orbán viktor facebook
Gazdaság

Orbán Viktor bejelentette: 200 ezer forint lesz a minimálbér

Portfolio
Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán megjelent poszt alapján eldőlt: bruttó 200 ezer forint lesz jövőre a minimálbér, vagyis közel 20%-kal emelkedik.

Orbán Viktor miniszterelnök ma a parlamentben arról beszélt, hogy tárgyalások folynak a munkaadókkal és a munkavállalókkal, melyek célja a minimálbér bruttó 200 ezer forintra emelése. Úgy fogalmazott, hogy jelenleg jó esélye van ennek.

Később a Facebook-oldalán azonban már tényként írt arról, hogy jövőre 200 ezer forint lesz a minimálbér. "200 ezer forintra emeljük a minimálbért" - áll a miniszterelnök oldalán megjelent intézkedési tervben, ahol már nincs szó tárgyalásokról.

A Portfolio a múlt héten úgy értesült, hogy a bruttó 200 ezres minimálbér már "kőbe van vésve", a garantált bérminimum emelésének a mértéke azonban még kérdéses. Itt a vállalkozások óvatosabb emelést szeretnének kérni.

Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke a keddi VKF-tárgyalásokat követően azt mondta: a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának tárgyalásán azt elfogadták a szociális partnerek, hogy a minimálbér egy lépcsőben 200 ezer forintra emelkedjen jövőre, a garantált bérminimum emelésével kapcsolatban a munkáltatói oldal felvetette, hogy azt két lépcsőben kellene végrehajtani, első alkalommal jövőre, majd 2023. január 1-jétől.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke még a tárgyalások előtt azt mondta a Portfolio-nak nyilatkozva, hogy a magyar gazdaság el tudja viselni, hogy bruttó 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér. Parragh úgy vélekedett, szakítani kell az elmúlt 30 év gondolkodásával, miszerint az olcsó munkaerő a versenyképesség kulcsa, és rátérni arra az európai útra, amely a bérek kérdését több szempontból – hatékonyság, termelékenység, well-being – vizsgálja.  Szerinte a minimálbér alakítására nem költségelemként kell tekinteni, hanem úgy, mint a gazdaságfejlesztés eszköze.

Parragh László javaslata nagy visszhangot váltott ki. Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke a Portfolio-nak adott interjújában például arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nagyon jelentős szocho-kulcs csökkentés nélkül valósul meg a bruttó 200 ezer forintos minimálbér, akkor amiatt sok vállalat kerül nehéz helyzetbe, ez pedig elbocsátásokat és vállalati csődöket eredményezhet.

A minimálbér jelentős emelésére van szükség - jelentette ki korábban Varga Mihály pénzügyminiszter, miután Parragh Lászlóval egyeztetett. A Pénzügyminiszter ígéretet tett arra, hogy a leginkább érintett kis- és középvállalkozásokat a kormány segíteni fogja a minimálbér emelésének kigazdálkodásában. Azt mondta, hogy

széleskörű egyetértés van abban, hogy a minimálbér összegét jelentősen emelni kell, ugyanakkor a leginkább érintett kis- és középvállalkozásokat a kormány segíteni fogja ennek kigazdálkodásában.

A kamara a vállalkozásokkal folytatott egyeztetés során összegyűjtötte javaslatait, a kormány ezeket is figyelembe véve vizsgálja a kompenzáció, így például a további adócsökkentések lehetőségét.

Varga Mihály korábban nem olyan általános adó- vagy járulékcsökkentésről beszélt, amely általánosságban kompenzálhatná a cégeket a minimálbér emeléséért cserébe, hanem azt mondta, hogy "a leginkább érintett kis- és középvállalkozásokat a kormány segíteni fogja ennek kigazdálkodásában".

Elképzelhető tehát, hogy célzott segítséget kapnak a kkv-k, és nem általános adócsökkentés lesz. Az elmúlt időszakban sokan hangoztatták, hogy a nagyvállalatoknak nem jelent gondot a minimálbér emelése, míg a kicsiket akár csődbe is viheti, tehát nem kizárt egy olyan megoldás, amely eltérően érintheti a vállalatokat.

A VKF-tárgyalások legfontosabb kérdése tehát az lesz a következő időszakban, hogy mely cégek milyen kompenzációt kapnak a 200 ezres minimálbér miatt, és hogy milyen mértékben emelkedik a garantált bérminimum.

"Nincs minden országban törvényesen megállapított alsó bértarifa, de ahol van, ott az infláció és az üzleti konjunktúra alakulása alapján, a szociális partnerek szempontjait figyelembe véve évente indexálják az értékét. Ez elvileg rutindöntés; nálunk az ilyen is rendre átpolitizálódik, különösen választási év előtt" - írta a bértárgyalásokról szóló, Portfolio-n megjelent cikkében Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem professzora.

Perlusz László, a VOSZ főtitkára úgy vélekedett, hogy úgy kell kialakítani a béremelés körülményeit, hogy az az egész magyar társadalom érdekét hosszú távon is szolgálja. Amellett érvelt, hogy a béremelést kompenzálni kell a vállalatok részére.

Lentner Csaba, közgazdász, egyetemi tanár szerint hosszú távú megoldás kell. "A 2022-es választások után megérett a helyzet egy átfogó, együttes jövedelemadó és KKV-szektorbeli reformra, amikor a dolgozók megemelt minimálbérét már nem az állam fizeti, támogatások vagy újabb adókedvezmények formájában" - írta a Portfolio-n megjelent cikkében.

A béremelés egyik hátulütőjére Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza hívta fel a figyelmet elsőként. Cikkében azt hangsúlyozta, hogy a 200 ezres minimálbér "a jelen gazdasági környezet még inkább magában hordozza az inflációs veszélyt, így végül a cechet a háztartások állhatják".

tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
tanár iskola tanító pedagógus szomorú