nyugat-ukrajnai Voliny megyében három iskolában és egy óvodában alakult ki járványgóc. A legtöbben, húszan, a megye egyik óvodájában betegedtek meg, az iskolákban kevesebben. Utóbbiakban emiatt áttértek a távoktatásra. A romániai határnál lévő Csernyivci megyében jelenleg 112 koronavírusos beteg gyermek van, csaknem harminc közülük kórházban, két fertőzésgyanús újszülött pedig lélegeztetőgépen.

Ukrajnában csütörtökre 5744 esettel 2 331 540-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint 1100-zal haladta meg az előző napiét. Az elhunytak száma 101-gyel 54 651-re, az aktív betegeké pedig több mint négyezerrel 50 260-ra emelkedett.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 6 097 685-en kapták meg valamely védőoltás első, 5 009 066-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Szerdán 118 786 embert oltottak be az országban.

(MTI)

Horvátországban meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket

Horvátországban további két héttel meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket azzal a könnyítéssel, hogy megnyithatnak a vásárok és kiállítóhelyek zárt térben, de ott kötelező lesz a védettségi igazolás - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter a válságstáb vezetője a kormány csütörtöki ülésén.

Az országban továbbra is kötelező a maszk viselése zárt térben, a vendéglátóhelyek pedig csak éjfélig tarthatnak nyitva. A rendezvények látogatása és a beutazás is védettségi igazoláshoz van kötve.

Horvátországban csütörtökre 1369 új esetet azonosítottak. A vírus okozta betegségben az elmúlt napon kilencen haltak meg. Kórházban 628 beteget ápolnak, 72-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 766 447-en kaptak védőoltást - a jogosultak 43,5, a felnőtt lakosság 52 százaléka -, közülük 1 655 970-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában az elmúlt 24 órában 1324 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon hat beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 341-en vannak kórházban, 83-an intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 055 228-an kaptak védőoltást, közülük 950 228-an már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 50, illetve 45 százaléka.

Szlovéniában az elmúlt néhány napban felgyorsult az oltási kampány, miután a kabinet döntése értelmében szerdától mindenkinek rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal az állami és a magánszektorban egyaránt. Ez vonatkozik az ügyfelekre is. Bárki, bármilyen szolgáltatást vesz igénybe, ahhoz oltási-, gyógyulást tanúsító igazolást vagy negatív tesztet kell felmutatnia. Kivételt képeznek ez alól az alapvető élelmiszereket forgalmazó üzletek, illetve gyógyszertárak, de csakis abban az esetben, ha nem bevásárlóközpontokban működnek.

A kormány és a korlátozó intézkedések ellen szerda este nyolcezren tüntettek Ljubljanában a parlament előtt. A békésnek induló demonstráció késő este erőszakba torkollott, a rendőrség könnygázzal és vízágyukkal oszlatta fel a tömeget. Nyolc rendőr és egy tüntető is megsérült.

(MTI)

Romániában belföldön is bevezetnék a védettségi igazolvány használatát

Romániában belföldön is bevezetnék az uniós digitális Covid-igazolvány használatát azokon a településeken, ahol az előző két hétben a lakosság több mint három ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést - erre vonatkozó javaslatait csütörtöki ülésén fogadta el az országos járványügyi operatív törzs (CNSU).

A testület által ajánlott rendelkezések akkor lépnek hatályba, ha azokat a kormány is megerősíti a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozat módosítása révén.

A CNSU ajánlásai szerint a három ezrelék feletti fertőzöttségi ráta esetén sem zárnának be - ahogyan a jelenlegi szabályozás előírja - a kulturális intézmények, vendéglátóhelyek és sportlétesítmények, hanem a belépést védettségi igazoláshoz kötnék és korlátoznák a résztvevők számát. A mindeddig "zöld útlevélként" használt digitális Covid-igazolványt bárki letöltheti magának internetről, amennyiben megkapta az oltás valamennyi adagját, letesztelte magát, vagy az utóbbi hat hónapban kigyógyult a betegségből.

A védettségi igazolás belföldi bevezetését már múlt héten kilátásba helyezte a román miniszterelnök. Florin Citu rámutatott: nem a beoltatlanok hátrányos megkülönböztetéséről van szó, hanem egy olyan engedményről, amely segít működésben tartani a vendéglátóipart, kulturális intézményeket, és amely lehetővé teszi a betervezett magánrendezvények - esküvők, keresztelők - megtartását a romló járványhelyzet ellenére.

A CNSU határozata szerint a három ezreléknél magasabb, de hat ezreléket nem meghaladó fertőzési ráta esetén az adott településeken védettségi igazolással és védőmaszkban engedik majd be a nézőket a sportrendezvényekre a lelátók legfeljebb 30 százalékát kihasználva. Ugyanilyen feltételek között - de a nézőtér legfeljebb 50 százalékát megtöltve és legfeljebb ezer ember részvételével - lehet majd színházi előadásokat tartani, moziba menni.

A zárt térben tartott magánrendezvényeken a résztvevők létszámát ismét 200-ra, a tüntetéseken pedig százra korlátozzák. A vendéglátóhelyek már csak éjjel kettőig tarthatnak nyitva és a férőhelyek legfeljebb felét használhatják. A bárokba, klubokba, játéktermekbe már a védettségi igazolás sem elegendő, oda (három ezrelékes fertőzési ráta felett) kizárólag beoltottakat engednek majd be.

Romániában már jelenleg is számos olyan teleülés van, ahol a fertőzési ráta túllépte a három ezreléket, és több olyan térsége is van az országnak (Szatmár megye, Ilfov megye és Bukarest), ahol az átlagos fertőzési ráta megközelítette, vagy meg is haladta a két ezreléket.

A járvány negyedik hulláma minden korábbit felülmúló ütemben gyorsul Romániában, az oltakozási hajlandóság viszont nem emelkedik. A csütörtöki jelentés szerint az utolsó 24 órában már 4441 új fertőzést diagnosztizáltak, ami több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának. Az utóbbi napon 71 koronavírusos beteg halt meg, ami 70 százalékkal magasabb az átlagosnál.

Romániában eddig a beoltható - 12 év feletti - lakosság 31,5 százaléka oltatta be magát, az immunizáltak száma pedig a 19,3 milliós országban átlagosan hatezerrel emelkedik naponta.

(MTI)

WHO-szakember: Szerbia elkésett az intézkedésekkel

Szerbia elkésett a koronavírus elleni oltakozással és a Covid-igazolások bevezetésével, mert amikor a járványhelyzet romlik, akkor már biztosan késnek az intézkedések - jelentette ki Marijan Ivanusa, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerbiai irodájának a vezetője csütörtökön a belgrádi Prva televízióban.

Hozzátette: a szakértők már hónapokkal ezelőtt mindenkit oltakozásra szólítottak, a lakosság fele azonban továbbra sem akarja felvenni a koronavírus elleni vakcinát, így a legfrissebb adatok szerint Szerbia a fertőzöttek számát illetően vezetővé vált Európában.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 7628-cal 838 512-re, Koszovóban 410-zel 158 028-ra, Észak-Macedóniában 617-tel 184 907-re, Montenegróban 626-tal 123 755-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1030-cal 222 933-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 32-vel 7633-ra, Koszovóban 12-vel 2845-re, Észak-Macedóniában 32-vel 6340-re, Montenegróban öttel 1818-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 29-cel 10 073-ra növekedett.

(MTI)

Magyar fejlesztésű új hatóanyagot tesztelnek a koronavírus ellen

A Covid–19 súlyos szövődményeinek megakadályozását célozza a Mitochon Technologies BGP–15 nevű hatóanyaggal végzett klinikai vizsgálata. A magyar gyógyszerfejlesztő cég a hatóanyag vizsgálatának következő fázisában önkéntes jelentkezőkön vizsgálja készítményét, amely elősegítheti a vírus elleni sikeres korai védekezést, a gyulladás kontrollját, ezzel megelőzheti a kórházi kezelést igénylő súlyos szövődmények kialakulását. A klinikai vizsgálatra 18–65 év közötti túlsúlyos, cukorbeteg, illetve szív- és érrendszeri betegséggel élő Covid-betegek jelentkezhetnek, hiszen ezek a társbetegségek növelik a súlyosabb lefolyás kockázatát. A vizsgálatot a magyar felügyelő hatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte (OGYÉI) az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottsága támogató állásfoglalásának birtokában.

