covid koronavírus maszk getty stock
Gazdaság

Koronavírus: aggasztó a trend, mindeközben van olyan ország, ahol már 6-11 éveseket is oltanak

MTI
Portfolio
A világon összesen már több mint 227 millió ember fertőződött meg igazoltan koronavírussal, és 4,669 millió ember vesztette életét a vírussal összefüggésben – derül ki a Johns Hopkins Egyetem reggeli összesítéséből.

Visszautasította az amerikai gyógyszerfelügyelet szakértői tanácsa a Pfizer harmadik oltásának általános beadását

Hatalmas többséggel, 16:2 arányban leszavazta az amerikai gyógyszerfelügyelet szerepét is betöltő FDA szakértői panelja azt, hogy általános jelleggel, minden 16 év felettinek beadhassák a Pfizer koronavírus elleni vakcinájának harmadik dózisát - közölte a Bloomberg péntek éjjel.

Tovább a cikkhez

Robban a koronavírus-járvány Romániában, különös védelmi intézkedést hozott a kormány

Belföldön is bevezették Romániában az uniós digitális Covid-igazolvány használatát azokon a településeken, ahol a megelőző két hétben a lakosság több mint három ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az erről szóló határozatot pénteki ülésén fogadta el a román kormány, az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) ajánlásai alapján.

Tovább a cikkhez

Lassú a helyreállás a cseh turizmusban is: idén is hatalmas vesztesége lesz a prágai reptérnek

Várhatóan mintegy négymillió utas keresi fel az idén a prágai Václav Havel repülőteret, s a légikikötőt üzemeltető Letiste Praha társaság újra több százmillió koronás veszteséggel zárja az évet - jelentette ki Jirí Pos, a Letiste Praha új igazgatója pénteki prágai sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Fontos járványügyi lazítást jelentettek be Angliában: Magyarországot is érinti

A jövő hónap elejétől nem kell koronavírus-tesztet elvégeztetniük az angliai beutazás előtt azoknak, akik mindkét oltási dózist megkapták - jelentette be pénteken Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

Tovább a cikkhez

Egymásnak feszülnek a felek: a budapesti turizmus romjain vívják a harcot

Barcelona, Amszterdam, Dublin, San Francisco, New York. Csak néhány azok közül a nagyvárosok közül, ahol 2019-ig, az utolsó teljes turisztikai évig gondot okozott a rövidtávú lakáskiadás. Néhány nagyvárosban ezt szabályozták, és szigorúbb jogi keretek között, de engedélyezik ezt a szálláshelyszolgáltatást, de például az amerikai nagyvárosban, New York-ban, gyakorlatilag albérleti pozícióig „nyesték vissza” ezt az iparágat. Idehaza 2015 óta minden évben megjelentet egy tanulmányát az „airbnb-zés”, vagyis a rövidtávú lakáskiadás szabályozatlanságáról a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. Idén ez vitát robbantott ki a hotelszakma és az apartmankiadók között. A lakáskiadók szerint a szállodások csak a piacukat védik, mert bajban vannak a kevés turista miatt, a szállodai szövetség viszont azt mondja: csak egyenlő versenyfeltételeket szeretne.

Tovább a cikkhez

Szijjártó: Magyarország húsz lélegeztetőgéppel segíti Moldova járvány elleni védekezését

A NATO-főtitkár kérésének eleget téve Magyarország húsz lélegeztetőgéppel segíti Moldova koronavírus elleni védekezését, hogy az ország ellenállóbb legyen a világjárvánnyal szemben - közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kisinyovban.

A tárcavezető moldáv kollégájával, Nicu Popescuval tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: a pandémia nem ismer határokat, így világos, hogy milyen mértékben egymásra vannak utalva a világ országai.Figyelmeztetett, hogy a negyedik járványhullám már "itt van a nyakunkon", s azzal szemben az államok feladata megvédeni a polgáraikat, aminek pedig legjobb eszközét az oltás jelenti.

"A negyedik hullám által okozott károk nagysága kizárólag attól függ, hogy a még beoltatlanok felveszik-e a rendelkezésükre álló oltást" - szögezte le.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy emellett a súlyosan megbetegedő emberek megmentése is fontos állami feladat, márpedig ez jórészt azon múlik, hogy rendelkezésre állnak-e a megfelelő orvosi eszközök. Magyarország sikeres volt a védekezéshez szükséges egészségügyi felszerelések beszerzésében, ennek köszönhetően a kormány most segítséget tud nyújtani Moldovának is - tette hozzá.

