tunezia
Gazdaság

A tunéziai elnök újabb húzása: átmeneti szabályok léptek életbe az országban

MTI
Átmeneti kormányzati szabályokat léptetett életbe és új választójogi törvény kidolgozását jelentette be hétfőn Szaíd Kaisz tunéziai elnök Szidi Bú Zid városában, nyolc héttel azt követően, hogy az alkotmányra hivatkozva átvette a kormányzati hatalmat, amit ellenlábasai államcsínynek minősítettek.

Az arab világon végigsöprő, 2011-es arab tavasz bölcsőjének számító Szidi Bú Zid városában tartott beszédében Kaisz kikelt a lázadás és viszály ellen arra utalva, hogy szombaton százak vonultak a főváros Tunisz utcáira az államfő ellen tüntetve. Szenvedélyes hangvételű beszédét hívei skandálása és közbekiabálásai többször is megszakították. Ismételten kijelentette, hogy a tunéziai alkotmány szellemében cselekedett és "forradalmi helyesbítő mozgalomként" jellemezte tevékenységét.

Kaisz mindemellett nem közölt részleteket az átmeneti szabályokkal, illetve a választójogi reformmal kapcsolatban, ami megfigyelők szerint választási előkészületekre utalhat.

Kaisz július végén függesztette fel a parlament működését és leváltotta a miniszterelnököt. Akkori közlése szerint lépésére az ország széthullásának megakadályozása végett volt szükség. Eddig adós maradt egy új kormányfő kinevezésével, valamint az országra vonatkozó távlati tervei felvázolásával.

Habib Hedher, a Hisám Masísi leváltott miniszterelnököt támogató Ennahda Mozgalom tisztségviselője a Facebookon hangsúlyozta, hogy az átmeneti szabályok életbe léptetése az alkotmány felfüggesztésével egyenértékű. A mérsékelt iszlamista politikai erőnek számító Ennahda Szaíd ellenzékéhez tartozik, s a felfüggesztett törvényhozásban többséggel rendelkezett.

Az államfő egyik tanácsadója szeptember elején a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva arról számolt be, hogy Szaíd az alkotmány felfüggesztését fontolgatja, és népszavazásra bocsátaná az alaptörvény egy átdolgozott változatát. A nagy hatalmú UGTT szakszervezet elutasította ezeket az elképzeléseket, mire Szaíd közölte, hogy az alkotmány esetleg módosítása csakis a meglévő jogszabályi keretek között történhet.

bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Kadri Simson Palkovicxs Laszlo211018