D_KOM20120904001 (1)
Gazdaság

Ötéves csúcsra emelkedett júliusban a hazai áramfogyasztás

Portfolio
A hazai piacon ötéves csúcsra emelkedett a júliusi bruttó fogyasztás, amely 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júliusi piacmonitoring riportja szerint a rendszerterhelés maximuma több napon is megdöntötte a nyári csúcsértékeket.
A klímasemlegesség 2050-es eléréséről, illetve az energiaátmenetben rejlő lehetőségekről és kihívásokról is szó lesz a szeptember 30-i Energy Investment Forum konferencián.

Júliusban 95 €/MWh-ra emelkedett a HUPX-en a villamosenergia ára, ami további 17 €/MWh emelkedést jelent a júniusi szinthez képest.

Az áremelkedésben a legfontosabb szerepe a magas gázáraknak volt, amelyek olyan magasra szöktek, hogy a német piacon ismét jövedelmezőbb volt szénből előállítani a villamos energiát, mint földgázból.

Az árakat tovább emelte a hőhullámok idején jelentősen megemelkedő fogyasztás, a magasabb hőmérséklet 2 százalékponttal emelte a fogyasztás havi növekedési ütemét.

A hazai piacon a júliusi bruttó fogyasztás ötéves csúcsra emelkedett, 7,5 százalékkal volt magasabb, mint 2020 júliusában. A rendszerterhelés maximuma több napon is ötéves csúcsot döntött. A termelés 2,6 százalékkal emelkedett, a földgáztüzelésű és a naperőművek termelése magasabb volt, mint egy évvel korábban.

rendszerterhelés
Forrás: MEKH - Magyarország bruttó rendszerterhelése és fogyasztása

Mivel a hónap első felében a Paksi Atomerőműben és a Gönyűi Erőműben is volt karbantartás, több nettó importra szorult az ország, mint az előző évek azonos hónapjában. A fogyasztás 26,3 százalékát biztosította külföldi forrás. Mivel a román és balkáni importkereslet is magas volt, egyre gyakrabban fordult elő, hogy az áprilisban üzembe helyezett új szlovák–magyar határkeresztező kapacitás kihasználása maximális volt, így a hazai piac ismét drágábbá vált, mint a szlovák.

A MEKH júliusi villamosenergia piacmonitoring riportja itt érhető el.

Címlapkép: MTI Fotó/Komka Péter

bét
bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Kadri Simson Palkovicxs Laszlo211018