vakcina
Gazdaság

Kínában már több mint egymilliárd embert beoltottak, mégsem terveik a szigorítások enyhítését

Portfolio
Kína több mint 1 milliárd embert oltott be teljesen a Covid-19 ellen - a teljes lakosság több mint 70 százalékát -, megelőzve ezzel az Egyesült Államokat és Európát, bár nem tervezi a világon jelenleg érvényben lévő egyik legszigorúbb járványvédelmi intézkedéseinek enyhítését.

Szeptember 15-ig összesen 2,16 milliárd adagot adtak be a vakcinából Kínában, amivel több mint 1,01 milliárd ember oltottak be - közölte csütörtökön Pekingben Mi Feng, a Nemzeti Egészségügyi Bizottság szóvivője.

A mérföldkő közel 10 hónappal azután jött el, hogy Kína először adott feltételes engedélyt az állami tulajdonú Sinopharm vakcinára, és elindította a történelem legnagyobb immunizálási kampányát. Azóta további hat, hazai gyógyszergyártók és tudományos intézetek által kifejlesztett oltóanyagot engedélyeztek és vezettek be a 12 éves és idősebb korosztály számára.

A kínai oltási stratégia sikere nem akadályozta meg a járvány kiújulását az elmúlt hónapokban, és továbbra is kérdéses, hogy az oltások mennyire hatékonyak, különösen a legújabb változatok ellen. Az ország jelenleg a délkeleti Fujian tartományban küzd egy góccal, miután elfojtott egy korábbi delta-kitörést, amely a legszélesebb körű járványt okozta a Covid első, wuhani megjelenése óta.

A program ütemével Kína a világ legnagyobb gazdaságai között az élen jár. Az Egyesült Államokban és Japánban a lakosság alig több mint fele van beoltva, míg az Egyesült Királyságban és Németországban az arány meghaladja a 60 százalékot. India lemaradásban van, a Bloomberg Vaccine Tracker szerint a lakosság kevesebb mint 15 százaléka részesült teljes körű oltásban.

Kína még sikeresebb a fejlett keleti régióját szegélyező megavárosokban. A fővárosban, Pekingben a felnőttek több mint 97 százaléka, a közeli Tianjinban pedig a 12 év feletti lakosok 80 százaléka teljesen be van oltva. A pénzügyi központnak számító Sanghajban és a szomszédos Zhejiang tartományban az arány megközelíti a 80 százalékot.

A világszerte beadott 5,18 milliárd oltás több mint egyharmadát Kína adja. Peking 800 millió adagot exportált a világ többi részébe is. Az ország engedélyezte az emlékeztető oltások beadását azoknak, akiknél a legnagyobb a vírusfertőzés vagy a súlyos Covid kialakulásának kockázata, beleértve a 60 év felettieket.

Bár a fertőzőbb delta-változat megjelenése azt jelenti, hogy a nyájimmunitás valószínűleg nem érhető el, a régió országai egyre inkább a védőoltásokhoz kötik az újranyitást és a korlátozások feloldását abban a reményben, hogy a Covid-fertőzés a legtöbb ember számára nem lesz több kisebb betegségnél.

Kína jelezte, hogy nem fog erre az útra lépni. Az ország egészségügyi minisztere augusztusban megfogadta, hogy ragaszkodik a korai felismerés, a tömeges tesztelés és az agresszív ellenőrzések módszeréhez, hogy a vírust teljesen legyőzzék, mondván, hogy ez a megközelítés garantálja a gazdasági növekedést. A Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ epidemiológusai, akik Pekingnek tanácsot adnak a Covid-19-re adott válaszlépésekkel kapcsolatban, többször is azt mondták, hogy a védőoltásokat a meglévő korlátozásokkal kell párosítani a járványkitörések megelőzése érdekében.

A világ második legnagyobb gazdaságát megterhelte, hogy a vírus terjedésének megfékezése érdekében a vakcinákra való támaszkodás helyett a korlátozások fokozása - beleértve a szállítási korlátozásokat és a zárlatokat - mellett döntött. A lépések visszafogták a fogyasztók költekezést, a kiskereskedelmi forgalom augusztusban lassult, és az ipari termelés és a beruházások szintén lassultak a közgazdászok becsléseivel szemben.

A kínai tisztviselők azt mondták, hogy az ország végül újra kinyit, és a védőoltások által nyújtott védelemre támaszkodik, amint ez biztonságossá válik. Egyelőre azt nem tudni, hogy ez mikor lesz.

(Bloomberg)

Címlapkép: Getty Images

Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó
OTP fiók
járvány kórház románia
gyed-emeles-2022-gyermekgondozasi-dij-anya-gyermek
tőzsde, grafikon, elemzés

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
járvány kórház románia