evergrande
Gazdaság

Likviditást pumpált a pénzpiacra a kínai központi bank az Evergrande körüli bizonytalanságok ellensúlyozására

MTI
Nagy mennyiségű likviditást pumpált a bankrendszerbe a kínai központi bank pénteken, feltehetően az eladósodott China Evergrande Group kínai ingatlanfejlesztő körüli bizonytalanságok ellensúlyozására.

A kínai jegybank fordított repóügyletek révén százmilliárd jüant injektált a bankrendszerbe.

A CNBC szerint jelenleg a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztő cégének számító Evergrande kedden közölte, hogy az eladásainak jelentős csökkenésére számít szeptemberben, ami a befolyó pénzek visszaesésének folytatódásával hatalmas nyomást gyakorol majd a csoport készpénzforgalmára és likviditási helyzetére. A Bloomberg amerikai hírügynökség pedig szerdán bennfentes forrásokra hivatkozva arról tudósított, hogy a kínai lakhatási és vidékfejlesztési minisztérium egy, a héten tartott találkozón tájékoztatta a kínai bankokat arról, hogy az Evergrande nem fogja tudni fizetni a szeptember 20-án esedékes kamatokat. Az amerikai hírügynökség jelentése szerint a vállalat tárgyalásokat folytat a pénzintézetekkel a fizetési határidők elhalasztásáról, illetve esetleges adósság-átütemezésről.

Jelentések szerint az Evergrande-re több mint 300 milliárd dollárnyi adósság törlesztése vár.

A Kínai Kommunista Párt lapja, a Zsenmin Zsipao (People's Daily) által kiadott Global Times című kínai lap főszerkesztője csütörtökön a Kínában népszerű WeChat közösségi alkalmazáson közzétett bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az Evergrande nem "túl nagy ahhoz, hogy hagyják csődbe menni". Az amerikai bankválság idejéből származó kifejezéssel a főszerkesztő a kínai sajtókörökből elsőként foglalt úgy állást, hogy valószínűtlen lenne egy kormányzati mentőakció a vállalat megsegítésére. Hu továbbá azt írta, hogy az Evergrande esetleges csődje feltehetően nem okozna rendszerszintű pénzügyi problémákat, tekintve, hogy egy ingatlanfejlesztőről és nem egy pénzintézetről van szó. Hangsúlyozta: Kínában az ingatlanokra vonatkozó fizetési előlegek aránya magas.

Az Evergrande árfolyama 3,42 százalékos mínuszban, 2,54 hongkongi dolláron zárt pénteken a hongkongi tőzsdén, az ötödik napja tartó esést követően. A nap folyamán mindazonáltal lecsökkent egészen 2,28 hongkongi dollárra is, ami a legalacsonyabb szint volt 2011 októbere óta. Az utóbbi 52 hét alatt 2,28 és 20,40 dollár között mozgott az árfolyam.

Címlapkép: Getty Images

Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó
OTP fiók
járvány kórház románia
gyed-emeles-2022-gyermekgondozasi-dij-anya-gyermek
tőzsde, grafikon, elemzés

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
járvány kórház románia