zsiday viktor koronavirus
Gazdaság

Zsiday Viktor elmondja, szerinte mekkora zavart okoz a taper a piacokon

Portfolio
A gazdaság kilábalásával együtt várható, hogy a mennyiségi lazításnak (QE) vége lesz, ennek pedig kedvezőtlen hatás a lehet a piacokra. Zsiday Viktor ugyanakkor nem biztos benne, hogy a tapering olyan hamar elkezdődik, a kedvezőtlen kínai adatok és a delta variáns terjedése ugyanis rontja a kilátásokat. A piacon tehát ellentétes hatások érvényesülnek, Zsiday Viktor blogján árulja el, hogy milyen mozgást vár ilyen környezetben.

A tapíresés folyamatban van: láthatóan egyre inkább konszenzussá válik, hogy miután van növekedés, és a Delta hatása sem lesz tartós, a jegybankok szépen visszaveszik a stimulust - írja blogján Zsiday Viktor. A befektető szerint ennek a legfontosabb eredménye a kötvényhozamok emelkedése, ugyanis mind a német, mind az amerikai 10-éves állampapírhozam 2-hónapos maximumon zárt.

Velük párhuzamosan esnek a részvények és a nemesfémek is, mert Zsiday szerint mindegyikük árfolyamát a QE emelte meg korábban, most viszont a részvénypiacokon good news = bad news, és bad news = good news állapota van: "hiszen amikor a gazdaság erősödését látjuk, akkor egyre közelebb kerül a QE kivezetése, a „taper” (magyarul tapír), ami nem jó a részvényeknek, amikor pedig lassulásra utaló jelek vannak, akkor marad a QE, és örülünk."

Amennyiben ez a világkép igaz, akkor egy ideig korrekció lehet a részvényárakban, esés a nemesfémekben, és emelkedhetnek a kötvényhozamok, de ezt a világképet nem teljes mértékben hiszem el

- írja a befektető.

Azért nem hisz benne, mert több problémát is lát a világban: egyrészt Kínából kedvezőtlen gazdasági adatok jönnek, másrészt Zsiday szerint a Delta-sztorinak távolról sincs vége, és az ősz – tél folyamán még nagy bajokat okoz. Ettől függetlenül a QE-t tényleg le kell építeni, amivel a jegybankárok is tisztában vannak, hiszen nagyon komoly gazdasági-társadalmi torzulásokat okoz. "Ennek legjobb példája a lakásárak alakulása, amely egyértelműen ennek köszönhető, ekkora globális lakásáremelkedés nagyon rég nem volt."

Ha igaz, amit gondolok, akkor – bár egy pár hétig a jelenlegi elmélet fenntartható – de rájönnek a befektetők, hogy a gazdaság lassulása nagyobb, mint gondolták, a jegybankok pedig későbbre ütemezik a QE kivezetését

- írja.

Szerinte nem egyértelmű, hogy ez mit jelentene a részvénypiacoknak, hiszen a stimulus pozitív, a lassulás meg negatív, viszont a kötvénypiacok hozamemelkedését valószínűleg teljesen megakasztaná, sőt vissza is fordíthatná.

Emiatt összességében egy korlátozott esést/korrekciót vár, majd sávkereskedést várnék év végéig a részvénypiacokon.

Még egy érdekességre hívja fel a figyelmet: a nemesfémek továbbra is borzasztó gyengék (platina, ezüst 10-hónapos mélypont, arany nem ennyire, de azért gyengécske), pedig még nem nagyon volt reálhozam emelkedés sem. "Ki tudja miért: vagy a Bitcoin szívta el a vásárlóikat, vagy nagyon nagy spekulatív mánia volt bennük 2020 közepe-végén, mindenesetre a piacokon gyakran igaz ilyen helyzetekben a bibliai mondás: akinek van, annak adatik, akinek nincs attól még az a kevés is elvétetik, azaz a gyengék még gyengébbek lesznek, az erősek pedig erősödnek. A nemesfémek gyengesége úgy tűnik mindaddig fennmaradhat, amíg a jegybankok QE-csökkentésének árnyéka rájuk vetül." - írja a blogján Zsiday Viktor.

Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó
OTP fiók
járvány kórház románia
gyed-emeles-2022-gyermekgondozasi-dij-anya-gyermek

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
járvány kórház románia