Végezetül arról is beszélt, hogy Magyarországot és Moldovát szoros és hatékony gazdasági és kereskedelmi együttműködés köti össze. Két magyar vállalat, az OTP és a Richter is fontos szerepet játszik a moldáv gazdaság fejlesztésében, utóbbi a maga területén ráadásul mára piacvezető az országban. Az Eximbank pedig 85 millió eurós hitelkeretetet hozott létre a magyar és moldáv vállalatok együttműködésének fejlesztése érdekében - tájékoztatott a miniszter.

(MTI)

Új szabály: Szlovéniában csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban

Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív teszt nem lesz elég.

Tovább a cikkhez

Észak-macedón egészségügyi miniszter: van elég kórházi ágy a betegek számára

Nő az új fertőzöttek száma az országban, a kórházban kezeltek száma viszont stagnál, így nem kell attól tartani, hogy megtelnek a kórházak, van elég ágy a betegek számára - közölte Venko Filipce észak-macedón egészségügyi miniszter pénteken a Vesti.mk szkopjei hírportál beszámolója szerint.

A tárcavezető hozzátette: az új fertőzöttek számát viszont valahogy csökkenteni kell, így októbertől a vendéglátóhelyek látogatásakor már nem lesz elegendő azt igazolni, hogy valaki a koronavírus elleni vakcina legalább egy adagját megkapta, mindkét adag felvételéről igazolást fognak kérni.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 7602-vel 846 114-re, Koszovóban 368-cal 158 396-ra, Észak-Macedóniában 557-tel 185 464-re, Montenegróban 730-cal 124 485-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 905-tel 223 838-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 31-gyel 7664-re, Koszovóban 14-gyel 2859-re, Észak-Macedóniában 28-cal 6368-ra, Montenegróban néggyel 1822-re, Bosznia-Hercegovinában pedig harminccal 10 103-ra növekedett.

(MTI)

Ausztriában újra lehet telefonon beteget jelenteni

Ausztriában azonnali hatállyal újra lehet telefonon beteget jelenteni - közölte az Osztrák Egészségbiztosítási Pénztár (ÖG) pénteken.

A már ismert korábbi, de júliusban hatályát vesztett intézkedés újbóli bevezetésére a koronavírusos megbetegedések gyorsan emelkedő száma miatt került sor annak érdekében, hogy csökkentsék a személyes kontaktusok számát, és mind a biztosítottakat, mind a kezelőorvosokat védjék a lehetséges fertőzéstől.

A vírus delta variánsa okozta fertőzés veszélye jelenleg négyszer nagyobb, mint az eredeti koronavírustörzsé, ezért szükséges, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentsék az orvos-beteg találkozókat - indokolta a döntést az egészségbiztosítási pénztár. A betegség telefonos bejelentésének lehetősége, és ezáltal az érintett - orvosi vizsgálat nélküli, csakis telefonos kikérdezés alapján diagnosztizált betegség utáni - táppénzre vétele egyelőre az év végéig lesz érvényben, de az intézkedés a járványgörbe alakulásnak függvényében meghosszabbítható. Az ÖG egyúttal felhívta a biztosítottak figyelmét a koronavírus elleni védőoltás fontosságára.

Négy parlamenti párt - az Osztrák Néppárt (ÖVP), az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) az Osztrák Zöld Párt (Die Grünen) és az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) - képviselői ugyanezt tették pénteken nyilvánosságra hozott közös közleményükben. Elsősorban nőknek és fiatal lányoknak szóló felhívásukban mindenkit arra bíztatnak, hogy vegyék fel az oltást. Hangsúlyozzák, hogy nincs ok a félelemre, a védőoltás nem jelent kockázatot egy későbbi terhességre, és ne az álhírek terjesztőinek higgyenek, hanem bízzanak a szakértők véleményében és a kutatási eredményekben. Az oltásellenesként számon tartott Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nem csatlakozott a közös felhíváshoz.

Miközben Thomas Szekeres, az Osztrák Orvosi Kamara magyar származású elnöke naponta több fórumon - legutóbb csütörtökön a parlament egészségügyi bizottságának meghallgatásán, illetve az OE24 hírtelevízió adásában - igyekszik eloszlatni a kételyeket az oltással szemben, és minden intézkedést, amely a lakosság átoltottságát növeli, üdvözöl, a sajtóban egyre hangosabb az oltásellenesek hangja is. Ők - többek között az FPÖ prominensei is - elsősorban a szabadságjogok korlátozását vélik felfedezni a kormány járványügyi intézkedéseiben.

Ausztriában eddig 5 640 345 ember kapta meg a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 5 330 472-en. Az elmúlt 24 órában 2 364 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 720 455 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 843, az intenzív kezelésre szorulók 202-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon 12-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 882-re emelkedett. A betegségből 686 324 osztrák gyógyult fel.

