ovoda_koronavirus_fertotlenites
Gazdaság

Ugrásszerűen gyorsul a járvány Romániában, Boszniában a legmagasabb egész Európában a halálozási ráta

Portfolio
Idehaza a hétvégén nem közölnek új koronavírus-esetszámokat, de amit az elmúlt öt munkanapban láttunk, az mind azt mutatta, hogy 30-40%-kal nőtt a napi új fertőzöttek száma a múlt hét azonos napjához képest és több nagyvárosban is nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. Ez mind az itthoni negyedik hullám erősödésére vall, amit a kórházba és lélegeztetőgépre kerültek, illetve elhunytak számának emelkedése is mutatott. Szomszédunkban, Romániában a jóval alacsonyabb átoltottság miatt ugrásszerűen erősödik a járvány, közben Ausztráliában megint összecsaptak a szigorú korlátozásokat ellenző tüntetők a rendőrökkel. Friss híreink a koronavírus-járványról szombaton.

Bosznia-Hercegovina vezeti a halálozási statisztikák listáját

Európában az egymillió lakosra jutó, koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma Bosznia-Hercegovinában a legmagasabb, a nyugat-balkáni országban ugyanis egymillió lakosra 3 134 haláleset jut - közölte szombaton a Klix.ba szarajevói hírportál.

A kimutatás szerint világviszonylatban is rosszak a boszniai adatok, Peruban magasabb csak a halottak száma, a dél-amerikai államban egymillió lakosra 5 934 haláleset jut.

A Klix.ba megállapítása szerint a szomorú adatok feltehetőleg összefüggnek azzal, hogy a tömeges oltakozás csak későn indult meg Bosznia-Hercegovinában, és az érdeklődés sem magas a vakcina iránt.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 7572-vel 853 686-ra, Koszovóban 279-cel 158 675-re, Észak-Macedóniában 561-gyel 186 025-re, Montenegróban 643-mal 125 128-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 995-tel 224 833-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 34-gyel 7698-ra, Koszovóban 19-cel 2878-ra, Észak-Macedóniában 29-cel 6397-re, Montenegróban tízzel 1832-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 32-vel 10 135-re növekedett. (MTI)

Összecsaptak a rendőrséggel a korlátozások ellen tüntetők Ausztráliában

Összecsaptak a rendőrséggel szombaton az ausztráliai Melbourne-ben a koronavírus miatt bevezetett járványügyi korlátozások ellen tüntetők; több rendőr kórházi ellátásra szorult, 235 embert őrizetbe vettek - közölte Victoria állam rendőrsége.

Melbourne-ben összesen 2 ezer rendőrt vezényeltek ki, akik ellenőrző pontokkal és útzárral szinte hermetikusan lezárták a városközpontot. Ennek ellenére nagyjából 700 tüntetőnek sikerült összegyűlnie. A tüntetők összecsaptak a feloszlatásukra érkező rendőrökkel, akik 235 embert őrizetbe vettek.

Hasonló jelenetek játszódtak le az ausztrál keleti part legnépesebb városában, Sydneyben: ott 32 embert vettek őrizetbe.

A koronavírus delta variánsának terjedése miatt hetek óta szigorú korlátozó intézkedések vannak érvényben Melbourne-ben, Sydneyben és Ausztrália fővárosában, Canberrában is. A korlátozások egészen addig maradnak érvényben, amíg az érintett államok, Victoria és Új-Dél-Wales 16 éven felüli lakosságának a 70 százaléka meg nem kapja a koronavírus elleni védőoltást. Szakértők szerint ez október végére-november elejére várható.

A 25 millió lakosú Ausztráliában a közegészségügyi intézkedéseknek is köszönhetően sikerült igen alacsony szinten tartani a koronavírus-fertőzöttek számát. A hivatalos adatok szerint alig 85 ezren kapták el a fertőzést, és a koronavírus 1145 halálos áldozatot szedett.

Ausztráliában a nagy többség oltáspárti, és betartja a járványügyi előírásokat, de a járványkezelés bírálói már többször tüntettek, és e megmozdulások egy része erőszakba torkollott. (MTI)

Ugrásszerűen gyorsul Romániában a járvány és messze még a hullám tetőzése

Gyorsuló ütemben emelkedik a járványgörbe Romániában: szombaton meghaladta az ötezret a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) által közölt 5388 új fertőzés ugrásszerű növekedést jelent az e heti 4000-4500 közötti esetszámokhoz képest, és több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának. Szombaton 97 koronavírusos beteg haláláról számolt be a GCS, ez is több mint duplája a kéthetes mozgóátlagnak.

Romániában alig több mint egy hete lépte át a napi fertőzések száma a 2500-as küszöböt. A kórházban ápolt fertőzöttek száma azóta több mint másfélszeresére emelkedett, és a 7000-et közelíti. Csaknem 800 súlyos állapotban lévő fertőzöttet (köztük 16 gyereket) az intenzív osztályon ápolnak.

Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampány koordinátora egy péntek esti televíziós műsorban elmondta: a járványügyi hatóságok előrejelzése szerint október első hetében a - jelenleg 3000 körüli - átlagos napi esetszám elérheti a 7000-et, de a csúcsértékek a tízezret is meghaladhatják, október közepén pedig már 17 ezres heti átlaggal és napi 20 ezer új fertőzés feletti csúcsértékekkel számolnak a 19,3 millió lakosú Romániában. (MTI)

Ugrásszerűen gyorsul a járvány Romániában, összecsaptak a lezárásellenesek a rendőrökkel Ausztráliában

Címlapkép forrása: Getty Images

Megszólalt a MOK-titkár: nem zavarja eléggé a magyarokat a harmincezer halott

Valahogy a magyarokat nem zavarja eléggé a harmincezer halott - emelte ki Svéd Tamás. Az orvosi kamara titkára a Népszavának adott interjúban egyebek mellett arról is beszélt, hogy az eddig is részben informálisan fenntartott betegutak összekuszálódtak, sokszor nem egyszerű a betegeknek ellátáshoz jutni, a sorok nőnek, s velük a frusztráció a betegek és ellátók oldalán egyaránt.

Tovább a cikkhez

Nem csak a koronavírus-járvány miatt csúsznak a műtétek

A hosszas várólisták egyik oka a koronavírus miatti műtéti leállások mellett a hálapénz eltörlése, sok orvos ugyanis a béremelés ellenére rosszabbul keres, mint korábban - derült ki az RTL Híradó riportjából.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: aggasztó a trend, mindeközben van olyan ország, ahol már 6-11 éveseket is oltanak

A világon összesen már több mint 227 millió ember fertőződött meg igazoltan koronavírussal, és 4,669 millió ember vesztette életét a vírussal összefüggésben – derül ki a Johns Hopkins Egyetem reggeli összesítéséből.

Tovább a cikkhez

Visszautasította az amerikai gyógyszerfelügyelet szakértői tanácsa a Pfizer harmadik oltásának általános beadását

Hatalmas többséggel, 16:2 arányban leszavazta az amerikai gyógyszerfelügyelet szerepét is betöltő FDA szakértői panelja azt, hogy általános jelleggel, minden 16 év felettinek beadhassák a Pfizer koronavírus elleni vakcinájának harmadik dózisát - közölte a Bloomberg péntek éjjel.

Tovább a cikkhez
debreceni egyetem
brexit
shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
debreceni egyetem