Tovább a cikkhez

Olaszországban védettségi igazolvány fog kelleni, hogy valaki dolgozhasson

Olaszországban egy törvényt készülnek elfogadni, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a "zöld igazolványt". A törvény, amely büntetné azokat a munkavállalókat, akik nem rendelkeznek védőoltással, vagy nem rendelkeznek a közelmúltban elvégzett negatív koronavírus-teszt igazolással, várhatóan október 15-én lép hatályba - írja a Guardian.

Tovább a cikkhez

Kínában már több mint egymilliárd embert beoltottak, mégsem terveik a szigorítások enyhítését

Kína több mint 1 milliárd embert oltott be teljesen a Covid-19 ellen - a teljes lakosság több mint 70 százalékát -, megelőzve ezzel az Egyesült Államokat és Európát, bár nem tervezi a világon jelenleg érvényben lévő egyik legszigorúbb járványvédelmi intézkedéseinek enyhítését.

Tovább a cikkhez

A 40 év fölöttiek között van a legtöbb fertőzött Magyarországon

Az elmúlt hét adatai szerint a koronavírusos fertőzöttek magyarországi korösszetétele, átlagéletkora jelentősen nem változott, 41,7 év - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Világgazdaság megkeresésére.

Tovább a cikkhez

Többtucatnyi koronavírusos fertőzöttet találtak Putyin közvetlen környezetében

Többtucatnyian kapták el a koronavírus-fertőzést Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéből.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: itt vannak a csütörtök reggeli adatok

Gyorsul a járvány: csütörtök reggel 458 új koronavírusos betegről és 4 elhunytról számolt be a kormányzati koronavírus-portál. 343 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

Rendkívül hatékony a Moderna vakcinája a delta variánssal szemben, viszont a védelem idővel csökkenni látszik

A Moderna szerdán közzétette a koronavírus elleni vakcinájára vonatkozó klinikai adatokat, amelyek azt mutatják, hogy a vakcina továbbra is rendkívül hatékony az "aggodalomra okot adó változatok" - köztük a hiperfertőző delta változat - okozta súlyos megbetegedések és halálesetek megelőzésében, de a fertőzések elleni védelem hatékonysága idővel csökkenni látszik.

Tovább a cikkhez

A fertőzöttek száma 226,3 millió, a halálos áldozatoké 4,659 millió a világon

A világon 226 353 280 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, míg a halálos áldozatok száma 4 659 398 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint.

Egy nappal korábban 225 778 167 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 648 145 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 41 536 395 eddig a napig. A halálos áldozatok száma 666 615. Brazíliában 21 034 610  fertőzöttről és 588 597 halálos áldozatról tudni. Argentínában 5 232 358 a fertőzöttek és 113 969 a halottak száma.

Franciaországban 7 007 819 fertőzöttet és 116 470 halálos áldozatot regisztráltak. Az Egyesült Királyságban 7 346 832 a fertőzöttek száma, és 134 975-en haltak meg a betegségben. Spanyolországban 4 922 249 fertőzöttet és 85 638 halálos áldozatot regisztráltak. Olaszországban 4 618 040 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 130 100. Németországban 4 115 342 a fertőzöttek száma, 92 801 a halottaké. Lengyelországban 2 895 223 fertőzöttet és 75 454 halálesetet tartanak nyilván.

Oroszországban  7 091 368-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 191 566-ra emelkedett. Törökországban 6 738 860  fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 60 641. Indiában 33 316 755 fertőzöttet és 443 497 halálos áldozatot jegyeztek fel.    (MTI)

Címlapkép: Getty Images

jackma
zöld iroda
infláció piac
FrankfurtiTőzsde
nap
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
infláció piac