turow bánya
Gazdaság

Bírságot szabott ki az EU Lengyelországra egy vitatott szénbánya miatt

MTI
Az Európai Unió Bírósága napi 500 ezer euró, az Európai Bizottságnak kifizetendő pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot, amiért az nem szüntette be a lignitkitermelési tevékenységét a cseh-lengyel határon fekvő Turów szénbányában - közölte hétfőn a luxemburgi székhelyű testület. Fontos tudni, hogy ez nem az a bírság kiszabás, ami folyamatban amiatt, mert Lengyelország nem akarja végrehajtani az Európai Bíróság egy másik ítéletét, a lengyel bírósági fegyelmi kamara átalakításával kapcsolatos döntést. Abban a hírek szerint napi 1 millió eurós bírság kiszabását kérte az Európai Bizottság az Európai Bíróságtól, így tehát a két ügybeli bírság majd összeadódna.

A pénzbüntetést Lengyelországnak az ítélet kézhezvételének napjától kell fizetnie egészen addig, amíg nem tartja magát a bíróság alelnökének május 21-i, a bányászatot megtiltó határozatához.    

A prágai kormány tavaly panaszolta be Lengyelországot az Európai Bizottságnál, amely az uniós bíróság elé vitte ügyet, mondván, hogy Lengyelország megsértette az uniós előírásokat. Az EU bírósága május végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában.   

A cseh kormány attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. A csehek konkrétan annak kapcsán fordultak az uniós szervekhez, hogy Lengyelország először 2026-ig, majd 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét. A lengyel kormányfő a bánya működésének felfüggesztésével kapcsolatban közölte, hogy nem tartja be a döntést, mert annak súlyos negatív gazdasági következményei lennének Lengyelország számára.    

A lengyel kormánynak egészen addig mindennap büntetést kell fizetnie, amíg a bírósági határozattal összhangban be nem fejezi a bányászati tevékenységeket. A cseh kormány eredetileg azt akarta elérni az EU bírói testületénél, hogy a lengyel kormány napi 5 millió euró büntetést fizessen.    

AZ UNIÓ TÖRTÉNETÉBEN ELŐSZÖR FORDULT ELŐ, HOGY EGY TAGÁLLAM KÖRNYEZETVÉDELMI ÜGYBEN KÉR JOGORVOSLATOT EGY MÁSIK, RÁADÁSUL SZOMSZÉDOS TAGÁLLAM ELLEN. A LENGYEL KORMÁNYSZÓVIVŐ IDŐKÖZBEN KÖZÖLTE, HOGY NEM FOGJÁK BEZÁRNI A BÁNYÁT, AZ ÍTÉLETET PEDIG ARÁNYTALANNAK TARTJÁK.

Paks II
michal ron, a berne union elnöke
taxisok-koronavirus-jarvany-uzemanyagarak-aremelkedes
jackma
zöld iroda
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Paks II