(MTI)

Európai gyógyszerfelügyelet: nem tudni biztosan, hogy az AstraZeneca a nőkre és a fiatalabbakra veszélyesebb-e

A rendelkezésre álló adatok alapján az európai gyógyszerügynökség nem erősítette meg, hogy az AstraZeneca vakcina a nőkre és fiatalabbakra nézve nagyobb kockázatot jelent-e – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Augusztusban 78 százalékkal nőtt a ferihegyi repülőtér utasforgalma

Augusztusban meghaladta a 702 ezret az utasok száma a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami 78 százalékkal több a tavalyi azonos időszakhoz képest; a koronavírus-járvány kialakulása óta ez volt a legforgalmasabb hónap - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.

Tovább a cikkhez

Kubában saját vakcinával oltják a 2 és 10 év közötti gyerekeket

Kubában csütörtöktől a 2 és 10 év közötti kisgyerekeket is beoltják a koronavírus elleni hazai fejlesztésű vakcinával.

Az egészségügyi hatóságok szerint a kubai oltóanyagot biztonságosnak és hatékonynak találták a vizsgálatok során kisgyerekek számára is. Az engedélyt azt követően adták ki, hogy a delta variáns az egészen fiatalok körében is egyre jobban terjedni kezdett.

A 11 és 18 év közöttiek oltását pár hete kezdték el Kubában, ahol a Soberana 02 nevű oltóanyagból két dózis és a Soberana Plus nevűből egy dózis szükséges a teljes védettség megszerzéséhez.

Kubában 776 125 fertőzöttet regisztráltak eddig, és 6601 ember halt bele a koronavírus okozta betegség szövődményeibe.

Júniusban a kínai egészségügyi hatóságok már jóváhagyták a Sinovac és a Sinopharm vakcinák használatát a 3 és 17 közötti korosztály számára. Az Egyesült Államok és több európai ország jelenleg még csak a 12 év fölötti korosztály oltását engedélyezi a Covid-19 ellen.

(MTI)

Oltatlanoknak állított ki védettségi igazolványt egy magyar háziorvos, elfogták a rendőrök

Elfogtak a rendőrök egy 71 éves háziorvost, aki a gyanú szerint az elmúlt hónapokban olyan embereket juttatott védettségi igazolványhoz, akik nem kaptak koronavírus elleni védőoltást - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a rendőrség honlapján.

Tovább a cikkhez

Egy ápoló sóoldatot adott be vakcina helyett, most 10 000 embert kárpótolnak érte

Szabályos dózisú vakcina mellett költségtérítést is felajánlottak a hatóságok Németországban több mint tízezer embernek, aki egy ápolónő manipulációja miatt sóoldatot vagy túl alacsony dózist kaphatott az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltásból.

Tovább a cikkhez

Megszavazták: az olaszoknál csak az dolgozhat, akinek van védettségi igazolványa

Olaszország az első olyan európai ország, amely kötelezővé teszi a Covid-igazolvány meglétét minden munkavállaló számára - számol be a hírről a CNBC.

Tovább a cikkhez

Jövő héten is lesz iskolai oltási akció itthon

Jövő héten visszatérnek az oltóorvosok az iskolába, hogy beadják a második oltásokat a tanév elején beoltott diákoknak. A diákok  már az első oltás során megkapták a második oltás pontos  időpontját és helyszínét. Emellett ez a még beoltatlan 12 év feletti diákok számára is újabb lehetőség az oltás felvételére - írja a koronavirus.gov.hu.

Tovább a cikkhez

Megtízszerezte az oltottak védelmét a harmadik Pfizer-oltás Izraelben

A koronavírus elleni harmadik oltás Izraelben megtízszerezte az oltottak védelmét a fertőzéssel és meghússzorozta védettségüket a súlyos fertőzéssel szemben - összegezték tapasztalataikat izraeli kutatók abban a tanulmányban, amelyet a The New England Journal of Medicine című lapban tettek közzé csütörtökön, s amelyből az izraeli sajtó közölt részleteket pénteken.

Tovább a cikkhez

Újabb 170 ezer adag Pfizer érkezett Magyarországra

A héten újabb, több mint 170 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett hazánkba. Ez már a 39. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, COMIRNATY nevű oltóanyagból, ezzel a vállalat által hazánkba szállított vakcina adagok mennyisége meghaladja a 8.7 millió adagot - derül ki a társaság közleményéből.

