gyár munkás gyári munkás factory worker
Gazdaság

Nincs vége a bértárgyalásnak - Itt a szakszervezetek követelése

Portfolio
"A minimálbér mellett a garantált bérminimum és a bérajánlás egyenlő mértékben és azonos ütemben, vagyis egy lépcsőben való emeléséről is meg kell állapodni" – figyelmeztet a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amelynek elnöke egyáltalán ne tekinti lezártnak a tárgyalásokat. Szerinte még csak most jön a neheze.

Elfogadhatónak tartják a szakszervezetek a kormány bruttó 200 ezer forintos minimálbérre vonatkozó tervét, hiszen ezt a mértéket szorgalmazták már egy ideje. "Ez azonban nem jelenti azt, hogy hátra lehet dőlni, hiszen a részleteket még csak ezt követően fogják tárgyalni a Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésein" – nyilatkozott Kordás László, a MASZSZ elnöke a szervezet közleménye szerint.

A MASZSZ elnöke felhívja a figyelmet a garantált bérminimum-emelés és a bérajánlás mértékének fontosságára is. Szerinte ezeknek meg kell egyezniük a minimálbérével nemcsak százalékos mértékben, hanem az emelés ütemében is. A MASZSZ mindkét kategóriában az egylépcsős megoldást szorgalmazza.

A VKF hétfői ülésén egyetértés volt arról, hogy a minimálbért 200 ezer forintra emeljék jövőre, a garantált bérminimum emelésének a mértéke azonban még kérdéses. Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke úgy vélekedett, a garantált bérminimum egylépcsős, szintén 20%-os emeléséhez a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adót 5-6 százalékkal kellene mérsékelni, ennél kisebb mérték esetén a kétlépcsős változatot tartja elfogadhatónak.

Címlapkép: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
vakcina