Előfizetői tartalom

Nagy Márton: 5 százalékpontnál kisebb munkáltatói kompenzáció indokolt a minimálbér-emelés miatt

Portfolio
Bár a bértárgyalásokon a minimálbér kapja a kitüntetett figyelmet, valójában sokkal nagyobb a gazdasági jelentősége a garantált bérminimumnak, ami jövőre 260 ezer forintra emelkedhet - írja Nagy Márton a Világgazdaságban. A miniszterelnöki gazdasági főtanácsadó szerint a munkáltatók által javasolt 5 százalékpontos munkáltatóijárulék-csökkentésnél egy kisebb kompenzáció indokolt.

Az írás főbb megállapításai: Magyarországon a 260 ezer forintra emelkedő garantált bérminimumnak lenne markáns munkaerőpiaci hatása.  A munkáltatóknak ez esetben kompenzáció járna. A minimálbér uniós összevetésben és fejlettségi szintünkhöz képest is alacsonynak mondható. A minimálbér növekedése az elmúlt években leszakadt az általános bérnövekedéstől:...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés