influenza nátha zsebkendő
Gazdaság

Hamarosan járványok söpörnek végig Magyarországon - Hogyan kerülhetjük el a megbetegedést?

Portfolio
Ősszel egyre több ember fázik meg, lesz náthás, vagy éppen dönti le az influenza, ezen betegségeket pedig még a koronavírus járvány is tetőzi. Nincsenek könnyű helyzetben a háziorvosok a tünetek diagnosztizálása során, pedig fontos lenne mind az egyén egészségi állapota szempontjából, mind a járvány dinamikájának követése miatt is. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos szerint tömeges tesztelés szükséges a nátha és a koronavírus fertőzés megkülönböztetéséhez, Falus András immunológus pedig úgy véli, hogy a járvány megfékezése szempontjából nemcsak a vírusteszteknek van kiemelt szerepe, hanem az antitest méréseknek is, amelyet mellesleg a harmadik oltás beadása előtt is célszerű ellenőriztetni. A szakértők hangsúlyozzák a koronavírus elleni oltás fontosságát, amely mellett ősszel már az influenza elleni oltás is elérhetővé válik.

Az influenza elleni oltóanyagot már megrendelték, tehát október vége környékén már rendelkezésre állhat a háziorvosi praxisokban. Az oltások nem ütik egymást, tehát nyugodtan be lehet adatni az influenza elleni védőoltást és a koronavírus elleni védőoltást is - mondta Békássy Szabolcs az InfoRádió Aréna című műsorában. Az országos kollegiális vezető háziorvos beszélt arról is, hogy nagyon fontos, hogy minél hamarabb differenciálni tudják a légúti tüneteket, hogy enyhe nátháról, avagy Covid-fertőzésről van szó, ehhez viszont szükséges, hogy lehetőség szerint minél hamarabb, a tünetek kezdetét követően egy-két napon belül diagnózis szülessen. Ez nemcsak az egyén egészségi állapota szempontjából meghatározó jelentőségű, hanem a járvány dinamikájának az alakulása szempontjából is. 

Az állami ellátásban 3-4 napba is telhet míg valaki megbizonyosodhat arról, hogy nem koronavírusos, de már

megkezdődtek a szakmai egyeztetések arról, hogy a tavaszi hónapokhoz hasonlóan sokkal szélesebb körben legyenek elérhetők a tesztállomások is,

ahol könnyebben hozzáférnek a páciensek az antigén gyorsteszthez, illetve a PCR-vizsgálatokhoz - Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos, írja az Infostart.

Falus András immunológus a Portfolio-nak nyilatkozva szintén rendkívül fontosnak tartotta a rendszeres tömeges koronavírus-tesztelést, amelyet Magyarországon is ingyen elérhetővé kellene tenni a lakosság számára. Jelenleg többféle koronavírus kit (reagens készlet) áll rendelkezésre, van, amely az egyik, és van olyan, amely a vírus másik antigénje ellen mutat immunválaszt. A szakértő a vírus diagnosztizálására PCR mellett a vírus antigént mérő ELISA teszteket tartja a legmegbízhatóbbnak.

A járvány megfékezése szempontjából nemcsak a vírusteszteknek van kiemelt szerepe, hanem az antitest méréseknek is, amelyet mellesleg a harmadik oltás beadása előtt is célszerű ellenőriztetni. A szakértő mindenkinek azt javasolja, hogy

a neutralizáló antitestet mérő teszttel méresse meg magát.

A vírus hatására a szervezetben legkorábban termelődő vírusspecifikus antitesteket és a később megjelenő és tovább fennmaradó IgG-t ugyancsak ELISA-tesztekkel lehet kimutatni. Minél automatizáltabb egy teszt, a fajlagos teljesítmény is nő, tehát olcsóbb, így ezt lehetne sorozatban, tömegesen vizsgálni, ez pedig kérdéses, hogy anyagi kérdés lenne.

Az immunológus szerint ezeket az államnak célszerű lenne ingyenessé tenni minden polgárnak, különböző foglalkozásoknál eltérő gyakoriság mellett, hiszen óriási jelentősége van a járvány fékezése szempontjából. Jelenleg az antitest vizsgálat magán laborokban akár több tízezer forintra is rúghat.

Falus Andrást a Portolio-nak arra is kitért, hogy a koronavírus-járvány miatt az egyes országok különböző beutazási szabályokat vezettek be, újabban pedig azt is előírják, hogy az oltásokat meddig tudják elfogadni. Az immunológus szerint nem áll még rendelkezésre elég tapasztalat az oltásokat illetően, így az országok korábbi hagyományaikból indulnak ki.

Néhány év múlva alakulhat majd ki nemzetközi konszenzus arról, hogy mennyi idő után kell újraoltani, az egyes vakcinák esetében ez eltérő lehet majd

- fűzte hozzá.

Békássy Szabolcs kiemelte: Magyarországon ugyan jelentősen nőtt az átoltottság, ugyanakkor, ahogy az várható volt, az iskola- és óvodakezdést követően egyértelműen emelkedő tendenciát mutat a légúti tünetekkel a háziorvosokhoz forduló betegeknek a száma. A tavalyi hasonló időszakhoz képest, amikor szinte az összes légúti megbetegedés hátterében Covid-fertőzés igazolódott, ez az idei őszi szezonban nem így van, számos egyéb légúti kórokozó is megjelent a tünetek mögött, és csak a koronavírus-teszteknek egy része bizonyul pozitívnak. Ennek hátterében talán az állhat, hogy nincsenek olyan szigorú, korlátozó intézkedések, és ez talán teret adott az egyéb légúti kórokozók terjedésének is.

Ez jelentősen megnehezíti a gyakorló orvosoknak a dolgát, hiszen a tünetek megegyeznek egy enyhe Covid-fertőzés lefolyásával is, mert egy-egy oltott egyénnél nagyon enyhe náthás tünetekkel zajlik a Covid-fertőzés is

- ismertette az országos kollegiális vezető háziorvos.

Az influenzajárvány a szakmai közvéleményt is foglalkoztatja. Visszatértek azok a légúti kórokozók, amelyek tavaly elenyésző számban fordultak elő. "Szakmai izgalommal várjuk azt, hogy mi lesz az influenza esetében, hiszen tavaly nem volt influenzajárvány, sem a déli, sem az északi féltekén." - emelte ki Békássy Szabolcs. A országos kollegiális vezető háziorvos szerint ugyanakkor most teljesen más a helyzet, lazábbak a maszkviselési szabályok, lazábbak a társadalmi távolságtartási szabályok, megjelentek az egyéb légúti közösségi vírusok.

Azt prognosztizálom, hogy idén lesz influenzajárvány is, ezért feltehetően az influenza elleni védőoltás beadását is preferálni fogjuk

 - hangsúlyozta azzal, hogy pár héten belül meg kell kezdeni az influenza elleni vakcinák beadását. Már vannak külföldi vizsgálati eredmények, hogy az influenza elleni védőoltás beadása talán még potencírozhatja egy kicsit az immunrendszert, és hatékonyabbá teheti az immunrendszer felkészültségét akár a koronavírus elleni fertőzés ellen is. Mindenképpen a Covid elleni védőoltással kell kezdeni, hiszen egyértelmű az, hogy a Covid sokkal nagyobb számban betegíti meg a betegeket, illetve sokkal nagyobb az esélye is a súlyos lefolyású megbetegedésnek - tette hozzá.

Címlapkép forrása: GettyImages

shutterstock új lakás
infláció
koppenhága_dánia_shutter

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
meetingmegbeszélés