Tovább a cikkhez

Friss adatok bizonyítják, hogy az oltottak közül sokkal kevesebben halnak bele a koronavírusba

Az angol nemzeti statisztikai hivatal oldalán közzétett adatok szerint sokkal kisebb a halálozás kockázata a két oltást kapók körében, mint azok között, akik nincsenek beoltva.

Tovább a cikkhez

Kambodzsában elkezdik oltani a 6-11 éveseket a koronavírus ellen

Kambodzsában mától elkezdik beoltani a 6-11 éves gyerekeket, az újranyitási politika részeként – számol be a hírről a Guardian.

A kambodzsai miniszterelnök egy televíziós élő műsorban beszélt arról, hogy szükség van a gyermekek beoltására annak érdekében hogy ők és a tanáraik is biztonsággal visszatérhessenek az iskolákba.

A miniszterelnök emellett arra kérte az egészségügyi hatóságokat, hogy vizsgálják meg annak lehetőségét, miképpen lennének olthatóak a 3-5 évesek. Kambodzsában a legtöbb embert Sinovackal és Sinopharmmal oltottak be, a lakosság közel 72%-a megkapta már legalább az első oltást.

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a péntek reggeli adatok

479 új fertőzöttet igazoltak, ami egy hét alatt 48%-os emelkedésnek felel meg. Elhunyt 5 beteg, így az elhunytak száma 30 123 főre emelkedett.

Tovább a cikkhez

Kevert vakcinákat kaphatnak a gyerekek Nagy-Britanniában

Egy brit tanulmány azt készül vizsgálni, milyen immunválaszt vált ki a gyerekek körében, ha kevert és eltérő időpontban kapnak koronavírus elleni védőoltást. A cél, hogy megtalálják a legjobb megközelítést a második dózis beadásához annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a szívizomgyulladás fellépésnek kockázata – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: aggasztó a trend, Amerikában egy hét alatt egymillió ember fertőződik meg

A hivatalos adatok szerint a Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 41 785 903 eddig a napig. A halálos áldozatok száma 669 996.Indiában 33 347 325 fertőzöttet és 443 928 halálos áldozatot jegyeztek fel, Brazíliában pedig 21 069 017  fertőzöttről és 589 246 halálos áldozatról tudni.

A Worldometers adatai szerint az utóbbi napokban rendre fél millió felett van a világon a koronavírussal megfertőződöttek napi esetszáma, a napi halálozási adatok pedig sajnos 10 ezer körüli számnál kezdenek állandósulni.A legtöbb új esetet az elmúlt egy hétben az USA-ból jelentették, összesen több mint egymillió embert, őket India, majd az Egyesült Királyság követi 218 és 208 ezer fővel.

Az elmúlt egy hét halálozási számát nézve is Amerika van az élen kicsivel több mint 10 ezer fővel, ezt követi Oroszország, majd Mexikó 7 nap alatt 5,5 és 4,9 ezer fős halálozással.

Címlapkép: Getty Images

500 amerikaiból 1 meghalt a járványban

A koronavírus-járvány kezdete óta mintegy 660 380 amerikai vesztette életét a fertőzés következtében, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államok minden ötszázadik lakója meghalt a kór miatt - jelentette csütörtökön az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Új-Zéland zárva marad

Új-Zéland bejelentette pénteken, hogy további nyolc hétig zárva tartja az országot Ausztrália előtt a koronavírus-járvány újabb és újabb hullámának ottani kitörése miatt.

Tovább a cikkhez

Hamarosan járványok söpörnek végig Magyarországon - Hogyan kerülhetjük el a megbetegedést?

Ősszel egyre több ember fázik meg, lesz náthás, vagy éppen dönti le az influenza, ezen betegségeket pedig még a koronavírus járvány is tetőzi. Nincsenek könnyű helyzetben a háziorvosok a tünetek diagnosztizálása során, pedig fontos lenne mind az egyén egészségi állapota szempontjából, mind a járvány dinamikájának követése miatt is. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos szerint tömeges tesztelés szükséges a nátha és a koronavírus fertőzés megkülönböztetéséhez, Falus András immunológus pedig úgy véli, hogy a járvány megfékezése szempontjából nemcsak a vírusteszteknek van kiemelt szerepe, hanem az antitest méréseknek is, amelyet mellesleg a harmadik oltás beadása előtt is célszerű ellenőriztetni. A szakértők hangsúlyozzák a koronavírus elleni oltás fontosságát, amely mellett ősszel már az influenza elleni oltás is elérhetővé válik.

Tovább a cikkhez
world trade center new york terrortámadás forrás getty stock
Novi facebook alkalmazás kriptopénz stablecoin
FrankfurtiTőzsde
Paks II
michal ron, a berne union elnöke
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
world trade center new york terrortámadás forrás getty stock