egészségügy műtét kórház orvos
Gazdaság

Nem csak a koronavírus-járvány miatt csúsznak a műtétek

Portfolio
A hosszas várólisták egyik oka a koronavírus miatti műtéti leállások mellett a hálapénz eltörlése, sok orvos ugyanis a béremelés ellenére rosszabbul keres, mint korábban - derült ki az RTL Híradó riportjából.

Az ortopédiai típusú sebészeti ellátásoknál van a legnagyobb várólista. Pásztélyi Zsolt, a Medicina 2000 Szövetség elnöke szerint ennek hátterében az áll, hogy ezen a területen volt legnagyobb a paraszolvencia, így a hálapénz eltörlése miatt itt volt a rendszerben a legnagyobb változás, amelynek ellenszerét a következő időszakban kell megtalálni.

Jelenleg csípőprotézisre közel 7300-an várnak, az átlagos várakozási idő pedig 491 nap. Térdprotézisre több mint 8400 várnak átlagosan 596 napot - ismertette az RTL Híradó csütörtöki riportja.

Pásztélyi Zsolt egy, a héten tartott szakmai konferencián rávilágított arra, hogy az orvosok nincsenek motiválva, hiszen megkapják a havi bérüket attól függetlenül, hogy milyen teljesítményt nyújtanak, azonban ez számukra nem elegendők még mindig, a hálapénz kiesést jelent.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a szakmai konferencián szintén arról beszélt, hogy a hálapénz motivációt jelentett, ugyanakkor annak elfogadása január óta bűncselekménynek számít. Úgy véli, hogy helyette törvényes ösztönzőrendszert kellene bevezetni. "Egyre világosabb mindenki számára, hogy az illegális érdekeltséget legálissal kell pótolni. Tehát, olyan finanszírozási technikákat kell bevezetni, ahol megvan a minőségi és teljesítmény alapú érdekeltség az egyén részéről is" - tette hozzá.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint a hálapénz kivezetése minden idők legnagyobb orvosi béremelési programjával párhuzamosan történt. A várakozási idők a koronavírus-járvány alatt szükségszerűen felfüggesztett egyes egészségügyi ellátások miatt megnőhettek.

Címlapkép forrása: Getty Images

jackma
zöld iroda
infláció piac
FrankfurtiTőzsde
nap
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
infláció piac