koronavirus vakcina
Gazdaság

Megérkeztek az utolsó három nap magyar koronavírus-adatai

Portfolio
Az elmúlt három napon 1072 új koronavírus esetet regisztráltak Magyarországon, elhunyt 13 beteg - derül ki a hétvégi adatokat összegző koronavírus-jelentésből. A járvány továbbra is gyorsul az országban, az előző hétvégéhez képest 23%-kal több megerősített fertőzést történt. 380 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 45-en vannak lélegeztetőgépen - ezek a számok szintén növekedést mutatnak a pénteki jelentéshez képest.

A hétvégi fertőzésszám nem mutat akkora növekedést, mint az előző héten, amikor 50%-os volt a heti alapon mért növekedés. Ebből azonban nem érdemes a járvány terjedési tempójának lassulására következtetni, mivel az adatok nagyon ingadozók napról napra. Egyelőre annyit tudunk rögzíteni, hogy a járvány felfutó szakaszában jár.

A fertőzöttek számának emelkedésével párhuzamosan a súlyos esetek száma is növekszik. Ezzel együtt a kórházi kapacitások határától természetesen még mindig messze vagyunk.

A koronavírus-fertőzéssel összefüggésben naponta átlagosan öten halnak meg Magyarországon, lassú emelkedő tendencia a jellemző.

A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy járvány eltérő mintát mutat, mint a harmadik hullámban. A regisztrált fertőzöttek száma ugyanis elmarad a tavaly őszitől, ugyanakkor a súlyos esetek és a halálozások teljesen ugyanúgy alakulnak. Ennek több oka lehet, a szakértők szerint fontos tényező, hogy az oltások miatt több fertőzéses eset maradhat rejtve, vagyis a vírus jelenléte valójában sokkal erőteljesebb. Sokat segítene a helyzet értékelésében, ha tudnánk, hogy a súlyos esetek között milyen arányban vannak az oltottak, illetve nem oltottak, de ilyen adatot a kormányzati portál nem közöl.

A koronavírus elleni vakcinák beadása továbbra is igen lassú ütemben zajlik. Péntektől vasárnapig naponta átlagosan 1600-an kapták meg az első adagot, ami még a hétvégi, hagyományosan alacsonyabb oltási tempóhoz képest is igen szerény. Az elmúlt egy héten átlagosan naponta 2700-an kapták meg az első oltásukat, tehát az oltakozás szinte teljesen megállt.

A járvány területi mintáját figyelve továbbra is az ország középső, északkeleti részén a leggyorsabb a terjedés. Az utóbbi egy hét népességarányos adatai alapján Nógrád megyében és Budapesten történik a legtöbb fertőzés.

koronavirus7

Címlapkép: Getty Images

donald-trump-colin-powell-elhunyt-botrany-kozlemeny
ethereum
Románia kormányalakítás
Műanyag szemét hulladék óceán tenger
evergr

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Gulyás Gergely kormányinfó